Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Sockerärtor
          netaave
          Inlägg 02-08-2005, 17:53
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag har plockat de första sockerärtorna idag, brukar förvälla och frysa in till wok m.m. men har för mig att man kan stuva dom också, nån som provat?

          Den här soppen är god också:



          KRÄMIG SOCKERÄRTSSOPPA


          600 gr färska sockerärtor

          1 färsk gul lök

          smör

          1 dl torrt vitt vin

          6 dl vatten

          2 grönsaksbuljongtärningar

          1 msk färsk körvel el. ½ msk torkad

          1 krm peppar ( salt )

          2 ½ dl matlagningsgrädde

          gräddfil till servering.

          Ansa och skär sockerärtorna i grova bitar, spara några till serveringen.
          Hacka löken och fräs den i smöret i en kastrull.
          Tillsätt sockerärtor, vin, vatten och buljongtärningarna.
          Koka under lock ca 5 min.
          Tillsätt körvel och mixa soppan slät. Smaksätt med peppar och ev. salt.
          Tillsätt grädden och hetta upp soppan.
          Servera med en klick gräddfil och toppa med strimlade sockerärtor.


          --------------------


           
          Citera
          brittmarie
          Inlägg 02-08-2005, 19:15
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          20-08-2004
          Medlem nr: 4 339



          Har aldrig provat på att stuva sockerärtor men hittade det här receptet i Kokfrun, från 1937

          Stuvade sockerärter
          3 l ärtskidor rensas, sköljas och påsättas i kokande, saltat vatten.
          När de kokat upp, tillsättes 1 msk smör, varefter ärterna få koka med tätt slutet lock, tills de blivit riktigt mjuka.
          De uppläggas då med hålslev i ett fat.
          Smör och mjöl fräsas, ärtspadet tillsättes, lite i sänder, och såsen får koka 10 min.
          Därefter iläggas ärtskidorna, och stuvningen avsmakas med hackad persilja, salt och socker.


          Du kan även få ett tips på hur man kokar färskpotatis (taget ur samma bok). Fast du kanske alltid gör så här. tongue.gif

          Att koka färsk potatis
          Potatis som tages upp ur jorden tidigt på sommaren, bör, för att ej vara ohälsosam, kokas på följande sätt:
          Potatisen tvättas med en visp eller viska, tills skalen äro väl avnötta, varefter den sköljes i 2 kalla vatten och sättes sedan på elden i kallt vatten.
          Så fort potatisen kokar upp, bör vattnet avhällas, och nytt vatten påhällas, vari den får fullkoka, litet salt pålägges samtidigt.
          Spadet avhälles väl, och grytan ställes bredvid bredvid elden en stund, tills potatisen kännes torr, då den upptages och serveras i bruten servett.
          På fatets kant läggas stora salladsblad under den brutna servetten.

          Skulle du behöva recept på ölsoppa så finns det också där. Råd finns även om hur man räddar en vidbränd stek, får segt kött mört eller hur man åter får kött som blivit unket att bli njutbart. wacko.gif


          --------------------
          " Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
           
          Citera
          tullmejs
          Inlägg 02-08-2005, 19:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 303
          Medlem sedan:
          12-06-2004
          Medlem nr: 3 834



          Läste att sockerärtor hör till dem man inte behöver förvälla!

          Vår första omgång är övermogen nu och får bli (rikligt) utsäde till nästa år, den andra omgången vete fasiken om den hinner komma loss innan det är för sent. *Minnesantecknar: så i fler omgångar nästa år*
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 02-08-2005, 22:51
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (brittmarie @ 02-08-2005, 20:15)
          Har aldrig provat på att stuva sockerärtor men hittade det här receptet i Kokfrun, från 1937

          Stuvade sockerärter
          3 l ärtskidor rensas, sköljas och påsättas i kokande, saltat vatten.
          När de kokat upp, tillsättes 1 msk smör, varefter ärterna få koka med tätt slutet lock, tills de blivit riktigt mjuka.
          De uppläggas då med hålslev i ett fat.
          Smör och mjöl fräsas, ärtspadet tillsättes, lite i sänder, och såsen får koka 10 min.
          Därefter iläggas ärtskidorna, och stuvningen avsmakas med hackad persilja, salt och socker.


          Du kan även få ett tips på hur man kokar färskpotatis (taget ur samma bok). Fast du kanske alltid gör så här. tongue.gif

          Att koka färsk potatis
          Potatis som tages upp ur jorden tidigt på sommaren, bör, för att ej vara ohälsosam, kokas på följande sätt:
          Potatisen tvättas med en visp eller viska, tills skalen äro väl avnötta, varefter den sköljes i 2 kalla vatten och sättes sedan på elden i kallt vatten.
          Så fort potatisen kokar upp, bör vattnet avhällas, och nytt vatten påhällas, vari den får fullkoka, litet salt pålägges samtidigt.
          Spadet avhälles väl, och grytan ställes bredvid bredvid elden en stund, tills potatisen kännes torr, då den upptages och serveras i bruten servett.
          På fatets kant läggas stora salladsblad under den brutna servetten.

          Skulle du behöva recept på ölsoppa så finns det också där. Råd finns även om hur man räddar en vidbränd stek, får segt kött mört eller hur man åter får kött som blivit unket att bli njutbart. wacko.gif

          Jag har "husmoderns kokbok" från 1926, ett arv från min mammas faster. Den är full med urrivna tidningsklipp från 40-50-talet och egna skrivna lappar. En riktig skatt dock stod inte stuvade sockerärtor med.
          Fastern jobbade som ålderdomshemsföreståndare på hemmet i Gamla Uppsala och fick nog många av sina recept från bondmororna där omkring.
          Lite coolt att jag har dom nu, en del är lite svårtydda och en del är oläsliga p.g.a. ålder, har tänkt jag ska sammanställa dom jag kan läsa då det ofta också står var dom kommer ifrån.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 22:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon