Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          3 sidor V   1 2 3 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Behöver vi svenska bönder och tänker du på vad du äter?
          *Stintan*
          Inlägg 27-05-2014, 10:07
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Självklart tycker jag att bönderna behövs och jag vill slå ett slag för svenska råvaror, närodlat och ekologiskt.
          Jag blir glad när jag ser såna här initiativ tummenupp.gif
          Bifogad bild


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          hattstugan
          Inlägg 27-05-2014, 10:23
          Länk hit: #2


          Moderator
          Antal inlägg: 21 592
          Medlem sedan:
          19-12-2009
          Medlem nr: 27 097




          Helt klart behöver vi de Svenska bönderna!
          Ser bara vad som hänt runt i min närhet under de senaste 50 åren!
          Förr var det ett levande odlingslandskap med massor av kor som betade! Nu är det bara hästar överallt och inte en enda ko-bonde finns kvar!
          Det här med Grissläpp verkar som en fantastisk ide`!
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 27-05-2014, 11:01
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (hattstugan @ 27-05-2014, 11:23) *
          Helt klart behöver vi de Svenska bönderna!
          Ser bara vad som hänt runt i min närhet under de senaste 50 åren!
          Förr var det ett levande odlingslandskap med massor av kor som betade! Nu är det bara hästar överallt och inte en enda ko-bonde finns kvar!
          Det här med Grissläpp verkar som en fantastisk ide`!


          Där jag växte upp är det numera julgransodlingar där kossorna förr betade i sina hagar. Jag skulle gladeligen ge en krona mer för mjölken om jag visste att det var bonden som fick den. Ser vi inte upp så är svensk mjölk och svenskt kött snart ett minne blott.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          hattstugan
          Inlägg 27-05-2014, 11:26
          Länk hit: #4


          Moderator
          Antal inlägg: 21 592
          Medlem sedan:
          19-12-2009
          Medlem nr: 27 097




          Det finns många små butiker här runt Enköping som säljer det mesta som man kan producera på en gård!
          Finns även en Eko-odling för Kryddor, men den kan komma att hotas av EU nu!!!
          Det stora problemet för den svenska bonden ligger idag hos konsumenten som tycker att allt ska vara billigt!
          Men jag bojkottar utländskt så långt det går!
          Är uppvuxen på svenskt och närodlat! Dvs på egen gård!
          Betalar gärna mer för svenskt kött och mejeriprodukter då det är många gånger bättre kvalitet på det än de utländska!
          Fy för kött som luktar och smakar tex lever! Har råkat ut för det med bla Irländskt! Blää
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 27-05-2014, 11:32
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (hattstugan @ 27-05-2014, 12:26) *
          Det finns många små butiker här runt Enköping som säljer det mesta som man kan producera på en gård!
          Finns även en Eko-odling för Kryddor, men den kan komma att hotas av EU nu!!!
          Det stora problemet för den svenska bonden ligger idag hos konsumenten som tycker att allt ska vara billigt!
          Men jag bojkottar utländskt så långt det går!
          Är uppvuxen på svenskt och närodlat! Dvs på egen gård!
          Betalar gärna mer för svenskt kött och mejeriprodukter då det är många gånger bättre kvalitet på det än de utländska!
          Fy för kött som luktar och smakar tex lever! Har råkat ut för det med bla Irländskt! Blää


          Samma här! tummenupp.gif


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 27-05-2014, 12:04
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Jag tycker också att svenska bönder skall finnas kvar.

          Jag tänker visserligen också på priset när jag handlar men ändå bara köper svensk kött. Man skall värna om sitt jordbruk.

          Jag har varit bondmora i 20 år, visserligen i tyskland men jag vet vad det handlar om.
          Tänk er hur det skall ser ut om det inte fanns bönder här som sköter landskapet.....

          Jag gillade även även att åke till en grönsaksodlare här i närheten och plocka själv. Men med rullatorn kan man tyvärr inte gå inte in längre mellan raderna. Måste also skickar in gubben och det går lite hur som helst....

          Men bäst var mina egna grönsaker när jag hade trädgården. Gud vad ja saknar den....
           
          Citera
          RibesRubusVitis
          Inlägg 27-05-2014, 12:21
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 132
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          Ställ gärna hårda miljökrav på allt vi äter, men vi ska inte hålla liv i just svenska bönder med konstgjord andning. Deras produkter är egentligen ännu dyrare än vad prislappen anger. Det europeiska jordbruksstödet kostar oss enorma skattepengar:

          http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-far-e...tod_3515690.svd

          Därmed stänger vi ute tredje världens bönder som inte får chansen att konkurrera på lika villkor. Givetvis ska då vi även väga in produktionsförhållanden, giftanvändning och transportutsläpp etc.
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 27-05-2014, 12:30
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Får våra bönder betalt för det va<d det kostar, så behövs ingen konstgjort andning.

          Skall ja<g köpa produkter som flyger jorden runt och jag inte vet hur dom odlas? Nej tack

          Varje land behöver sitt jordbruk.......
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 27-05-2014, 13:27
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (RibesRubusVitis @ 27-05-2014, 13:21) *
          Ställ gärna hårda miljökrav på allt vi äter, men vi ska inte hålla liv i just svenska bönder med konstgjord andning. Deras produkter är egentligen ännu dyrare än vad prislappen anger. Det europeiska jordbruksstödet kostar oss enorma skattepengar:

          http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-far-e...tod_3515690.svd

          Därmed stänger vi ute tredje världens bönder som inte får chansen att konkurrera på lika villkor. Givetvis ska då vi även väga in produktionsförhållanden, giftanvändning och transportutsläpp etc.


          Bönderna som producerar ska såklart ha större del av kakan och mellanhänderna mindre så behövs ingen konstgjord andnning. Kortare transporter är billigare än långa! I gårdsbutikerna kan jag få hyfsade priser men bönderna får mer än att skicka varorna till grossist. Skönt att det finns en del som orkar satsa på det. Att konkurrera på samma villkor är en utopi. Isåfall måste man titta på hela kakan och då framför allt produktionsförhållanden inkl de producerande människorna/arbetarna. Skulle arbetarna ha samma villkor som oss så blev nog inte de importerade varorna från tredje världen särskilt billiga. För det kan väl knappast vara så att man menar att svenska bönder ska ha det på samma sätt och leva på samma nivå som de som har usla arbetsförhållanden. Vi kommer alltid att vilja ha varor som inte kan produceras hos oss men importen får inte leda till att vår egen produktion slås ut för att folk i andra länder tvingas leva med sämre förhållanden.

          Jordbruksstödet är åt fanders när det går till dom som inte behöver det och till fel saker. Jag vet inte hur det är idag men min svåger fick stora bidrag för att inte odla någonting eller inte låta djuren beta. Han fick inte ens slå av ogräset på åkern utan det stod kvar och fröade av sig så det blev ännu värre kommande år. Man kan säga att han fick bidrag för att sluta som bonde och han var ingen stor bonde.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 27-05-2014, 20:45
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Bifogad bild


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          malarmaster
          Inlägg 28-05-2014, 07:29
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 446
          Medlem sedan:
          26-02-2010
          Medlem nr: 28 186



          Den bilden stämmer inte riktigt längre. Det är numera tillåtet att sätta upp krav i upphandlingarna på ekologisk,närproducerat m.m.
          Bollen ligger hos upphandlarna och lokalpolitikerna.Det är nog mest en kostnadsfråga... Ulf
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 28-05-2014, 12:54
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (malarmaster @ 28-05-2014, 08:29) *
          Den bilden stämmer inte riktigt längre. Det är numera tillåtet att sätta upp krav i upphandlingarna på ekologisk,närproducerat m.m.
          Bollen ligger hos upphandlarna och lokalpolitikerna.Det är nog mest en kostnadsfråga... Ulf


          Vadå upphandlare och lokalpolitiker? Ännu har jag inte hamnat på hemmet. Du snackar om skolor och servicehus...det är väl inte dom vi snackar om.
          Det är grossister, butiker m.fl. mellanhänder som tar för stor del av bondens kaka. Varför ska den som gör det mesta jobbet ha den minsta biten? Det beror inte på bönderna att priserna ser ut som dom gör i butiken.
          (Detsamma gäller för övrigt även trädgårdsnäringen men det är en parentes)


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          malarmaster
          Inlägg 28-05-2014, 13:42
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 446
          Medlem sedan:
          26-02-2010
          Medlem nr: 28 186



