pokergirl
Vår rhododendron som var helt fantastiskt i fjol har nu startat att tappa fjolårets blad. Jag har ingen aning om den ska göra så, hur jag kan se om det är liv i den eller om jag på något sätt ska klippa ner den. Hoppas ni experter kan hjälpa mig!
Gunilla T
Jag är ingen Rhododendron expert, har bara lite grundläggande kunskaper om växten och odlar den mer än gärna.

Vintern har varit svår för många Rhododendron, inte tjältorka som brukar vara ett bekymmer men däremot kylan. Troligen gjorde den långa och varma hösten sitt till och växterna hann inte invintra som de skulle.

Rh. fäller alltid en del av de gamla bladen, det är helt naturligt men i år har även fjolårstillväxten blivit bruna hos en del och de bladen kommer att fällas. Även om den ser risig ut så kan det finnas liv i den - blomknopporna skall nu vara gröna och stora om de inte frusit bort.

Jag vet inte vilken sort/art och det kan skilja en del vad gäller blomningstid och härdighet. Har du gödslat din Rhododendron nu på våren? Näringsbrist kan visa sig i gulnande blad.

Jag tycker att du väntar och ser ett tag - har alla blad och blomknoppar ramlat av så kan du testa att klippa ner den och bara hoppas att det finns liv och att den bryter nytt.

pibe02
Hur ska man gödsla sin Rhododendron?
Hälsn
Pia
pokergirl
Jag tror nog jag klipper ner den, inget liv i sikte ännu. Nu bor vi i norr, men lite liv borde vi ändå se vid det här laget.

Tack för hjälpen!
Bassam
Hej

Det är inte svårt att gödsla bara gör flera hål omkring och fylla dem på gödsel.
H:Bassam

Gunilla T
CITAT (pibe02 @ 13-05-2010, 19:45) *
Hur ska man gödsla sin Rhododendron?
Hälsn
Pia


Rhododendron gödslas nu på våren samt efter blomningen med Rhododendrongödsel. Gödsla aldrig efter midsommar!

Jordförbättring ibland mår växterna också bra av eftersom den fluffiga jorden sjunker så småningom. Vartannat år kan man bara fylla på med Rhododendronjord, kompost eller ogödslad och okalkad torv som bör vara blöt innan man lägger på den.

Tallbarr mår också Rhododendron bra av.
M i Mälardalen (zon 2)
Många av mina Rhododendron har också drabbats hårt av vintern. Dock finns några gröna blad vid basen vid varje buske. Jag väljer att avvakta att klippa ned ett tag till trots att de ser väldigt risiga ut. Rhododendron har ju adventivknoppar och min erfarenhet är att de är rätt långsamma. Om jag gör rätt med att vänta eller inte vet jag inte då jag inte är expert.
HelenJ
Jag är inte heller någon expert, men det jag vet är att det tar ganska lång tid för rhododendron att skjuta nya skott efter att man har klippt ner dem. När vi gjorde det på Norrviken förra hösten tog det nästan ett år innan det kom nya skott, men nu är de jättefina.

Jag hade nog gödslat och vattnat och sedan bara väntat för att se vad som händer innan jag satt igång med sekatören... Har du gott om vissna löv, särskilt bok eller ek, kan du lägga dem under plantan. När de förmultnar blir de väldigt bra gödsel/jordförbättring.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon