Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Jag har gått och blivit med tryckkokare...
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 04-10-2012, 07:27
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          ...det var en högst oplanerad tilldragelse som tog oss med överraskning kan man säga. wink.gif

          Jag snubblade nämligen över en konstifik kastrull på loppis i går. Den kostade 40 kr och jag tänkte att det är nog en tryckkokare.
          Designen andas 50-tal, på handtaget är metallen märkt i relief: Flex-Seal, AB Moderna Kök Stockholm smile.gif

          Som ni förstår har jag aldrig handskats med en sån mackapär, googling berättar att det nog är en bra grej jag har köpt.
          Alla delar verkar finnas med, två olika "ventilhylsor" för att variera trycket, och två stycken metallskivor som vi inte vet vad de är till för. Men bruksanvisning saknas.

          Så frågan är... öhmm, hur gör man? Hur funkar det?
          Finns här nån som har erfarenhet av tryckkokning? Allmänna tips?

          g.gif


          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 04-10-2012, 08:05
          Länk hit: #2


          Gäster






          Oj, det väcker gamla minnen! Jag hade en sån under många år och kokade ärtsoppa på 20 minuter eller vad det var, och höns gick fort minns jag. Sen blev den otät runt "ångröret" till sist så trycket kunde inte stiga till rätt temperatur. Jag tror det kokar vid 120 grader eller så om jag minns rätt. Det gick åt lite mindre vatten än annars eftersom inget ångar bort. Man gjorde som "vanligt", spände fast locket och sen på spisen och på med hylsan/ventilen på ångröret. Jag hade bara en. Sen när trycket var det rätta så stod den där och pyste ut lite överskotts ånga med trevliga små ljud. Lite spännande var det varje gång på nåt sätt. Sen kan man ju inte lyfta på locket och kolla om maten är klar utan man får chansa. För när man tagit den av värmen måste den få svalna av sig själv och man kan inte ta bort locket förrän man kan lyfta ventilen utan att det pyser ut ånga. Annars riskerar man att få ärtsoppan i taket...
          Det är mina minnen i alla fall : )

          Jag hittade denna allmänna bruksanvisning för tryckkokning på nätet.

          Redigerat av Eva 33c: 04-10-2012, 08:08
           
          Citera
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 04-10-2012, 08:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          CITAT (Eva 33c @ 04-10-2012, 09:05) *
          För när man tagit den av värmen måste den få svalna av sig själv och man kan inte ta bort locket förrän man kan lyfta ventilen utan att det pyser ut ånga. Annars riskerar man att få ärtsoppan i taket...
          Det är mina minnen i alla fall : )


          Ovärderligt tips för en nyfiken och otålig person som jag. biggrin.gif

          Tack! Och tackar för länken.

          En annan fråga, du vet kanske vad de runda metallskivorna med hål i är till för?



          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 04-10-2012, 08:26
          Länk hit: #4


          Gäster






          Tyvärr, jag hade inga såna metallskivor till min variant. Kanske kan man se om nya tryckkokare som säljs nu har såna och med en förklaring.
           
          Citera
          Rihane
          Inlägg 04-10-2012, 08:32
          Länk hit: #5


          Gäster






          Jag skaffade en sommaren -11. Men det är en modernare variant som jag inte behöver vara fullt så försiktig pch noga med som med din variant. När jag letade för ett år Sean hade jag nytta av den här länken. http://www.tryckkokning.se.
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 04-10-2012, 08:34
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Jag har en gammal tryckkokare men där behovde man inte vänta. Man tryckete på en knapp på handtaget och sen kom ångan ut. Efter det kunde man öppna. Jag tror det var märket silomatic

          Behöver bara en ny gummiring i locket så kunde jag använda den igen.

          Elisabeth
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 04-10-2012, 08:42
          Länk hit: #7


          Gäster






          Ja, de borde ha blivit bättre och lättare att hantera. Min var gammal redan när jag fick den 1979 så där fanns minnsann inga bekvämligheter som knappar : ) Man kunde lyfta ventilen förstås, men då fick man vara försiktig så man inte kom ivägen för den ångstrålen. Och det var inte packningen som till sist gav upp, utan själva metallinfästningen av röret i locket började "glappa". Så vi vågade faktiskt inte använda den mer. Och det har inte blivit nån ny heller, fast jag till och från har funderat.
           
          Citera
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 04-10-2012, 08:53
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          Nån "pysknapp" finns inte på den här heller. Fast det kanske finns nån sån funktion fast jag inte fattar hur det funkar. Hehe.

          Gummiringen är iaf jättefin så jag antar att någon måste ha bytt den under årens lopp.
          Hittade en bild på nätet på en likadan:

          http://img.tradera.com/medium/965/150784965_1.jpg

          Där syns också de mystiska metallskivorna. smile.gif (Jag tycker detta är rätt spännande ska jag erkänna!)

          Ska göra som du säger, Eva, och googla runt lite till och se om jag hittar nån ledtråd.

          Tack för länken, Rihane. Ska kolla den snart för jag måste nog prova att koka nåt i dag. wink.gif


          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 04-10-2012, 08:58
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          Jag undrar om metallskivorna kan vara underlag för glasburkar vid konservering? De grytor man använder för traditionell inkokning (som inte sker under tryck!), har i alla fall något att ställa burkarna på, så att de in te står direkt på botten av grytan.

          I denna video kan man se en metallplatta med hål i när han stoppat ned burkarna i tryckkokaren:

          http://www.youtube.com/watch?v=J0H60jhsTrY&noredirect=1

          Ytterligare ett exempel:

          http://pantryparatus.com/blog/canning_ground_beef/

          Redigerat av kerstinbern: 04-10-2012, 09:05
           
          Citera
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 04-10-2012, 09:06
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          CITAT (kerstinbern @ 04-10-2012, 09:58) *
          Jag undrar om metallskivorna kan vara underlag för glasburkar vid konservering? De grytor man använder för traditionell inkokning (som inte sker under tryck!), har i alla fall något att ställa burkarna på, så att de in te står direkt på botten av grytan.



          Tanken slog mig också, Kerstin. smile.gif Det var tom en sån gryta jag egentligen letade efter. Men den här kastrullen verkar vara för liten för att använda till det och skivorna är helt platta och på bilder jag har sett så verkar insatsen i såna konserveringsgrytor ha nån form av ben.
          Fast jag har aldrig sett nån sån i verkligheten så vad vet jag. dunno.gif



          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 04-10-2012, 09:19
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          Glasburkarna behöver bara komma upp från botten en liten bit, så att de inte står och slår i bubblorna som bildas när det börjar koka.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 04-10-2012, 10:51
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Hittade det här:
          Bifogad bild


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          gunsta
          Inlägg 04-10-2012, 11:17
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 5 616
          Medlem sedan:
          21-05-2011
          Medlem nr: 48 334



          Jag goglade på "tillbehör till tryckkokare" - fick många träffar bl a detta lösryckta citat: "Du ställer ställningen i tryckkokaren och placerar den perforerade instatsen ovanpå. På så sätt kan du tex lägga potatisen i botten av kokaren och morötterna i den perforerade insatsen och koka allting på samma gång. Snabbt och enkelt!"


          --------------------
          Ibland, när jag säger vad jag tänker, märker jag att så tycker jag inte. Kanin (Nalle Puh)
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 04-10-2012, 11:23
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Oj, nu slog det dåliga samvetet till. För ett par år sedan fick vi en sprillans ny av dottern, som blivit förtjust i denna tillagningsmetod. Hon demonstrerade den en gång för oss och sedan har den hamnat längst in i grytskåpet unsure.gif
          Jag minns att mamma använde en sån på 60-talet. Tror mig också minnas nåt med bruna bönor i taket... men jag kan ha hört det från något annat håll
           
          Citera
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 04-10-2012, 12:41
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          CITAT (*Stintan* @ 04-10-2012, 11:51) *
          Hittade det här:
          Bifogad bild


          Perfekt! Tack! biggrin.gif






          CITAT (gunsta @ 04-10-2012, 12:17) *
          Jag goglade på "tillbehör till tryckkokare" - fick många träffar bl a detta lösryckta citat: "Du ställer ställningen i tryckkokaren och placerar den perforerade instatsen ovanpå. På så sätt kan du tex lägga potatisen i botten av kokaren och morötterna i den perforerade insatsen och koka allting på samma gång. Snabbt och enkelt!"



          Aha! Fiffigt! Men nån ställning fanns inte med, fast kanske kan man hitta en sån på nån annan loppis eller komma på nån egen lösning... hmmm... g.gif

          Tack för hjälpen! smile.gif

          "Tror mig också minnas nåt med bruna bönor i taket... men jag kan ha hört det från något annat håll"

          Hehehe... jag har en historia om min mamma och kattmat i taket som inte involverar nån tryckkokare. biggrin.gif

          Redigerat av FruTrädgårdstomte: 04-10-2012, 12:40


          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 10-10-2012, 09:08
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Det finns en insats till min tryckkokare också. Jag brukar använda den till kött så att inte köttet ligger direkt mot botten. Tror det kan bli för varmt då så att proteinerna fastnar i botten.

          När jag kokar bönor använder jag inte insatsen.

          Det faktum att trycket finns kvar ett tag kan man utnyttja för att spara energi och passning.

          När jag kokar sojabönor så kör jag upp i tryck så ventilen börjar pysa sedan stänger jag av plattan och då tar det 30-45 minuter innan trycket gått ner och bönorna blir färdiga utan någon elförbrukning alls.

          Att koka sojabönor i en vanlig kastrull tar 1,5 - 2 timmar med påslagen platta och mycket passning eftersom dom gärna vill koka över.

          Jag kokar dock upp bönorna en gång och byter vatten innan jag kör upp den i tryck.

          När man har en tryckkokare kan man köpa billigt segt framdelskött och förvandla det till det möraste möra. En favorit är kokt höna som efter många års frånvaro nu har börjat dyka upp i affärerna igen. Vi fick dock be dom ta hem och affären kände inte till att det finns med i ICA´s sortiment.

          Här finns en del http://www.tryckkokning.se/

           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 10-10-2012, 12:52
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          Just kött som annars skall tillagas under lång tid är ju mycket bra att tillaga i tryckkokare. Jamie Olivers 12 timmars kaninbolognese kan säkert tillagas på bara ett par timmar i tryckkokare.


          http://www.channel4.com/4food/recipes/chef...olognese-recipe
           
          Citera
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 12-10-2012, 08:25
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          Tack alla för hjälpsamma länkar! smile.gif

          För min del låter det där med bönor väldigt intressant, eftersom just bönor annars ju är energi- och tidskrävande att koka, och därför har jag hittills hemfallit till det miljösämre och dyrare alternativet att köpa på burk.


          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 19:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon