Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Vin i matlagning
          Orchid
          Inlägg 25-10-2004, 21:53
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 490
          Medlem sedan:
          22-06-2004
          Medlem nr: 3 919



          Kanske finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig med den här frågan.
          Jag hade en diskussion med en vän angående vin som används i matlagning. Han menade att alkohol inte fins kvar i maten, utan att det är fruktsmaken man vill komma åt. Varför använder man vin då, frågade jag.
          Så, anledningen till att jag undrar är pga att jag inte dricker alkhol, eller äter mat där alkhol använts.
          Hur kan jag veta om alkoholhalten finns kvar i tex färdig frysmat som man köper. Finns inte i alla, men ja menar i dom som de finns.


          --------------------

          "Be the difference that makes the difference, you are the difference"
           
          Citera
          GoSatta
          Inlägg 25-10-2004, 21:57
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 750
          Medlem sedan:
          28-05-2004
          Medlem nr: 3 737



          alkohol försvinner fort när mat kokar dock så bibehåller tex. vin en hel del smak som man inte kan få från tex. alkohol fritt vin vid matlagning.

          Sen beror det väl mycket på vad man gillar, jag som både gillar vin och mat med vin i skulle aldrig använda billigt/äckligt/alkohol fritt vin till min mat men det är ju säkerligen en ren smaksak.

          Att alkohol skulle finnas kvar tror jjg verkligen inte, skulle det det endå är det i otroligt små mängder och i frystmat? knappast, dom använder säkerligen ens inte alkoholhatliga varor. (även fast det så fint kan heta vinsås)


          --------------------
           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 25-10-2004, 21:58
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          Vad jag vet är alkohol väldigt flyktig så ja, den finns inte kvar efter tillagning. Det finns matlagningsvin (som är alkoholfritt) i matvarubutikerna men jag använder alltid riktigt vin - så om det är fruktigheten, rondören, syran som man vill åt......eller det bara ska vara "snobbigt" ......vi låter någon annan svara tongue.gif


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          lotta_
          Inlägg 25-10-2004, 22:13
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 295
          Medlem sedan:
          10-07-2004
          Medlem nr: 4 048



          Alkoholen försvinner så du kan gott njuta av smaken!


          --------------------
          lotta_zon 5

          Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten.
           
          Citera
          GoSatta
          Inlägg 25-10-2004, 22:20
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 750
          Medlem sedan:
          28-05-2004
          Medlem nr: 3 737



          sen när man använder "riktigt" vin kkn man ju hälla upp ett glas till kocken under matlagningen också, å de e aldrig fel =)


          --------------------
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 25-10-2004, 22:27
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (GoSatta @ 25-10-2004, 23:20)
          sen när man använder "riktigt" vin kkn man ju hälla upp ett glas till kocken under matlagningen också, å de e aldrig fel =)

          Matlagningsvin, på min ära! tongue.gif


          --------------------


           
          Citera
          Virgo
          Inlägg 25-10-2004, 23:26
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 934
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 17



          Det går knappast att avgöra vad för sorts vin som används i matlagning.
          ok det går nog att skilja på rött o vitt.

          Spara alla vinslattar i en särskild vinflaska, som förvaras i kylen. Bra att ha när man gör vinsås.

          Alkohol kokar (förångas)vid 78,3°C, så egentligen ska det inte finnas någon alkohol kvar i såsen (maten).
          Men en blandning av vin och vatten gör att kokpunkten av alkoholen närmar sig vattnets och det "alltid" finns ett uns av alkohol kvar.
          Väldigt lite, mycket mindre än i alkoholfri cider t.ex. Knappt mätbart.

          Det man eftersträvar med vin, cognac eller madeira är ju smaken, dvs smakämnena som finns i drycken.

          Så använd gärna vin eller sprit i maten. Ingen blir full och inga fosterskador blir det.
          Så Orchid du kan vara lugn!
          Jag tror att dundernykteristen Ringholm inte vägrar äta sjötunga med vinsås.


          --------------------
          mvh
          Virgo


          Den som hittar stavfel får behålla dessa!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 26-10-2004, 05:41
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det finns ju matlagningsvin i matvaruaffären med 0.5% alkoholhalt (borde finns på systembolaget också). Det borde gå lika bra att använda. När man gör "alkoholfritt" vin (eller öl) så brukar man förånga alkoholen vid lågt tryck (för att sänka kokpunkten). Smakämnena borde finnas kvar.

          Vill man veta om det finns alkohol kvar i någon färdig rätt (tex Blå Bands nya färdiga vitvinssås), så kan man skriva till tillverkaren. De är skyldiga att veta vad deras produkter innehåller.
           
          Citera
          uno
          Inlägg 26-10-2004, 07:03
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 310
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 256



          CITAT (Virgo @ 26-10-2004, 00:26)
          Det går knappast att avgöra vad för sorts vin som används i matlagning.
          ok det går nog att skilja på rött o vitt.

          Spara alla vinslattar i en särskild vinflaska, som förvaras i kylen. Bra att ha när man gör vinsås.

          Alkohol kokar (förångas)vid 78,3°C, så egentligen ska det inte finnas någon alkohol kvar i såsen (maten).
          Men en blandning av vin och vatten gör att kokpunkten av alkoholen närmar sig vattnets och det "alltid" finns ett uns av alkohol kvar.
          Väldigt lite, mycket mindre än i alkoholfri cider t.ex. Knappt mätbart.

          Det man eftersträvar med vin, cognac eller madeira är ju smaken, dvs smakämnena som finns i drycken.

          Så använd gärna vin eller sprit i maten. Ingen blir full och inga fosterskador blir det.
          Så Orchid du kan vara lugn!
          Jag tror att dundernykteristen Ringholm inte vägrar äta sjötunga med vinsås.

          Alkohol förångas väl alltid vid 78.3 grader oavsett om det är i form av 13 % vin eller 40 % konjak som användes. Hur lång tid det tar beror väl på mängden 100 % alkohol. Men troligt är det väl att jag har fel så rätta mig med en utförlig förklaring.
          Bästa hälsning
          Uno

          PS Hur gör Du gradtecknet?


          --------------------
          unozon1-2
           
          Citera
          kristerh
          Inlägg 26-10-2004, 08:37
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 6 646
          Medlem sedan:
          01-04-2004
          Medlem nr: 3 128



          CITAT (GoSatta @ 25-10-2004, 23:20)
          sen när man använder "riktigt" vin kkn man ju hälla upp ett glas till kocken under matlagningen också, å de e aldrig fel =)

          Ju mer vin kocken får desto starkare vinsmak i maten laugh.gif laugh.gif
          krister


          --------------------
          kristerh zon 2-3
           
          Citera
          Fredi
          Inlägg 26-10-2004, 08:52
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 388
          Medlem sedan:
          15-02-2004
          Medlem nr: 2 816



          CITAT (Orchid @ 25-10-2004, 22:53)
          Kanske finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig med den här frågan.
          Jag hade en diskussion med en vän angående vin som används i matlagning. Han menade att alkohol inte fins kvar i maten, utan att det är fruktsmaken man vill komma åt. Varför använder man vin då, frågade jag.
          Så, anledningen till att jag undrar är pga att jag inte dricker alkhol, eller äter mat där alkhol använts.
          Hur kan jag veta om alkoholhalten finns kvar i tex färdig frysmat som man köper. Finns inte i alla, men ja menar i dom som de finns.

          Om inte jag är helt felunderrättad finns det även mindre mängder alkohol i annan föda, till exempel marmelader. Någon som känner till mer om det?
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 26-10-2004, 11:55
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (uno @ 26-10-2004, 08:03)
          Alkohol förångas väl alltid vid 78.3 grader oavsett om det är i form av 13 % vin eller 40 % konjak som användes. Hur lång tid det tar beror väl på mängden 100 % alkohol. Men troligt är det väl att jag har fel så rätta mig med en utförlig förklaring.
          Bästa hälsning
          Uno

          PS Hur gör Du gradtecknet?

          Kokpunkten för ren etanol är inte samma som etanol i blandning med vatten:

          http://hem.passagen.se/ericopy/Erics_alter.../Spritskola.htm
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 26-10-2004, 12:50
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (Orchid @ 25-10-2004, 22:53)
          pga att jag inte dricker alkhol, eller äter mat där alkhol använts.

          blink.gif Det finns lite alkohol i vanlig fil... jäst frukt och annat.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Orchid
          Inlägg 26-10-2004, 15:57
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 490
          Medlem sedan:
          22-06-2004
          Medlem nr: 3 919



          CITAT (Hannele @ 26-10-2004, 13:50)
          CITAT (Orchid @ 25-10-2004, 22:53)
          pga att jag inte dricker alkhol, eller äter mat där alkhol använts.

          blink.gif Det finns lite alkohol i vanlig fil... jäst frukt och annat.


          Gör det???? blink.gif


          --------------------

          "Be the difference that makes the difference, you are the difference"
           
          Citera
          Kattgräs
          Inlägg 26-10-2004, 19:27
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 660
          Medlem sedan:
          25-04-2004
          Medlem nr: 3 402



          Det finns lite alkohol lite här och var. Kefir är väl mest känd av filmjölkarna och den som har mest alkohol? Men det är absolut inga mängder man blir full av. Inte ens påverkad!

          Jag hörde av en kock att alkoholen i vinet gör att vissa smakämnen "dras ut" eller förstärks, så att maten smakar mer än utan vin. Låter inte helt otroligt! Däremot förångas ju själva alkoholen ifall maten värms, så det är inte någon fara för absolutister och andra som inte vill få i sig alkohol att äta t.ex. kött med rödvinssås.


          --------------------
          Kattgräs
          zon 3 (tror jag)
           
          Citera
          Virgo
          Inlägg 26-10-2004, 19:55
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 934
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 17



          Det finns spaltkilometrar skrivna om alkohol i mat.
          De lärde tvistar fortfarande om och hur mycket alkohol som finns kvar i t.ex vitvinssås.

          Men det som är fakta är att den dära 0,00x % som är kvar inte är skadlig.
          Ni som är nykterister använder ni deodoranter som innehåller alkohol?

          grader ° och andra konstiga tecken kan man klippa o klistra från t.ex ordbehandlingsprogram

          eller man skriver siffran och alt + 0186


          --------------------
          mvh
          Virgo


          Den som hittar stavfel får behålla dessa!
           
          Citera
          Evin
          Inlägg 26-10-2004, 22:15
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 432
          Medlem sedan:
          01-02-2004
          Medlem nr: 2 753



          Vinslattar......får man nånsin över???? wink.gif

          Om man nu, mot all förmodan, kan man även frysa in vinet i iskuber.

          /E
           
          Citera
          Virgo
          Inlägg 27-10-2004, 21:22
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 1 934
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 17



          Det beror på hur kallt du har i frysen, och hur mycket alkohol det är i vinet.
          Ren alkohol fryser vid –114º C

          Av den anledningen kan man ha t.ex vodka liggande i frysen och servera svinkalla snapsar i provrör rolleyes.gif blink.gif


          --------------------
          mvh
          Virgo


          Den som hittar stavfel får behålla dessa!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 06:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon