Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > 50-års kalas, vad ska man bjuda på?, Enkelt att förbereda innan
          Blomstertanten
          Inlägg 29-01-2012, 13:21
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Behöver tips på mat att bjuda på på 50-års kalas. Det är nästan ett krav att det går att förbereda innan, som räcker till många (har ingen aning om hur många som kommer) och inte kräver så mycket passning under kalaset. Är totalt idélös! help.gif
          Potatissallad och rostbiff går helt bort!!!


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          Natur liv
          Inlägg 29-01-2012, 14:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 739
          Medlem sedan:
          08-05-2011
          Medlem nr: 43 937



          Det är kanske lättare att komma på vad ni ska äta om du väljer något tema. Medelhavsmat, medeltidsmat, vilt eller asiatiskt kanske passar. När jag fyllde 40 hade jag medeltidstema, med hembakt bröd som soppskål, grillat kött och fisk, bönrätter och lite av varje som vi hittade i medeltidskokboken. Maten åts på planka, man torkade sig på duken och inga gafflar dukades fram. Det blev annorlunda och mycket trevligt!

          Annars kan buffémat passa bra, lätt att förbereda och enkelt att anpassa till olika smaker, allergier och allt vad man kan behöva ta hänsyn till.


          --------------------
          Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 29-01-2012, 14:17
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Över hur lång tid kommer maten att serveras? Många pajer funkar ju bra att servera både varma och ljumma och om man tillfälligt blundar lite för miljön så kan man ha dem i engångsformar - i alla fall jag har inte obegränsat med kärl att servera mat ur. Om man gör storpiroger (tag vanligt pirogrecept men gör en eller två stora istället för en massa små) som folk får skära till själva kommer man i och för sig bort från engångsformar också. Med några sorter att välja på en en sallad till går det att mätta många och resterna går bra att frysa.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Natur liv
          Inlägg 29-01-2012, 14:40
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 739
          Medlem sedan:
          08-05-2011
          Medlem nr: 43 937



          http://receptfavoriter.se/recept/kycklingf...kad-skinka.html

          Kyckling i lufttorkad skinka rekommenderar jag varmt. När jag lagade den för ett 20-tal personer förberedde jag allt genom att steka kycklingen separat innan jag lindade in den i skinkan och lade i ugnsform. Då går det fort i ugnen när det väl är dags att äta och man har tid att umgås. Passar till såväl potatis som ris och pasta.


          --------------------
          Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
           
          Citera
          Monarda
          Inlägg 29-01-2012, 16:04
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 4 644
          Medlem sedan:
          06-03-2005
          Medlem nr: 5 125



          Eller kolla vad cateringfirmorna har på menyn. Det brukar bli skapligt dyrt när man handlar till en bjudning så det kanske inte skiljer så mycket och så slipper du stå i köket och kan ta emot gästerna sval och elegant.
           
          Citera
          KRT
          Inlägg 29-01-2012, 16:19
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          Just detta om under hur lång tid maten ska/kommer att serveras är ganska viktigt, eftersom olika rätter är olika känsliga och vissa saker blir gräsliga om de hålls varma för länge.....

          Plockmat brukara vara uppskattat, vi har då och då fått medelhansinspirerad buffe; utgå tex från en kall eller ljummen pastasallad (vegetarisk m pasta, pesto, mozzarella, oliver och soltorkade tomater) och komplettera med något gott bröd, och lite tapasliknande rätter som var och en kan välja vad man vill. Rätterna kan tex vara inlagda kronärtskockshjärtan, lufttorkad skinka, kycklingspett eller någon form av kalkon (kanske skivat kalkonbröst), grillad paprika, och zuchini, några goda ostar, tomat o mozzarella-sallad, inlagd fetaost etc. Det bästa är att man kan ha det som är temperaturkänsligt i mindre uppläggningar och fylla på efter hand, och det som är inlagt brukar inte vara så känsligt. Vill man vara ambitiös kan man göra minipizzor som man serverar ljumna.


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          Lokan
          Inlägg 29-01-2012, 16:41
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 662
          Medlem sedan:
          06-11-2009
          Medlem nr: 26 737



          http://www.alltommat.se/receptkategorier/Buffemat
          http://www.tasteline.com/menyer/buffe/Buff...vikt-och-mangd/

          Redigerat av Lokan: 29-01-2012, 16:44


          --------------------
          " Den som väntar på svårigheter, kan få lida dem två gånger "
          Lokan i zon 3-4, mellan Norrtälje och Uppsala
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 30-01-2012, 11:22
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Tack för alla bra tips!
          Lutar åt att det får bli nån slags bufé med paj, sallad och annat smått o gott. Paj kan man ju göra i förväg och frysa in så man har på lager, bara att tina upp mer om det kommer många.


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 30-01-2012, 14:27
          Länk hit: #9


          Gäster






          Jag har inga tips, men jag ska definitivt resa bort när jag fyller 50. Verkar jobbigt! ohmy.gif
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 07-02-2012, 00:04
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Planka !den kan man göra själv och passa på att köpa kött kyckling och lägga i frysen när det finns erbjudanden lika så ost o kex frukt ,finns alltid erbjudanden så man kan förbereda sig .har gjort Plankor många gånger och de har en tendens att räcka till hur många som helst smile.gif
          Annars är ett tips Kälknöl där kan man också ha kol på extrapriser och den kan göras dagen innan lika så potatisgratängen bara att värma nästa dag.Själv hade jag Catering när jag fyllde 50 och fick hjälp av grannens dotter och hennes kompis de fick fyra hundra var för det .Man ska ju göra det så smidigt som möjligt för sig för som födelsedagsbarn vill man ju umgås med sina gäster och inte bara stå vid spisen .Som dessert köppte jag Marängbottnar som jag lade mjuk vanilljglass med chockladkross imellan vispad grädde med kaffepulver i uppepå och dekorerade med silverkulor och flaggor ,snabbt och smidigt !Man kan ju naturligtvis byta ut glass och dekoration som man vill !

          Redigerat av Motti: 07-02-2012, 00:06
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 08-02-2012, 18:16
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Får jag kapa tråden?
          Ingen sa Nej;))

          Till våren/sommaren har far bjudit in en massa folk på kusinträff och vi ska duka i ladan och jag ska fixa maten.
          Ålder från 1 - 85 år, hur väljer man tema? och mat. Ingen aning om hur många men mer än 20 och antagligen mindre än 50 stycken
           
          Citera
          Lokan
          Inlägg 08-02-2012, 18:28
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 3 662
          Medlem sedan:
          06-11-2009
          Medlem nr: 26 737



          En buffe´är väl perfekt? Då finns det nånting för var och en, både vegetarianer och andra.


          --------------------
          " Den som väntar på svårigheter, kan få lida dem två gånger "
          Lokan i zon 3-4, mellan Norrtälje och Uppsala
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 08-02-2012, 21:16
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Lite olika grillat är väl perfekt på sommaren!
          Grillbuffé alltså biggrin.gif

          Själv bestämde jag mej för att skjuta fram kalaset till sommaren när man kan vara ute och har gott om plats. Då kan jag bjuda fler! biggrin.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 08-02-2012, 23:24
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Klokt beslut ! Ju fler ju roligare plus att det alltid är roligare att kunna vara ute och njuta av naturen.


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          omk
          Inlägg 09-02-2012, 23:40
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 3 549
          Medlem sedan:
          25-07-2010
          Medlem nr: 32 435



          CITAT (ingrid fuxwall @ 08-02-2012, 18:16) *
          Får jag kapa tråden?
          Ingen sa Nej;))

          Till våren/sommaren har far bjudit in en massa folk på kusinträff och vi ska duka i ladan och jag ska fixa maten.
          Ålder från 1 - 85 år, hur väljer man tema? och mat. Ingen aning om hur många men mer än 20 och antagligen mindre än 50 stycken

          Hade ansvaret för en "1700-talsgrillkväll", under en uppvisning i somras, med ca 40-45 st soldater, 9 kvinnor och 6-10 ungar.
          Satte 5-6 soldater till att skrapa nypotatis, 3 till att skala och skära rödlök och 2 till att snoppa och klyva rädisor. 3 st fick bära ved och hålla koll på elden och 3 fixade med grillen (kol och sånt "modärnt" whistling.gif ). Själv blandade jag, i lugn och ro, en enkel vinägrette samt hade koll på potatiskoket, över öppen eld.

          Räknade på 250-300 gr kött till varje vuxen; men det var väldigt snålt till dessa grabbar ! Till din fest lär nog denna mängd räcka. Jag hade kycklingklubbor samt fläskkarré i bit (som båda var förkokta nån dag före och bara skulle bli varma och få grillyta).
          Hade även lite vanlig grillkorv, ut ifall att ...

          Hade 20 kg nypotatis till potatissalladen (med 3 kg rödlök, 2 kg rädisor, 10-11 påsar färsk spenat och drygt 1 liter vinägrette) men där blev det lite över.
          Dagsfärskt bröd med gott, salt smör & ost; det tog slut ...


          Ja, just det, vad jag ville komma fram till, är att det är väldigt kul att laga maten IHOP !
          Nu vet jag ju inte när dina gäster kommer, men kanske det är så, att vissa kommer redan dagen innan eller iaf några timmar tidigare än vad som är sagt ?

          Sätt några, som inte känner varann sådär väldans väl, tillsammans och skrapa potatis t ex. De kommer att lära känna varann på ett helt annat sätt än man/de tror !
          Skala/skära lök är trist, men är man 3 st så är det väldigt mycket roligare !
          Dessutom kommer det att visa sig, helt naturligt, att det finns 2 eller 3 personer (grabbar, vanligen !) som väldigt gärna vill stå vid grillen ...

          Denna måltiden var väldigt enkel, men det blev väldigt, väldigt gott ! Det behövs vanligen inte något extravagant, iaf inte när man är många och gillar att vara tillsammans.
          Och DU ska ju inte behöva göra allt jobbet, du har ju en mängd gäster; använd dem ! Minst hälften, hjälper gärna till !



          --------------------
          Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 12-03-2012, 23:46
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Lite sent ute nu wink.gif Men kälknöl är ju inte fel !
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 31-07-2025, 20:23
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon