Här kommer ett recept på vitlökspuré:
4 vitlökar (ca 50 klyftor)
2 msk olivolja
salt och peppar
Låt de oskalade vitlöksklyftorna sjuda i lättsaltat vatten i ca 20 - 25 minuter, tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt dem kallna.
Skala klyftorna och skär bort den hårda rotändan och ev. missfärgade bitar.
Mosa klyftorna med en gaffel till en slät, klibbig massa.
Rör ner oljan och smaka av med salt och peppar.
Lägg purén i en glasburk med tättslutande lock.
Purén håller sig i kylen 4 -5 dagar. Den kan också frysas i bitar med hjälp av en låda för isbitar - men använd i så fall inte lådan till vanlig is efteråt.
Purén ger god smak åt soppor, grytor, såser, salladsdressingar - särskilt majonnäs - och är gott som tillbehör till kallt kött.
Kokningen tar bort den fräna smaken och purén är inte alls lika skarp och bitter som den färdigköpta varianten. Purén är också god att bre på rostat bröd med pocherade ägg eller äggröra som pålägg.