Full version: Fransk balkong
guldfisk
Var passar den här frågan in tro? confused.gif

Jag har levt med trädgård i några år, vilket jag älskar även om jag tyvärr inte har den tid som krävs för att sköta den som jag skulle önska.
Men, till hösten flyttar jag till lägenhet, en fantastiskt fin sådan och jag är verkligen överlycklig, men den enda haken är att jag inte får balkong. :´-( Men man kan ju inte få allt.

Vardagsrummet är stort och där har jag åtminstone en fransk balkong. Nu måste jag alltså skapa ett substitut för trädgården/balkongen, genom att göra en liten blomsteroas i anslutning till den franska balkongen. Är det möjligen någon som har tips på hur man kan göra i ordning så jag får lite utekänsla? "Balkongen" vetter mot gatan, men dock en relativt lugn sådan. Mig veterligen får man inte hänga saker på räcket? Är det en generell regel eller ska man fråga värden/brf?

Vilka "uteblommor" kan man odla i kruka? Jag är pelargonfreak och har även haft mycket rosor. "Vanliga" krukväxter har jag i överflöd, men jag vill ha lite mer utekänsla.

Finns det någon idéspruta där ute som kan komma med lite kreativa idéer?
Alexander-VG-zon3
vilka mått har du där du kan ställa krukor/lådor ? är det soligt eller skuggigt läge?
guldfisk
"Balkongen" ligger mot väst, men med högt läge så solen ligger på ganska länge på sommaren. Ytan jag kan använda är ca 1,5*1 meter + att jag utöver det tänkte få plats med nån fåtölj för att skapa nån läshörna el.likn.
Storlek på krukor o.dyl har inte så stor betydelse, inom rimlighetens gränser. En pallkrage kanske är att ta i, men i övrigt kan jag tänka mig relativt stora krukor! Och jag vill gärna att det blir lite levande på höjden, så inte allt står på golvet.
Alexander-VG-zon3
har du plats så kan du hänga balkonglådor ''inåt''. däri kan du ju ha kryddor som Rosmarin, Timjan, Gräslök, Oregano m.m. och blanda upp med Pelargon alla dessa trivs i samma jord och samma skötsel ev att Pelargon vill ha mer näring. vill du inte ha kryddor kan du ju ha typ Lavendel, Sedum, Nejlika, Taklök, Mossflox, Kuddflox m.m. som alla tål trånga utrymmen om rötterna och tål sol och lite torka.

eller har du enbart säsongsväxter typ under våren Pense och lökväxter och sippor ochs edan sommarplantor längre fram ochs en till hösten Gräs, Taklök, Skimmia m.f.

i nåt större i kruka kan du ju ev ha ''medelhavs'' träd som Citrus, Fikon, Oliv m.m. som alla går att övervintra inne. väljer du en storkruka kan du ju samplantera med nåt tåligt som Vinca, Murgröna, Murreva, Penningsblad m.m.

vill du ha nåt mer tåligt som du har ute åretrunt i någon större krukan kan du ju välja någon ros eller någon Dvärgfruktträd. eller andra små prydnadsträd som Dvärgsyren på stam eller Lagerhägg på stam. till vintern kan det vara bra att täcka dom mot vinterfukt och kyla.

ett annat alt att få höjd är ju att ha klätterväxter

av flerårigt finns ju Murgröna, Humle, Kaprifiol som är tåliga och går klippa hårt. flerårigt men inte härdig ute har du ju Passiflora, Jasmin, Trillingblomma - dessa övervintras inne och tas ut på våren vid +10c +15c efter att man avhärdat dom samma gäller för övriga som ska va inne som jag skrev innan. tar in vid frostnätter närsom.

ettråiga klätter växter har du ju Vinda, Impomea, Luktärt, Blomsterböna m.m.

Fny
fasiken vad surt att behöva gå fran trädgård till fransk balkon! Du har min sympati... trostar.gif Men du får börja ägna dig mer åt inomhusträdgården, dvs krukväxter! Det kan vara jättekul det också och åå så fint lummigt man får inomhus med mycket sådant!
Silvijaija
Personlig synes det for meg at de fransk balkong
blomster , blomsterpotter er den perfekte løsningen . Den hadde en masse gode ideer på internett for å se en slik balkong .
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon