De oranga fläckarna är ju helt klart päronrost. Enstaka angrepp på t ex vart 100e blad brukar inte märkas på trädet i övrigt, men redan när träden får en prick på vart 20e blad under flera år i rad så märker man att tillväxten i trädet minskar, kart faller i större mängder än vanligt (stora mängder rensas ut naturligt) och fruktmängderna blir mindre. Päronrosten drabbar inte träden hastigt, men i längden och det är bra att agera lite varje år.
Åtgärd är det som Huggorm skrev, det är sävenbom och kinesiska enar som gör att svampen kan leva och spridas i våra päronträd. Tag bort dem och be grannar att göra detsamma.
De svartnade bladen och frukterna är jag inte säker på, men en vanlig angripare är pärongallkvalstret Phytoptus pyri. Det är ett litet kvalster som ofta angriper från mittnerven på bladet, får det att buckla sig och svartna.
Åtgärd: Ta bort angripna blad eller skär bort enstaka grenar om angreppet endast förekommer partiellt.
Pärongallmygga Contarinia pyrivora Ril är inte heller ovanlig, och den kan ge svartnande kart. Skär i frukterna och kolla om du ser några larver.

Med svartnande blad och frukter blir man alltid också lite misstänksam mot päronpest. Särskilt om man som jag bara sett det en gång och därför inte är helt säker på hur det brukar se ut. Om ditt päronträd har slokande årsskott med vissnande blad (unga skott som böjer sig nedåt) bör du kontakta Jordbruksverket.
I annat fall är det bara att plocka angripna blad och frukter, kompostera dem långt ned eller i varmkompost eller bränna dem, och att stärka trädet genom bevattning (även äldre träd) och genom att lägga kogödsel i kronans ytterkant sent i höst som får berika marken där till nästa vår. (sök på gröngödsling i detta forum).