|
tillagningstips av sejfile/makrillfilé..., Dela med er av era enkla matlagningstips |
|
|
|
11-01-2012, 07:59
|

Medlem
Antal inlägg: 1 870
Medlem sedan: 12-08-2009
Medlem nr: 25 446

|
Köpte lite billiga frysta fileer av dessa fisksorter. Skall ha kokt potatis till men vad mer kan göra med fisken och vad kan man ha till för gott? Antingen ugn eller stekt får det bli.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 08:04
|

Medlem
Antal inlägg: 5 380
Medlem sedan: 03-08-2003
Medlem nr: 2 004

|
Sejfile, skivade tomater, lök, grädde,salt, peppar, kryddgrönt varvat. In i ugnen på 200 i ca 15-20 minuter. Klart!
Redigerat av Blomstertanten: 11-01-2012, 08:04
--------------------
Glanshammar Närke Zon 3 Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 08:58
|

Medlem
Antal inlägg: 2 425
Medlem sedan: 12-06-2007
Medlem nr: 10 996

|
Panera filéerna, stek i smör och gör en god pikant sås:
Panering till ca 400 gram fisk:
1 ägg 1 dl ströbröd Salt Vitpeppar smör att steka i
Sås:
1 dl Gräddfil eller Creme Fraische 2-3 msk Majonnäs 2-3 msk Finfinhackad smörgåsgurka lite kapris ev lite finfinhackad gul lök salt vitpeppar
|
|
|
|
Eva 33c
|
11-01-2012, 11:21
|
Gäster

|
Vi har ett standardrecept på just sejfile som hängt med de senaste 30 åren. Lika gott varje gång och snabbt och enkelt: Skiva det frysta fiskblocket, ca 2cm breda bitar lägg i ugnsform Salt o peppra, sen majonnäs uppe på. Mängden inte så kinkig, jag brukar spritsa på från tuben en slinga på varje skiva. Sen curry på det. In i ugnen, 225 gr, i ca 20-30 minuter beoende på hur tinad filen är innan. Majonnäsen och curryn bildar en jättegod sås i formen.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 11:39
|

Medlem
Antal inlägg: 2 958
Medlem sedan: 30-01-2004
Medlem nr: 2 746

|
Mollis recept är exakt det jag brukar göra. Fast jag byter ut smörgåsgurkan mot Bostongurka Här är en annan favorit hos oss: Bre ut filéerna i en ugnsfast form. Salt och vitpeppar. Tryck ut nästan en hel tub räkost över. Slå på 3 dl vispgrädde. In i ugnen 200-225 grader, 20-30 minuter. Beror på hur tjocka filéerna är. Servera med pressad potatis, för såsen är bäst!
--------------------
Margith, zon 6
Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst. Citat: min mor =)
|
|
|
|
|
11-01-2012, 18:39
|

Medlem
Antal inlägg: 3 549
Medlem sedan: 25-07-2010
Medlem nr: 32 435

|
Vad gäller makrill, är det absolut godaste att panera och steka i riktigt smör ! Till panering brukar jag blanda lika delar vetemjöl och ströbröd (det blir inte lika "blött" som med enbart ströbröd, tycker jag). Ibland blandar jag i hackad dill i ströbrödsblandningen. Om filéerna är färska, vänder jag i uppvispat ägg innan panering, annars inte. De frysta blir mera vattniga efter tining än de färska är och paneringen fäster utan ägg. Jag brukar vänta med saltet tills servering. Edit; lägg makrillen i stekpannan med skinnsidan nedåt först, annars drar filén lätt ihop sig !! Stek 3-4 min på var sida. Medelhög värme.
Redigerat av omk: 11-01-2012, 18:51
--------------------
Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
|
|
|
|
|
11-01-2012, 19:37
|

Medlem
Antal inlägg: 1 988
Medlem sedan: 17-12-2002
Medlem nr: 497

|
Jag fick mycket makrill i höstas när jag fiskade o jag steker mina fileér som dom är med salt o peppar eller citronpeppar i smör. Skinnsidan nedåt sen en vändning så e de klara. Till brukar jag göra stuvad spenat med lite salt peppar o muskot i. Vill man kan man ha kokt eller stekt potatis till. Lyckat till!
--------------------
************************************************************ Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 19:50
|