          CITAT (*Stintan* @ 28-05-2014, 13:54) *
          Vadå upphandlare och lokalpolitiker? Ännu har jag inte hamnat på hemmet. Du snackar om skolor och servicehus...det är väl inte dom vi snackar om.
          Det är grossister, butiker m.fl. mellanhänder som tar för stor del av bondens kaka. Varför ska den som gör det mesta jobbet ha den minsta biten? Det beror inte på bönderna att priserna ser ut som dom gör i butiken.
          (Detsamma gäller för övrigt även trädgårdsnäringen men det är en parentes)

          Så har det alltid varit frånsett för de som kunde stå på torget och sälja sina produkter.
          Och du har helt rätt,det är oftast många mellanled innan det ligger i butiken.
          Ett sätt att bryta detta är som många gör startar gårdsbutiker och butiker i större städer,jag har i år t.o.m sett en bondebutik i ett litet samhälle men relativt nära Växjö så kunderna hittar dit.
          men vill du komma in i någon kedja handlar det oftast om att komma in hos en grossist,det finns inte många av dem heller kvar då konkurrensen i livsmedelssektorn är liten. Det är ICA som dominerar helt och det är inte helt lätt att komma in där.Netto och Lidl har sitt,Bergendahlgruppen sitt.
          Givetvis går det att sälja till en ICA butik direkt från bonden men tvivlar på att det blir så stora volymer att det är lönsamt,transporter och tid kostar.
          Jag tror mer på konceptet bondebutik där ett antal bönder levererar varor . Sådana butiker fanns förr men försvann när kedjorna började dominera. Ulf
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 28-05-2014, 15:07
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (malarmaster @ 28-05-2014, 14:42) *
          Så har det alltid varit frånsett för de som kunde stå på torget och sälja sina produkter.
          Och du har helt rätt,det är oftast många mellanled innan det ligger i butiken.
          Ett sätt att bryta detta är som många gör startar gårdsbutiker och butiker i större städer,jag har i år t.o.m sett en bondebutik i ett litet samhälle men relativt nära Växjö så kunderna hittar dit.
          men vill du komma in i någon kedja handlar det oftast om att komma in hos en grossist,det finns inte många av dem heller kvar då konkurrensen i livsmedelssektorn är liten. Det är ICA som dominerar helt och det är inte helt lätt att komma in där.Netto och Lidl har sitt,Bergendahlgruppen sitt.
          Givetvis går det att sälja till en ICA butik direkt från bonden men tvivlar på att det blir så stora volymer att det är lönsamt,transporter och tid kostar.
          Jag tror mer på konceptet bondebutik där ett antal bönder levererar varor . Sådana butiker fanns förr men försvann när kedjorna började dominera. Ulf


          Ja det fanns så länge det fanns mindre gårdar men idag är det nästan bara storskalighet som gäller på grund av den usla jordbrukspolitiken vi haft i många år. Finns ingen bonde som överlever idag på en mindre gård utan att ha ett annat jobb vid sidan av. Vitsen är ju närodlat så man slipper långa transporter. Vi har det då o då hos vår ICA-butik men jag skulle önska att det fanns mer sånt. Det gäller också att få kunderna med på tåget och det kommer förhoppningsvis för vad jag märkt blir fler och fler yngre människor mer kostmedvetna och vill ha både EKO och närrodlat.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 28-05-2014, 19:14
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          Om butikerna kunde tänka sig att ta in grönsaker och annat lokalt så tror jag det vore rätt poppis. De kunde ju få jämföra tomater med de som de brukar sälja......


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 29-05-2014, 06:41
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          Det är så (svärord!) självklart att vi behöver de svenska bönderna och deras produkter så att en sån här tråd egentligen skulle vara totalt löjligt onödig! Men tyvärr är det inte så, folk har svenska och andra produkter att välja mellan i affären och många väljer tydligen bort de svenska. För det är ju det dom gör - väljer bort svenska produkter när dom väljer annat. Vågar knappt tänka tanken att det inte skulle finnas tex svensk mjölk, grädde och annat som kommer just ur mjölken. Eller kött, såklart ska det vara svenskt kött. Och då också från något slakteri i närheten. En stor eloge tex till de butiker som senaste veckorna inte tagit in danskt griskött. tummenupp.gif

          Upptäckte häromdagen att en pizzeria i grannstaden skrev på matsedeln att dom använder endast svenskt kött. Toppenpizzeria!! yahoo.gif


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 29-05-2014, 10:24
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Berith @ 29-05-2014, 07:41) *
          Det är så (svärord!) självklart att vi behöver de svenska bönderna och deras produkter så att en sån här tråd egentligen skulle vara totalt löjligt onödig! Men tyvärr är det inte så, folk har svenska och andra produkter att välja mellan i affären och många väljer tydligen bort de svenska. För det är ju det dom gör - väljer bort svenska produkter när dom väljer annat. Vågar knappt tänka tanken att det inte skulle finnas tex svensk mjölk, grädde och annat som kommer just ur mjölken. Eller kött, såklart ska det vara svenskt kött. Och då också från något slakteri i närheten. En stor eloge tex till de butiker som senaste veckorna inte tagit in danskt griskött. tummenupp.gif

          Upptäckte häromdagen att en pizzeria i grannstaden skrev på matsedeln att dom använder endast svenskt kött. Toppenpizzeria!! yahoo.gif


          Ja du Berith man kan ju tycka att det är en självklarhet men idag vet man ju inte ens om mjölken och grädden är producerad av svenska bönder om man inte vet att det då ska vara en röd ko på Arlas förpackningar. Der räcker inte att det står Arla. Saknas den röda kon kan det lika gärna vara dansk grädde. Arla är ju ett Svensk-Danskt företag. Arla påstår dock att alla deras ekologiska produkter är 100% svenska. Själv tycker jag att mejerisidan idag är en djungel och man måste ofta läsa det finstilta för att få reda på innehåll och ursprung. Varför köpa vispgrädde med lägre fetthalt än 40% när lägre fetthalt betyder att förtjockningsmedel är tillsatt och kanske är gjord i Danmark av mjölk från kor som utfordrats med GMO-foder. Detta är bara exempel. Ockelbo Ost gör ost efter egna recept i flera andra länder , alltså inte av svenska råvaror vilket man skulle kunna tro av namnet, men förpackar och märker osten i Ockelbo.

          Det är ju numera av konkurrensskäl tillåtet att använda GMO-foder i Sverige men eftersom kunderna vill ha GMO-fritt kräver en del mejerier bl.a. Arla, Norrmejerier, Falköpings mejeri och Gäfleortens mejeri fortsättningsvis GMO-fritt foder.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          malarmaster
          Inlägg 29-05-2014, 11:14
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 446
          Medlem sedan:
          26-02-2010
          Medlem nr: 28 186



          apropå danskt griskött... det är väl allom bekant att användningen av antibiotika på danska grisar är väsentligt högre än på svenska,det har media lärt oss. men största importen av gris kommer från Tyskland (c.a 50% av svensk konsumtion) Tyskarna använder många gånger mer antibiotika än danskarna,faktum är att danskarna ligger bra till i en Europaliga.
          Varför då denna häxjakt på danska grisar? skall man inte ta bort de allra värsta först? Ulf
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 29-05-2014, 12:09
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (malarmaster @ 29-05-2014, 12:14) *
          apropå danskt griskött... det är väl allom bekant att användningen av antibiotika på danska grisar är väsentligt högre än på svenska,det har media lärt oss. men största importen av gris kommer från Tyskland (c.a 50% av svensk konsumtion) Tyskarna använder många gånger mer antibiotika än danskarna,faktum är att danskarna ligger bra till i en Europaliga.
          Varför då denna häxjakt på danska grisar? skall man inte ta bort de allra värsta först? Ulf


          Väljer man svenskt griskött så går dom ju bort per automatik.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          malarmaster
          Inlägg 29-05-2014, 18:33
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 446
          Medlem sedan:
          26-02-2010
          Medlem nr: 28 186



          CITAT (*Stintan* @ 29-05-2014, 13:09) *
          Väljer man svenskt griskött så går dom ju bort per automatik.

          sant,men du köper inte korv,pålägg,färdigmat,går ut o äter?De flesta gör det och svenskt fläskkött räcker inte på långa vägar om du skall enbart använda det.
          Prisskillnaden är också stor mellan import och svenskproducerat.Det är en av anledningarna till den stora importen.
          Siffror på antibiotika till övrigt kött har jag inte heller sett. Hur är det med kyckling,nötkött,övrig fågel t.ex?
          priset är trots allt det som styr konsumenten.Den köpmedvetne gör givetvis ett aktivt val men den stooora majoriteten? Ulf
           
          Citera

          3 sidor V   1 2 3 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 18:58
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon