Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > tillagningstips av sejfile/makrillfilé..., Dela med er av era enkla matlagningstips
          xlxl67
          Inlägg 11-01-2012, 07:59
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 870
          Medlem sedan:
          12-08-2009
          Medlem nr: 25 446



          Köpte lite billiga frysta fileer av dessa fisksorter. Skall ha kokt potatis till men vad mer kan göra med fisken och vad kan man ha till för gott? Antingen ugn eller stekt får det bli.
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 11-01-2012, 08:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Sejfile, skivade tomater, lök, grädde,salt, peppar, kryddgrönt varvat. In i ugnen på 200 i ca 15-20 minuter. Klart! biggrin.gif

          Redigerat av Blomstertanten: 11-01-2012, 08:04


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          Mollis
          Inlägg 11-01-2012, 08:58
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 425
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 996



          Panera filéerna, stek i smör och gör en god pikant sås:

          Panering till ca 400 gram fisk:

          1 ägg
          1 dl ströbröd
          Salt
          Vitpeppar
          smör att steka i

          Sås:

          1 dl Gräddfil eller Creme Fraische
          2-3 msk Majonnäs
          2-3 msk Finfinhackad smörgåsgurka
          lite kapris
          ev lite finfinhackad gul lök
          salt
          vitpeppar


           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 11-01-2012, 11:21
          Länk hit: #4


          Gäster






          Vi har ett standardrecept på just sejfile som hängt med de senaste 30 åren. Lika gott varje gång och snabbt och enkelt:
          Skiva det frysta fiskblocket, ca 2cm breda bitar
          lägg i ugnsform
          Salt o peppra, sen majonnäs uppe på. Mängden inte så kinkig, jag brukar spritsa på från tuben en slinga på varje skiva. Sen curry på det.
          In i ugnen, 225 gr, i ca 20-30 minuter beoende på hur tinad filen är innan.
          Majonnäsen och curryn bildar en jättegod sås i formen.
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 11-01-2012, 11:39
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Mollis recept är exakt det jag brukar göra. Fast jag byter ut smörgåsgurkan mot Bostongurka smile.gif

          Här är en annan favorit hos oss:

          Bre ut filéerna i en ugnsfast form.
          Salt och vitpeppar.
          Tryck ut nästan en hel tub räkost över.
          Slå på 3 dl vispgrädde.

          In i ugnen 200-225 grader, 20-30 minuter. Beror på hur tjocka filéerna är.

          Servera med pressad potatis, för såsen är bäst!


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 11-01-2012, 13:14
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Bifogad fil  fish_on_himself.jpg ( 9.93k ) Antal nedladdningar: 6


          flirting.gif


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          omk
          Inlägg 11-01-2012, 18:39
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 549
          Medlem sedan:
          25-07-2010
          Medlem nr: 32 435



          laugh.gif

          Vad gäller makrill, är det absolut godaste att panera och steka i riktigt smör !

          Till panering brukar jag blanda lika delar vetemjöl och ströbröd (det blir inte lika "blött" som med enbart ströbröd, tycker jag). Ibland blandar jag i hackad dill i ströbrödsblandningen. tummenupp.gif
          Om filéerna är färska, vänder jag i uppvispat ägg innan panering, annars inte. De frysta blir mera vattniga efter tining än de färska är och paneringen fäster utan ägg.
          Jag brukar vänta med saltet tills servering.

          Edit; lägg makrillen i stekpannan med skinnsidan nedåt först, annars drar filén lätt ihop sig !! Stek 3-4 min på var sida. Medelhög värme.

          Redigerat av omk: 11-01-2012, 18:51


          --------------------
          Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
           
          Citera
          Tikka
          Inlägg 11-01-2012, 19:37
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 988
          Medlem sedan:
          17-12-2002
          Medlem nr: 497



          Jag fick mycket makrill i höstas när jag fiskade o jag steker mina fileér som dom är med salt o peppar eller citronpeppar i smör. Skinnsidan nedåt sen en vändning så e de klara.
          Till brukar jag göra stuvad spenat med lite salt peppar o muskot i.
          Vill man kan man ha kokt eller stekt potatis till.
          Lyckat till! smile.gif


          --------------------
          ************************************************************
          Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
          Källa: Nalle Puh - A.A. Milne.
           
          Citera
          omk
          Inlägg 11-01-2012, 19:50
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 3 549
          Medlem sedan:
          25-07-2010
          Medlem nr: 32 435



          CITAT (Tikka @ 11-01-2012, 19:37) *
          ... citronpeppar i smör ...

          Åh, vad GOTT det låter ! Och enkelt ! Vilket bra tips !
          Tack Tikka !

          Redigerat av omk: 11-01-2012, 19:53


          --------------------
          Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 11-01-2012, 23:58
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          När vi var i Havstensund och durjade Makrill så fick vi lära oss att Makrill ska vändas i ströbröd med salt och peppar och stekas i smör på låg värme ätas med potatis och dillsås och färsk citron .
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 12-01-2012, 00:20
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Jag tror inte någon nämnde min variant?

          Sejblock
          grädde
          KAVIAR

          Vill man lyxa sig lite dill också. Samma värme etc. som förslagen ovan..... Tycker just sejen blir fin med kaviar och gräddsåsen.


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          Pirum
          Inlägg 12-01-2012, 01:00
          Länk hit: #12


          Validating
          Antal inlägg: 3 808
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 448



           Makrill blir bäst om den paneras i rågmjöl, enda kryddan man behöver är salt, och sedan steker man med smör i gjutjärnspanna. Ja, på det sista fuskar jag, teflonpannan är min bäste vän för den går lättare att diska ur och så fastnar ju inte fiskeländena...men den blir bättre i gjutjärnspanna egentligen. 

          Redigerat av Pirum: 12-01-2012, 01:01


          --------------------
          zon2.5
           
          Citera
          Natur liv
          Inlägg 12-01-2012, 09:40
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 739
          Medlem sedan:
          08-05-2011
          Medlem nr: 43 937



          Ibland får man hitta på varianter på maträtter när man saknar ingredienser. När jag skulle panera fiskfiléer en gång för flera år sedan hittade jag varken ströbröd eller torrt bröd. Så jag fick ta vad som fanns ... pepparkakor. Döm om min förvåning när det visade sig passa utmärkt som panering. Lite kryddigt sådär.

          Mitt tips är alltså att byta ut ströbrödet vid panering mot smulade pepparkakor.


          --------------------
          Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
           
          Citera
          xlxl67
          Inlägg 16-01-2012, 16:55
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 870
          Medlem sedan:
          12-08-2009
          Medlem nr: 25 446



          Är detta sejen?

          CITAT (Mollis @ 11-01-2012, 08:58) *
          Panera filéerna, stek i smör och gör en god pikant sås:

          Panering till ca 400 gram fisk:

          1 ägg
          1 dl ströbröd
          Salt
          Vitpeppar
          smör att steka i

          Sås:

          1 dl Gräddfil eller Creme Fraische
          2-3 msk Majonnäs
          2-3 msk Finfinhackad smörgåsgurka
          lite kapris
          ev lite finfinhackad gul lök
          salt
          vitpeppar

           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 16-01-2012, 17:09
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Du får chansa giggle.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          xlxl67
          Inlägg 16-01-2012, 17:13
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 870
          Medlem sedan:
          12-08-2009
          Medlem nr: 25 446



          Haha vågar jag ta ett sådant järvt beslut tro? wink.gif
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 18-01-2012, 07:26
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Jag brukar dubbelpanera filéerna, dvs. först vända dem i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd blandat med kryddor och salt. Det är bra om fisken får ligga i några minuter och torka så håller paneringen bättre, är det mycket som skall stekas så gör jag det i en långpanna i ugnen och smöret/margarinet skall inte vara brynt utan bara ha smält när man lägger i fisken.
           
          Citera
          Mollis
          Inlägg 18-01-2012, 08:13
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 425
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 996



          CITAT (xlxl67 @ 16-01-2012, 16:55) *
          Är detta sejen?


          Ja mitt recept var tänkt till sejen, ursäkta att jag glömde nämna det.

          mvh Mollis
           
          Citera
          herkules
          Inlägg 18-01-2012, 08:36
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 5 521
          Medlem sedan:
          14-03-2006
          Medlem nr: 7 219



          jag är ingen fiskälskare, makrill har jag tex aldrig ätit.
          med torskfilé kan jag ibland blanda creme fraiche, hackad gul eller röd lök och en tub såndär stark kaviar, typ drottningens? jaja, röra ihop allt det, bred på fiskfileérna och in i ugnen lika lång tid som det tar för potatisen att koka. går att äta faktiskt smile.gif

          ja just det, eftersom det funkar till torsk så måste det ju funka till sej tänker jag.


          --------------------
          likes anarki och faråthelvete ☺
           
          Citera
          Wierga
          Inlägg 15-03-2012, 15:54
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 6
          Medlem sedan:
          08-08-2011
          Medlem nr: 70 095



          Till ett paket frysta makrillfiléer (tror det är runt 400g) eller färska!

          Tina fisken. Rör ihop en förpackning fetaost och lite rapsolja så att fetaosten blir något kladdig och håller samman.
          Skär filéerna mitt itu och bred fetaoströran på hälften av bitarna. Sprinkla över oregano och lägg på de resterande bitarna, med skinnsidan utåt.
          Stek i olja några minuter på varje sida. Blir supergott! :)
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 04:29
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon