Full version: Hur stort Hönshus ?
Motti
Är det någon som vet minimikraven på hur stort ett hönshus ska vara till ytan och höjd ?
skogstroll
koll här Kackel--länk
Solstorm
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden...a780001734.html

Inga absoluta mått hittade jag här men en del annat som kan vara intressant
ingrids
Mina vänner som funderar på höns har en bok där det står om hur få höns och litet hönshus man ska ha utan att de fryser ihjäl på vintern (stall, hönshus och sånt är ju uppvärmt av djurkropparna och i viss mån lamporna) så det handlar inte bara om minsta golvyta och så. Minns inte alls vad boken heter men den var himla pedagogisk.
Anja Danmark
Mine høns har et lille hønsehus på ca. 1 m2 i grundareal - men de bruger det også kun til at sove og lægge æg i. De har 300 m2 ude, så de behøver ikke mere.

Lige nu bor de dog i et drivhus på 6 m2, for de vil ikke ud i sneen, så vi vil gerne give dem et lidt lysere sted at være... Vi har lavet et lille overdækket stykke udenfor drivhuset, men de holder sig på et ret lille område lige nu.

Vi har haft ned til minus 12 grader her, og de har det fint!
Motti
Jag var inne och tittade på "Kackel-länken"där rekomderades en halv kvadratmeter per höna inne så det innebär att om man bara vill ha fyra fem stycken så fodras det ju inga jättestora ytor och vad jag förstog kan man släppa ut dom en stund även på vintern om det inte är för många minusgrader.Annledningen till att jag vill veta är att vi bara fick bygga 170 kvm och det har vi redan gjort med hus och garage,vi bor vid sjön precis och det är ett vattenskyddat område därav de strikta byggnormena.Jag vill så gärna ha några höns något som jag längtat efter i många år så vi ska se över läget och se om vi kan lösa det på något sätt .jag har i och för sig en vännina som har höns som skulle kunna vinterförvara dom åt mig men det är ingen bra lösning för mig igentligen,jag vill ju ha dom här och ha ett öga på deras hälsa.Svarthöns föll jag för för några år sedan ,(såg dom på Kvällsöppet smile.gif
skogstroll
ja man kan kanske gå runt det där med bygglov lite vad gäller hönshus. Ställ hönshuset på hjul så vips.... smile.gif kanske en husvagn eller en gammal cirkusvagn...
Motti
Inte alls någon dum ide Skogstroll tummenupp.gif Bonden som vi är god vän med har en allmäning bredvid oss kanske gå att utverka något där.Hoppas i alla fall vi kan lösa det på ett vettigt sätt,kanske går att ta en bit av garaget och bygga in ett hönshus.Han som utvarkar byggloven här är väldigt mycket paragrafryttare och omständig men han ska visst gå i pension så man kan hoppas att efterföljaren är lite smidigare och kan tillåta 15 kvm tillbyggnad eller en extra friggebod.
Aqvakul
Men du behöver ju inte bygga det så högt. Kring metern räcker gott och dessutom blir det lättare för hönsen att hålla värme på vintern. Ett sånt hönshus kan absolut inte vara bygglovspliktigt.
Solstorm
Fast ett högre hönshus krävs. De ska ha sittpinnar av varierande grovlek. Det är ju däruppe de sitter och sover. Olika grovlek är bra för klor och fötter på dem.
Jan Lindgren
Hej!
Utrymmet hönsen behöver beror lite på rasen. Vi har stor cochin. De behöver förvånansvärt lite plats trots sin storlek. Det är mycket lugna höns som aldrig spinger eller flyger omkring. Vi har har nu hus på ca en kubikmeter som står på marken. Jag håller på att göra nya konstruktioner eftersom de gamla husen och burarna är svåra att göra rena. Jag har byggt en bur på ben. Jag har använt en skiva formplywood ( Tror jag det heter.) Huset är en meter och buren 1,5 meter. Benen gör att jag får in en skottkärra under så att det bara är att skrapa ut ströet. Dessutom blir det rovdjurssäkert. Nästa hus består också av samma typ av skiva men jag gör två hus på skivan och sedan blir det en skiva bur på vardera sidan. Burarna är avsedda för en tupp och en eller två hönor. Just nu har vi fem grupper med olika färger så jag måste förenkla. Det är betydligt trevligare att studera hönsen när de går på en lite högre nivå. För oss som är äldre är det lättare att fodra och vattna djuren i en upphöjd bur.
Bygger du flyttbara hus och burar så blir det svårt för överheten att bråka.
MVH
Jan Lindgren
skogstroll
jag har också ett hönshus på G. Det står på ben och en liten gård ska byggas runtikring. Tanken är 3-4 små hönsdamer.
Motti
Att bygga på ben ska ju vara bra också ur värmesynpunkt,vet att kaniner som bor ute i bur på vintren måste ha burar på ben enligt lag just för med tanke på snö och kyla.Det enda man funderar över är att det inte får bli för trångt för hönsen och för trisst att sitta en hel vinter i en pytteliten bur,men tydligen kan man släppa ut dom varje dag om det inte är för många minusgrader.Man får väl gå in till dom och vara social och sitta med dom en stund varje dag under vintern rolleyes.gif Naturligtvis får man isolera buren också så det inte blir för kallt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon