Hade 3 stora körsbärsträd på vår förra tomt och ett år plockade vi 85 kg körsbär. Så vad skulle vi göra med allt. Vi började göra rödvin. Jättegott.
Blanda körsbär med vinbär, röda, svarta och vita. Gärna blåbär.
Recept på 10 l rödvin:
8 kg bär
2 kg socker
4,5 l vatten
2 g jästnärssalt
1 flaska rödvinsjäst typ Bourgogne eller Bourdeaux.
Bären sköljes och söndermosas i en stor vintunna/balja/hink. Häll över 3 l hett vatten. Låt svalna. Tillsätt vinjästen. Får inte vara varmt då dör jästen. Låt stå 3 dagar.
Koka sockerlag på sockret och resten av vattnet. Låt svallna. Lös upp jästnärssaltet i lite varmt vatten och blanda i sockerlagen.
Sila ifrån bären och fyll på en damejean. Tillsätt sockerlagen.
Sätt på jäsröret. Låt jäsa på varm plats 3 mån. Kan jäsa ordentligt första dygnen så kolla.
Tappa om efter 3 mån. Låt stå ytteligare 2 månader.
Tappa om igen. Tillsätt vinsvavla som klarningsmedel. Lagra. Smaka efter 1 månad.
Lycka till

Ingrid Andersson