CITAT (noora @ 01-06-2009, 11:44)
Jag brukar lägga kryddorna utspritt på tidningar på ett bord. Efter ett par dagar när de har torkat lite repar jag av bladen från stjälkarna och fortsätter att torka bladen tills de är helt torra. Jag tycker att de torkar fortare om man repar av bladen från stjälkarna.
Varmt och torrt väder är bra för torkningen. Örterna ska vara skyddade från solljus medan de torkar. Det är inte värt besväret att torka i ugn eller svamptork tycker jag, örterna bränns alldeles för lätt även om man kör på låg temperatur.
Tack för tipsen!! Skall genast testa dem!!
Bra site detta!!!!
CITAT (Red Top @ 01-06-2009, 10:12)
När du tänker torka oreganon/kungsmyntan, ska du skörda strax innan blommorna öppnar sig. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats. Det går oxå att frysa in de färska bladen.
Den bästa oreganon att torka är grekisk oregano. Den har kraftigare smak och behåller smaken bättre när man torkar det.
Den jag har är hygglig i smak och doft. Det är en planta jag fick av grannen. Använder den färsk även blommorna på pasta rätter, piffar upp utseendet..
Sedan att jag får skölja bort katthår.. Det är en annan sak, hon älskar att ligga i skuggan av oreganon
Helst falla som en död ko ovanpå allt.....
Tack för tipset!
CITAT (GunnellF @ 01-06-2009, 08:59)
Jag brukar torka nässlor bl a och då gör jag det i skåpet ovanpå kylen, där det blir varmt. Funkar bra!
Har glömt blommorna i en vas över vintern och de blir som eterneller samt behåller färgen!
Skall plocka mer av oreganoblommorna i år!!
Tack för tipset!!