Medlem
Antal inlägg: 3 549
Medlem sedan: 25-07-2010
Medlem nr: 32 435

|
CITAT (Tikka @ 11-01-2012, 19:37)  ... citronpeppar i smör ... Åh, vad GOTT det låter ! Och enkelt ! Vilket bra tips ! Tack Tikka !
Redigerat av omk: 11-01-2012, 19:53
--------------------
Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
|
|
|
|
|
11-01-2012, 23:58
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
När vi var i Havstensund och durjade Makrill så fick vi lära oss att Makrill ska vändas i ströbröd med salt och peppar och stekas i smör på låg värme ätas med potatis och dillsås och färsk citron .
|
|
|
|
|
12-01-2012, 01:00
|

Validating
Antal inlägg: 3 808
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 448

|
Makrill blir bäst om den paneras i rågmjöl, enda kryddan man behöver är salt, och sedan steker man med smör i gjutjärnspanna. Ja, på det sista fuskar jag, teflonpannan är min bäste vän för den går lättare att diska ur och så fastnar ju inte fiskeländena...men den blir bättre i gjutjärnspanna egentligen.
Redigerat av Pirum: 12-01-2012, 01:01
--------------------
zon2.5
|
|
|
|
|
12-01-2012, 09:40
|
Medlem
Antal inlägg: 8 739
Medlem sedan: 08-05-2011
Medlem nr: 43 937

|
Ibland får man hitta på varianter på maträtter när man saknar ingredienser. När jag skulle panera fiskfiléer en gång för flera år sedan hittade jag varken ströbröd eller torrt bröd. Så jag fick ta vad som fanns ... pepparkakor. Döm om min förvåning när det visade sig passa utmärkt som panering. Lite kryddigt sådär.
Mitt tips är alltså att byta ut ströbrödet vid panering mot smulade pepparkakor.
--------------------
Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
|
|
|
|
|
16-01-2012, 16:55
|

Medlem
Antal inlägg: 1 870
Medlem sedan: 12-08-2009
Medlem nr: 25 446

|
Är detta sejen? CITAT (Mollis @ 11-01-2012, 08:58)  Panera filéerna, stek i smör och gör en god pikant sås:
Panering till ca 400 gram fisk:
1 ägg 1 dl ströbröd Salt Vitpeppar smör att steka i
Sås:
1 dl Gräddfil eller Creme Fraische 2-3 msk Majonnäs 2-3 msk Finfinhackad smörgåsgurka lite kapris ev lite finfinhackad gul lök salt vitpeppar
|
|
|
|
|
18-01-2012, 07:26
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Jag brukar dubbelpanera filéerna, dvs. först vända dem i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd blandat med kryddor och salt. Det är bra om fisken får ligga i några minuter och torka så håller paneringen bättre, är det mycket som skall stekas så gör jag det i en långpanna i ugnen och smöret/margarinet skall inte vara brynt utan bara ha smält när man lägger i fisken.
|
|
|
|
|
18-01-2012, 08:13
|

Medlem
Antal inlägg: 2 425
Medlem sedan: 12-06-2007
Medlem nr: 10 996

|
CITAT (xlxl67 @ 16-01-2012, 16:55)  Är detta sejen? Ja mitt recept var tänkt till sejen, ursäkta att jag glömde nämna det. mvh Mollis
|
|
|
|
|
18-01-2012, 08:36
|

Medlem
Antal inlägg: 5 521
Medlem sedan: 14-03-2006
Medlem nr: 7 219

|
jag är ingen fiskälskare, makrill har jag tex aldrig ätit. med torskfilé kan jag ibland blanda creme fraiche, hackad gul eller röd lök och en tub såndär stark kaviar, typ drottningens? jaja, röra ihop allt det, bred på fiskfileérna och in i ugnen lika lång tid som det tar för potatisen att koka. går att äta faktiskt  ja just det, eftersom det funkar till torsk så måste det ju funka till sej tänker jag.
--------------------
likes anarki och faråthelvete ☺
|
|
|
|
|
15-03-2012, 15:54
|
Medlem
Antal inlägg: 6
Medlem sedan: 08-08-2011
Medlem nr: 70 095

|
Till ett paket frysta makrillfiléer (tror det är runt 400g) eller färska!
Tina fisken. Rör ihop en förpackning fetaost och lite rapsolja så att fetaosten blir något kladdig och håller samman. Skär filéerna mitt itu och bred fetaoströran på hälften av bitarna. Sprinkla över oregano och lägg på de resterande bitarna, med skinnsidan utåt. Stek i olja några minuter på varje sida. Blir supergott! :)
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|