Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Blåklocksgelé och Rosbladsgelé, Recept?
          AndreasBlomquist
          Inlägg 03-09-2005, 23:12
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 237
          Medlem sedan:
          31-01-2005
          Medlem nr: 4 935



          Jag var på utflykt idag till ett naturbruksgymnasium i Karlstad där det fanns en massa utställare. Bland annat fanns det flera som sålde sylt, marmelader och geléer. 3-åriga dotterns favorit bland geléerna var blåklockegelé och rosbladsgelé, mycket på grund av den fina lila respektive rosa färgen tror jag. Är det någon här på forumet som har recept till dessa geléer??


          --------------------


           
          Citera
          ejjan
          Inlägg 04-09-2005, 20:43
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 295
          Medlem sedan:
          22-07-2004
          Medlem nr: 4 123



          Rosenmarmelad
          2 liter rosenblad kokas upp tillsammans med 2 liter vatten.
          Tillsätt 2 liter socker och det rivna skalet samt saften av 2 citroner.
          Låt kärnorna koka med i en påse av gasbinda. (Kärnor är bra att spara från apelsiner och citroner, de innehåller pektin så man slipper använda Certo!) Om marmeladen är för lös kan man tillsätta Certo. Koka tills marmeladen är tjock.
          Marmeladen kan eventuellt spetsas med cointreau.
          Ät marmeladen på rostat bröd eller nygräddade scones



          Receptet fann jag på denna sida. Har inte testat det själv. Om du gör det får du gärna skriva om resultatet sedan, om man vågar prova själv. smile.gif

          Jag fann ett till, lite mer lagom mängd kanske:
          Rosensylt
          450 g doftande röda eller rosa rosenblad
          5 ½ dl vatten
          5 ½ dl socker
          pressad saft av 2 citroner
          1 msk rosenvatten

          Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud
          ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
          Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite.
          Häll upp på rena burkar och sätt på lock.


          --------------------
          Alla såg äpplen falla, men det var bara Newton som frågade sig varför" B Baruch
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 12:50
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon