Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296
Slänger ut en fråga här för att kolla kunskaperna. Jag har märkt att det på varje ost jag använder blir en vit beläggning som jag undrar över. När jag börjar använda den skär jag alltid bort en skiva på ovansidan och sidorna. Jag gör slut på den på ungefär en vecka och när det är några dagar kvar börjar det synas en vit beläggning på sidorna så jag får skära bort en skiva en gång till. Nu är ost ett levande material men jag undrar ändå. Knappast or-kvalster men kan det vara mögel? Något som osten avsöndrar? Det konstiga är att det kommer sällan på den kanten där det varit paraffin. För den som undrar är det Arla Herrgård.
Redigerat av Gossen Ruda: 08-12-2011, 09:11
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891
har också sett detta och undrat. I vissa ostsorter tillsätter man lite salt enligt innehållsdeklarationen, kan tänkas vara utfällning av salt kanske? Eller så är det fett som tränger ut när osten står framme i rumstemp. Men jag har ingen aning mer än att det aldrig blir mer än just en vit beläggning. Mögel brukar ju växa till och blir blå/ grönt med tiden.
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642
Jag tror att det är fukt som samlas i osten och färgar den vit. Den sidan som haft paraffin ligger oftast nedåt i kylskåpet och därför är mer skyddat. Övre sidan skär man på hela tiden så det hinner inte bildas någon fukt på där.
Medlem
Antal inlägg: 8 521
Medlem sedan: 18-01-2009
Medlem nr: 20 608
Om en ost blir vit av fukt så blir den lite geggig och genomskinlig.
Jag tror faktiskt att det är mögel. Jag brukar skära bort det med råge så som jag har fått lära mig och har aldrog mått dåligt av det.
Om du misstänker att de tär fuklt så kan du ju lägga en bit hushållspapper intill osten. Då suger det upp fukten i stället för att osten bli fuktig och vit.
Medlem
Antal inlägg: 266
Medlem sedan: 21-07-2011
Medlem nr: 66 040
Vad beror fukten på i så fall? Har alltid osten i en påse i kylskåpet och har aldrig (ok ett par gånger på 20 år och då har den blivit grön) råkat ut för mögel men aldrig att den fått vit beläggning.
Alltså för varmt eller för kallt i kylskåpet? När jag tänker efter så måste det givetvis vara för varmt eller hur?
Medlem
Antal inlägg: 1 222
Medlem sedan: 18-04-2007
Medlem nr: 9 850
När man tar ut osten hur kylskåpet är den kall. Har man osten i en plastpåse så kommer det varm luft i påsen när osten brukas. När sedan osten stoppas tillbaka i kylskåpet kyls den varma luften ner i påsen och bildar vatten. Varm luft innehåller mer vatten än kall luft.
Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296
Ost är det enda livsmedel där man inte behöver kasserera allt pga mögel. Skär bort det mögliga ordentligt bara. Det har jag lärt mig och jag lever fortfarande.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです