Slanter
Vi har ett antal olika buskar och träd som vi undrar när det går och när det är som lämpligast att beskära och kapa ner.
Det är en röd dvärgvide, en buskapel och sedan tre buskar av en sort jag inte vet vad det är. Har hittat en gammal lapp på en av dom som är väldigt svår att tyda som liknar "koratikorn" någon som har en idé vad det kan vara?
Vidare har vi ett äppelträd (Ingrid Marie) och ett körsbärsträd som behöver beskäras.
Sist men inte minst en i somras nyplanterad ligusterhäck (50-80cm) som vi undrar om den ska beskäras en sista gång innan vintern?

Tacksam för svar på när alla dessa bäst beskärs eller om någon av dessa har mindre betydelse blir jag också tacksam för att veta. :-)
Åsa, mälardalen zon 2
Om du inte kan beskära gör INGENTING, det är svårt att få felaktigt beskurna växter snygga igen (i värsta fall kan man behöva gräva upp och plantera nytt), det gör inget ifall man skippar beskärning något/några år medans man går någon kurs eller idkar självstudier med hjälp av bibliotekets böcker + kanske får viss hjälp av någon som kan grunderna inom beskärning ex. vad en grenkrage är..


Uppväxta fruktträd beskärs under JAS (Juli, Augusti, September), unga fruktträd där man bygger upp kronan beskärs med fördel under vårvintern. OBS! Plommon och körsbär brukar man klippa mycket lite man tar främst bort dött, sjukt och skadat där de blir bara sjukliga ifall man beskär för mycket i dem.

Koratikorn kanske är korallkornell, har den röda grenar?

Ofta mår inte buskar bra av total nedkapning utan det är mera gallring man gör (=klipper bort de äldsta grenarna långt nere vid marken), ofta funkar vårvinter som beskärningstid.

Nypanterade häckar beskär man inte alls första säsongen enligt nya råd, de bör få etablera sig innan man klipper så nej jag tycker inte att du ska klippa nu.
Bassam
Hej
Det finns princip beskärning lag som sägar att man ska ta bort sjuka korsna torka grenar under hela året men vanliga beskärning ska man göra under J A S perioden , J A S är bästa tiden ,men man kan beskära under vårvinter MARS månad, man ska använda rena material och klippa före nod och grenskraga , också man kan inte beskära under blommning tid eller nära frost tiden,
- Första 2 till 3 år från plantering behöver inte beskära på grund att lämmna vät etablera sig .
H : Bassam
Obs du ska lära så mycket från den här rumet.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon