Kokt tunga

Kokt tunga

10-12 portioner

tillagningstid 1-3 timmar

Ingredienser

1-1½ kg tunga (1 nöttunga eller 1-2 kalvtungor eller 5 svintungor)
1½ tsk salt per liter vatten
finns som ekologisk vara8-10 vitpepparkorn
8-10 kryddpepparkorn
finns som ekologisk vara1 morot
finns som ekologisk vara1 gul lök eller 1 bit purjolök

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

    

Tillagning

Tunga säljs vanligen lättrimmad eller färsk. Är tungan hårt saltad bör den läggas i rikligt med kallt vatten några timmar.

Lägg den lättrimmade eller vattlagda tungan i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Är tungan färsk, mät upp vattnet och tillsätt salt. Koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor, morot och lök eller purjo, skurna i bitar.

Koka under lock på svag värme. Pröva med en sticka eller provnål om tungan är mör.

Ungefärlig koktid: Nöttunga 2 - 2½ timmar, i tryckkokare ca 50 min Kalvtunga eller svintunga 1 - 1½ timme, i tryckkokare 20-25 min.

Tag upp tungan, gör ett snitt i skinnet och dra av det. Ska tungan serveras kall bör den sedan kallna i spadet. Skär tungan från roten mot spetsen i tunna, sneda skivor.

/p>

Till varm eller kall tunga: spad eller svampsås, kokt potatis eller potatismos, kokta grönsaker, t ex ärtor, bönor, gratinerade tomater.

Till kall tunga: remouladsås eller pepparrotsgrädde, kokt potatis, kokta grönsaker, t ex ärtor, sparris, eller en blandad sallad.

Tunt skivad tunga passar bra som smörgåspålägg.



Fler recept

Vi har kategoriserat receptet så här

  • Typ av recept: Smårätter

Visa liknande recept »


Prenumerera på recept

Inspiration och idéer till veckans alla middagar, direkt till din mejl.
Bli prenumerant du också!


 

Handla mat på nätet

Butiken som vill att du stannar hemma. Mataffären »

Logotyp Mataffären.se Coop




ANNONCE DEBUG DATA
Root folder: 180
URL: /CCMS/template9_21.asp
Template: 159
Side ID: 1010489
Annonce type: coop.recept