blev så inspirerad...
och så var det dags att aska ur pannan.
OBS att vi talar om ved ASKA inte SOT!!!!!
så jag fick läsa på i mina böcker (bara för att givetvis konstatera att ni som vanligt är experter!!

)
”Odla biodynamiskt” ICA av Kjell Arman 1979 ISBN 91-534-0508-0: skriver att:
” träaska är ett värdefullt tillskott, men är starkt koncentread och starkt basiskt.”……
men varnar samtidigt för överanvändning:
”Särskilt kan potatis och rödbetor bli skorviga om man använder för mycket aska.” Jordgubbar mår också bra av vedaska eller algomin.
I
”Odla utan gifter” av Meta Strandberg ISBN 91-20-04414-3 skriver hon att man med fördel kan
bekämpa speciellt Jordloppan med bla aska:
”Pudra raderna och plantorna med Algomin eller träaska.”
Även vanligt vetemjöl !!! kan användas!! Hon rekommenderar även aska mot sniglar i salladen. Hon använder även askan mot Kålflugan. ”håller man borta genom att ett par dagar efter planteringen, då plantorna anpassat sig till den nya miljön, strö en handfull torr vedaska på och tätt runt plantans stam.”
Aska som gödning rekommenderar hon bl.a. till alla ärtslag, morötter, tomater, samt svarta vinbär. (Men jag hittar inget om att det skulle vara bra för Jordgubbar i hennes bok)