Danne031
Jaha då har det blivit grönt där det i vintras var knotigt, vad är det jag har?


http://s9kjjg.bay.livefilestore.com/y1pVt9...8OiJwhiQg/1.JPG

Det till höger på första bilden har jag alltid trott varit en Pion, men nu börjar jag tro Plymspirea? Den ska man egentligen inte göra ett smack med mer än vattna eller? Och sedan inte klippa ner till vintern heller, utan hellre klippa ner stänglarna till nästa vår och då använda en del som gödning.




http://s9kjjg.bay.livefilestore.com/y1pWs-...mwwiCJBqA/3.JPG
katrin
den med gula blommor tror jag måste vara sibirisk ärtbuske
Ingrid Zon3
Håller med om plymspirean och skötselråden. Men lite gödsel blir den nog glad av. Nästa år kan du gödsla på våren när den börjar grönska efter att du plockat bort de gamla stänglarna. I år får du väl försöka mylla ner lite i kanten. Eller hoppa över det...

Jag håller också med om sibirisk ärtbuske, och måste ge en komplimang. Den var ju riktigt snygg friväande. Jag har bara sett den som mer eller mindre misshandlad häck tidigare. Och oftast med mjödagg. Men så där ser den bra ut.

Den andra busken behöver vi nog få en närbild av bladen för att klara av.
Danne031
Ok närbild först, tagen med mobil idag tyvärr. Jag undrar om det inte är små knoppar med något på väg såg jag idag också..


http://s9kjjg.bay.livefilestore.com/y1pTIN...xzYDNkVtw/8.jpg

Sedan apropå ärtbusken, tack för det förresten. Den växer uppe på en mur som på högsta stället är ungefär en meter, busken är 2½, om det räcker, så den är vansinnigt dominant och inte så välkomnande :/
Hur och när kan man tukta den? Vi vill alltså inte ha någon stram villaområde häck, utan bara en lite mer hanterbar och välkomnande buske/häck.
Dessutom idag la sambon märke till att när det hade regnat så såg det ut som någon släppt en enorm sten på dom, den var väldigt tillplattad av vätan och det känns som den kanske behöver få lite avlastning i form av kortare grenar.


http://s9kjjg.bay.livefilestore.com/y1p6dh...fHQrqBm6g/9.jpg
Åsa, mälardalen zon 2
Busken på de senaste bilderna liknar schersmin tycker jag.
Ingrid Zon3
Ärtbusken ska bekäras på vårvintern. Men gillar ni den inte så ta bort den och plantera något annat. Ärtbusken har väl som främsta förtjänst att den är härdig (zon 8 tror jag) men i zon 4 finns det ju massor att välja på.

Låt den stå en säsong om ni tvekar och fundera på vad ni ska köpa i stället. Något som blommar före (prydnadsapel, forsythia, syrén...) eller efter (t.ex. buskros) schersminen kanske?

Håller ni på och retar ihjäl er på den så är det väl bara att börja gräva? smile.gif
Danne031
Nja så farligt är det inte, eller snarare det hade blivit vääldigt tomt utan något alls, och det är så mycket planer i trädgården så tid och pengar får prioriteras smile.gif

Närbildsbusken som står mellan Spirean och Ärtbusken, ska vi säga att det är en Schersmin? För då vill jag googla på lite bilder biggrin.gif

En sak om Spirean också. Vi tycker den är väldigt stor, ingången blir så smal, hade det gått bra att på vårkanten när skotten börjar komma upp ta bort en decimeter runtom för att få ner diametern på den?
HelenJ
Fram med spaden, du kan passa på att dela den samtidigt om du vill. Kanske finns det någon annan plats i trädgården du vill förgylla med en plymspirea, eller så kan du ge bort någon del. Brukar vara uppskattat!
Bästa tiden att dela är på våren när man ser att den börjat skjuta lite smått.
Danne031
Bra att veta, tack Helen smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon