christian_w
Gisslet Plommonstekel har avhandlats i flera trådar. Här ett sammandrag av andras och egna iakttagelser och utsagor.
Först 2 frågor:

Hur stor är en plommonstekel?
Har någon läsare en hygglig bild av en plommonstekelhane rep hona?

Lite om plommonstekelns angrepp, som i år är ovanligt kraftiga här i östra Mölndal


Plommonkart med ’ändhål’ resp. ’sidohål’. I författarens plommonträd (Östra Mölndal) fanns det den 2 juni 08 gott om angripna kart. I 94 % av karten med ändhål eller ändprickar fanns det larver. I kart med sidohål fanns larver eller lort i samtliga kart


Plommonstekelns larv är vit. När den tycker att det är dags lämnar den sin vagga och borrar sig in i nästa kart.Angripna kart bör plockas bort och kokas eller stoppas i en tättslutande plastpåse innan de läggs i soppåsen. Lägg inte plommon med levande larver på komposten.

Ingela Jagne, Göteborgs Botaniska Trädgård, skriver:
'PLOMMONSTEKEL, Hoplocampa minuta, lägger sina ägg under blommornas foderblad. Larverna som kläcks kryper in i fruktkarten och äter upp kärnan. En larv behöver flera frukter för att utvecklas och man ser angreppet på de små utgångshålen på frukterna som p g a angreppet ramlar av i förtid. Förpuppningen sker i marken och nästa år kläcks nya
steklar.' [http://www.coop.se/upload/modul/coopse/vh-tradgard/Skadegorare-pa-frukttrad.pdf]

I flera omgångar har jag nu brutit av kart från vårt Viktoriaträd. De kart jag tagit har antingen en knappt skönjbar svart prick, eller ett litet svart hål eller en större svart fläck. Jag har delat ett stort antal av de plockade karten.
Cirka 95 % av de karen innehöll avföring, de flesta dessutom larver. Larver är livaktiga och kan röra sig snabbt. De kan eventuellt röra sig ganska många meter, hur långt har jag inte mätt. Mer än 50 % av alla kart är eller var angripna i år. (Viktoria bör normalt kartgallras)

De bortplockade karten bör förstöras så larverna inte sprids. Nedfallna kart bör tas bort. Om det finns plommonträd hos grannar kan det vara en god tanke att prata med dem och kanske gemensamt hindra att en stor andel av larverna kommer att förpuppas.

Annan mekanisk bekämpning: Lägg duk under trädet så att angripna kart kan förstöras och att fullvuxna larver om möjligt fångas upp. Ineffektivt om det blåser.

Bekämpning med kvassia: Se Växtskydd i ekologisk fruktodling 2008 [http://www.sjv.se/download/18.64271a94119e0bdc94080001933/Vaxtskydd_eko-fruktodling_2008-05-16.pdf]. Krångligt., [ Se e_sedell i http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...&hl=plommon]
KURT
Om du googlar på "Hoplocampa minuta" resp. "Hoplocampa flava" så kommer du se en del teckningar, men inte många bra bilder:

http://www.agroatlas.spb.ru/pests/Hoplocampa_minuta_en.htm

Eftersom den vuxna insekten är så liten (4-5 mm.), så ser man den ändå mycket sällan.

Även om man själv är duktig och bekämpar dem så blir det ju problem om man har grannar som inte bekämpar!
Jan af Lisö
Man köper någon av dessa preparat (som finns i alla EU länder med ett undantag) och då är problem ur världen:
medel mot plommonstekeln

Annars så funkar det inte på plommonsorter som kartgallrar sig själva, typ Jubileum. Man klarar sig utan insektmedel på sorter som annars skulle kräva manuell kartgallring.

Några av dessa insektsmedel (bl. a. Mospilan 20 SP) skadar inte nyttoinsekter, som bin.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon