buffy
I ett "buskage" som lämnats rätt många år utan överdriven skötsel och som mest består av vildvuxna ex av weigela, syren, bukettspirea, kolkwitsia och massor av vildplommon, finns en högvuxen buske som är vanlig men som jag inte vet namnet på, och som undertill, dvs inne i buskaget där det är rätt mörkt, har slagit långa, bladlösa skott som har konstiga, knöliga bildningar längs med sig, som (fula) pärlor på en tråd. Jag vet inte om knölarna är sjukliga eller normala bildningar hos den här växten. De ser sjukliga ut och påminner om sk. knippbakterios, men jag vet för lite för att kunna avgöra det. De långa knölförsedda skotten skulle ev. kunna vara ngnslags avläggare som det kan växa ut nya rötter från när de når ner till marken. Jag vore väldigt tacksam för hjälp med bestämning av busken och av knöligheterna! Jag har tagit med ett bladskott på bilden som är tagen med en trädgårdsstol som bakgrund.[attachment=23830:sept07växt_001.jpg][attachment=23831:knöl.jpg]
CillaM
Nästan bättre att du fotar själva busken så man er hur den växer. Men fläder eller forsythia slog mig. Vad knölarna är för vet jag inte.
Sussie F-Flower
Kan det inte vara någon form av "gallbildning"?
Insekter eller spindeldjur...?

Vore jag du så skulle jag bryta isär och titta vad som finns i.
buffy
Tack för era svar! Fläder är det inte, jag tror det är forsythia. Att fotografera själva busken är ogörligt pga trängseln på och omkring växtplatsen. Jag har nyligen läst ngnstans att forsythia lätt råkar ut för knippbakterios och att man skall klippa ned drabbade buskar helt, så slår de nya friska skott.
Alexander-VG-zon3
ahh jag vet vad det är för nåt och det är inte bra ,, kommer lätt på gamla forsythia buskar . men kommer inte på vad det heter nu . har läst att det hjälper om man förbättrar jorden och beskär ner hela busken .
Cilla
Det här är en svamp som specialiserat sig på forsythia och skapar galliknande utväxter på grenarna. Inte så mycket är känt om den vad jag vet, kallas Phomopsis Gall på engelska. Svampen lever i flera år i grenarna. Råden är att beskära bort de angripna grenarna och bränna dem.

Jag vet inte om detta är helt nödvändigt i vårt lite kalla land, men om jag själv fick det på min älskade och mycket storvuxna buske så skulle jag skära bort de angripna grenarna på vårvintern och bränna dem för att vara säker på att inte alla gamla grenar drabbades och fick nedsatt blomning. Gallbildningarna pga svampen förekommer såvitt jag sett endast på äldre grenar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon