Har aldrig provat på att stuva sockerärtor men hittade det här receptet i Kokfrun, från 1937
Stuvade sockerärter3 l ärtskidor rensas, sköljas och påsättas i kokande, saltat vatten.
När de kokat upp, tillsättes 1 msk smör, varefter ärterna få koka med tätt slutet lock, tills de blivit riktigt mjuka.
De uppläggas då med hålslev i ett fat.
Smör och mjöl fräsas, ärtspadet tillsättes, lite i sänder, och såsen får koka 10 min.
Därefter iläggas ärtskidorna, och stuvningen avsmakas med hackad persilja, salt och socker.
Du kan även få ett tips på hur man kokar färskpotatis (taget ur samma bok). Fast du kanske alltid gör så här.
Att koka färsk potatisPotatis som tages upp ur jorden tidigt på sommaren, bör, för att ej vara ohälsosam, kokas på följande sätt:
Potatisen tvättas med en visp eller viska, tills skalen äro väl avnötta, varefter den sköljes i 2 kalla vatten och sättes sedan på elden i kallt vatten.
Så fort potatisen kokar upp, bör vattnet avhällas, och nytt vatten påhällas, vari den får fullkoka, litet salt pålägges samtidigt.
Spadet avhälles väl, och grytan ställes bredvid bredvid elden en stund, tills potatisen kännes torr, då den upptages och serveras i bruten servett.
På fatets kant läggas stora salladsblad under den brutna servetten.
Skulle du behöva recept på ölsoppa så finns det också där. Råd finns även om hur man räddar en vidbränd stek, får segt kött mört eller hur man åter får kött som blivit unket att bli njutbart.