Ingredienser
| 1-1½ kg tunga (1 nöttunga eller 1-2 kalvtungor eller 5 svintungor) | | 1½ tsk salt per liter vatten |  | 8-10 vitpepparkorn | | 8-10 kryddpepparkorn |  | 1 morot |  | 1 gul lök eller 1 bit purjolök |
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
|
|
Tillagning
Tunga säljs vanligen lättrimmad eller färsk. Är tungan hårt saltad bör den läggas i rikligt med kallt vatten några timmar.
Lägg den lättrimmade eller vattlagda tungan i en gryta och häll på
kallt vatten så att det täcker. Är tungan färsk, mät upp vattnet och
tillsätt salt. Koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor, morot och lök
eller purjo, skurna i bitar.
Koka under lock på svag värme. Pröva med en sticka eller provnål om tungan är mör.
Ungefärlig koktid:
Nöttunga 2 - 2½ timmar, i tryckkokare ca 50 min
Kalvtunga eller svintunga 1 - 1½ timme, i tryckkokare 20-25 min.
Tag upp tungan, gör ett snitt i skinnet och dra av det. Ska tungan
serveras kall bör den sedan kallna i spadet. Skär tungan från roten mot
spetsen i tunna, sneda skivor.
/p>
Till varm eller kall tunga:
spad eller svampsås, kokt potatis eller potatismos, kokta grönsaker, t ex ärtor, bönor, gratinerade tomater.
Till kall tunga:
remouladsås eller pepparrotsgrädde, kokt potatis, kokta grönsaker, t ex ärtor, sparris, eller en blandad sallad.
Tunt skivad tunga passar bra som smörgåspålägg.
|