chol
Hej!

Vi har två plommonträd som verkar råkat ut för någon sjukdom. I våras efter blomningen när de första karten började bildas såg de ut som små skumgummibananer, cirka 4 cm långa, med någon beige nyans. De kändes mjuka när man klämde på dem och torkade senare ihop och ramlade av. Detta gällde de flesta karten, dock verkar några normala plommon utvecklats. Någon som känner igen sig i detta?
Våra funderingar rör sig mest runtomkring risken för spridning av sjukdomen till andra fruktträd, både plommon och annat. Kanske vi måste såga ner dem?

Parallellt med detta uppvisade några grenar täta förkrympta och svartnande blad. Enligt vänner och bekanta skulle vi såga av dessa grenar men det skulle vara intressant att veta om de har samband med de andra symptomen...

Hej hopp från ett par nyblivna husägare med plommonbekymmer!
Åsa, mälardalen zon 2
Låter som pungsjuka, Pungsjuka (Taphr¡na prúni) ger upphov till långsträckta, ofta något krökta, kärnlösa, ihåliga plommonfrukter.

Bladen kan bli missformade och missfärgade.

Olika plommonsorter är olika mottagliga (River's Early Prolific, Czar och Svenskt gulplommon mycket mottagliga, Victoria däremot motståndskraftig och Reine Claude närmast helt resistent.) + väderleken har stor betydelse, regnigt och kallt väder under blomningen gynnar sjukdomen.

Sjukdomen uppträder periodiskt, ofta med flera års intervall.
chol
Tackar hjärtligast för det snabba svaret! Din beskrivning stämmer klockrent. Nu när man vet vad det heter så är det ju genast mycket lättare att söka information om åtgärder.

Tyvärr ser det ju inte så bra ut för trädens del. Eftersom de är ganska kraftigt angripna återstår nog bara nersågning...Synd, eftersom de är fina i övrigt!
Eventuellt kanske man kan dem kvar ändå om nu vissa år är symptomfria.
Får fundera på dettas...
Åsa, mälardalen zon 2
Såga inte ner träden det är ju inte säkert att de får sjukdomen varje år. Nedkapning tar man nog bara till ifall det visar sig att plommonträden har problem varje år i flera år.

Ev. kan du ju testa att även plantera någon sort som är mera motståndskraftig så ifall du om några år bestämmer dig för att ta bort något/några träd p.g.a pungsjuka så har du ju ändå ett träd som förhoppningsvis då blivit stort nog att ge frukt.
chol
Jo, själv lutar jag nog just nu åt att behålla dom åtminstone ett år till för att se hur det utvecklar sig. Som tur är verkar det bara vara hägg som utöver plommon är mottaglig och det har vi ingen så man slipper oroa sig för spridning...
Träden står dessutom ganska lämpligt som insynsskydd mot vägen så det är nog ingen dum ide att, som du säger, plantera nån mer motståndskraftig sort
som reserv utifall att...

mvh,
Christian
Cilla
Man kan också ta bort angripna frukter och klippa bort årsskott som drabbats. Man blir inte av med den men minskar angreppen.

De svarta blad du nämner har jag inte sett i samband med pungsjuka men väl på blad som tidigare på säsongen varit besökta av löss, som sedan svartfärgas av en svamp som gillar att växa där.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon