Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Ostbeläggning
          Gossen Ruda
          Inlägg 08-12-2011, 09:10
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Slänger ut en fråga här för att kolla kunskaperna. Jag har märkt att det på varje ost jag använder blir en vit beläggning som jag undrar över. När jag börjar använda den skär jag alltid bort en skiva på ovansidan och sidorna. Jag gör slut på den på ungefär en vecka och när det är några dagar kvar börjar det synas en vit beläggning på sidorna så jag får skära bort en skiva en gång till. Nu är ost ett levande material men jag undrar ändå. Knappast or-kvalster men kan det vara mögel? Något som osten avsöndrar? Det konstiga är att det kommer sällan på den kanten där det varit paraffin. För den som undrar är det Arla Herrgård.

          Redigerat av Gossen Ruda: 08-12-2011, 09:11


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 08-12-2011, 10:28
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Hur förvarar du osten? Gissar på mögel men det låter konstigt att det skulle komma så fort.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 08-12-2011, 11:04
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          har också sett detta och undrat. I vissa ostsorter tillsätter man lite salt enligt innehållsdeklarationen, kan tänkas vara utfällning av salt kanske? Eller så är det fett som tränger ut när osten står framme i rumstemp. Men jag har ingen aning mer än att det aldrig blir mer än just en vit beläggning. Mögel brukar ju växa till och blir blå/ grönt med tiden.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Carl
          Inlägg 08-12-2011, 12:25
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 222
          Medlem sedan:
          18-04-2007
          Medlem nr: 9 850




          Har noterat detta fenomen. Jag misstänker att det är vatten som går in osten. Brukar få det på ostar som ligger i plastpåsar.
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 08-12-2011, 12:31
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Jag får kanske tillfråga Arla? g.gif


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 08-12-2011, 12:38
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Har du för varmt i kylskåpet?


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 08-12-2011, 12:42
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          CITAT (*Stintan* @ 08-12-2011, 12:38) *
          Har du för varmt i kylskåpet?

          4-5 grader. Tydligen är det fler som ser detta så det är inte lokaliserat bara till mig.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          KRT
          Inlägg 08-12-2011, 13:15
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          Varför inte fråga Arla?
          Mitt förslag är att det är någon slags fällning, orsakad av fettet i osten och kondens på insidan av påsen....


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 08-12-2011, 14:03
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          tror det är salt.


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          jaj-51
          Inlägg 08-12-2011, 14:33
          Länk hit: #10


          Gäster






          Jag får mest beläggningar runt midjan tongue.gif
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 08-12-2011, 14:46
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Jag har skickat en fråga till Arla, kan ta upp till en vecka för att få svar.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Anma
          Inlägg 08-12-2011, 18:05
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 260
          Medlem sedan:
          02-05-2005
          Medlem nr: 5 642



          Jag tror att det är fukt som samlas i osten och färgar den vit. Den sidan som haft paraffin ligger oftast nedåt i kylskåpet och därför är mer skyddat. Övre sidan skär man på hela tiden så det hinner inte bildas någon fukt på där.
           
          Citera
          RB9310
          Inlägg 08-12-2011, 21:47
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 266
          Medlem sedan:
          21-07-2011
          Medlem nr: 66 040



          Har faktiskt aldrig varit med om det. Dock har osten hunnit mögla (grönt) men det har tagit väldigt lång tid. Köper alltid minst 2 kg.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 08-12-2011, 23:01
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Om en ost blir vit av fukt så blir den lite geggig och genomskinlig.

          Jag tror faktiskt att det är mögel. Jag brukar skära bort det med råge så som jag har fått lära mig och har aldrog mått dåligt av det.

          Om du misstänker att de tär fuklt så kan du ju lägga en bit hushållspapper intill osten.
          Då suger det upp fukten i stället för att osten bli fuktig och vit.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          RB9310
          Inlägg 08-12-2011, 23:44
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 266
          Medlem sedan:
          21-07-2011
          Medlem nr: 66 040



          Vad beror fukten på i så fall? Har alltid osten i en påse i kylskåpet och har aldrig (ok ett par gånger på 20 år och då har den blivit grön) råkat ut för mögel men aldrig att den fått vit beläggning.

          Alltså för varmt eller för kallt i kylskåpet? När jag tänker efter så måste det givetvis vara för varmt eller hur?
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 08-12-2011, 23:58
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (Peztis @ 08-12-2011, 23:01) *
          Jag tror faktiskt att det är mögel. Jag brukar skära bort det med råge så som jag har fått lära mig och har aldrog mått dåligt av det.

          Om det är mögel ska man väl slänga hela osten!!!


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          omk
          Inlägg 09-12-2011, 01:32
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 3 549
          Medlem sedan:
          25-07-2010
          Medlem nr: 32 435



          CITAT (Myosotis @ 08-12-2011, 14:03) *
          tror det är salt.

          Håller med !

          Många små vita prickar ? Lite knastrig / smulig konsistens ? Ingen lukt ?
          Helt klart salt !


          --------------------
          Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 09-12-2011, 09:04
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          CITAT (Myosotis @ 08-12-2011, 23:58) *
          Om det är mögel ska man väl slänga hela osten!!!

          Det har jag också lärt mig, eller åtminstone 4-5cm kring det möglande stället, och då blir det inte mycket kvar av en normal ostbit
           
          Citera
          Carl
          Inlägg 09-12-2011, 10:54
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 222
          Medlem sedan:
          18-04-2007
          Medlem nr: 9 850




          När man tar ut osten hur kylskåpet är den kall. Har man osten i en plastpåse så kommer det varm luft i påsen när osten brukas. När sedan osten stoppas tillbaka i kylskåpet kyls den varma luften ner i påsen och bildar vatten. Varm luft innehåller mer vatten än kall luft.
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 09-12-2011, 11:50
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Ost är det enda livsmedel där man inte behöver kasserera allt pga mögel. Skär bort det mögliga ordentligt bara. Det har jag lärt mig och jag lever fortfarande.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 10:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon