Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Trädrötter, i rabatterna
          Gunilla T
          Inlägg 14-12-2007, 11:53
          Länk hit: #1


          Gäster






          Jag bor mitt i naturen med skog och massor av sten. Har valt att bygga upp trädgården i den miljön, främst pga alla vackra mossbelupna stenar som finns där. Jag gör ett grundligt underarbete, gräver djupt och forslar bort all gammal jord och ogräs och fyller upp med ny fin jord.

          Problemet är att jag får in trädrötter i rabatterna. Har prövat det mesta bl. a. satt markduk under rabatterna men det är ingen match för trädrötter att äta sig igenom markduken. Upp höjda rabatter hjälper inte heller. Nu kör jag med byggplast och gör s.k. våtbäddar. Där kan inte trädrötterna ta sig igenom men det känns inte kul, vill gärna att växterna skall ha markkontakt.

          Nu skulle jag vilja planera för ett woodland, skulle passa perfekt i skogen bakom trädgården men hur klarar man av rotkonkurrensen?
          Har varit tvungen att ta bort många träd fast jag eg. inte vill. De mest aggressiva, som asp, gran och björk har fått stryka på foten men en del finns kvar. Behöver ju trädens skugga alltför väl.

          Är det någon som har erfarenhet av att odla mitt i naturen med blandskog? Kan växterna anpassa sig så småningom?

          Tacksam att ta del av andras erfarenheter.
           
          Citera
          tettan
          Inlägg 14-12-2007, 13:44
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 209
          Medlem sedan:
          10-10-2007
          Medlem nr: 12 800



          bra fråga, jag väntar ivrigt på vad du får för svar, jag själv har givit upp för länge sedan, bara accepterat faktum och svär lite grann
          jag har dock på prov testat att med jämna mellanrum köra ner en spade djupt runt hela rabatten för att se om jag kan störa rötterna från att komma in i rabatten, får se hur det går
           
          Citera
          Jan Lindgren
          Inlägg 14-12-2007, 16:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 328
          Medlem sedan:
          26-06-2007
          Medlem nr: 11 218



          Hej!
          Det går att välja växter som trivs i just den miljön du har. Det är inte alltid lätt och plantorna blir aldrig lika kraftiga som i en rabatt. Jag har tex satt rhododendron i skogen och det går oftast bra. Skunkkalla i alkärret fungerar fint.
          MVH
          Jan Lindgren
           
          Citera
          Anders Roslagen
          Inlägg 14-12-2007, 21:46
          Länk hit: #4


          Gäster






          Woodland bör inte bli något problem, ett sådant brukar utgöras av vilda växter från världens alla hörn som är vana vid konkurrens. Trädgårdsväxter däremot, som är framavlade för att bära stora blommor eller en speciell färg eller något annat brukar vara klenare och behöver rabatter för att utvecklas bra.

          Jag har träd jag tycker mycket om och som jag inte vill ta bort och vissa trädgårdsväxter kan växa även under en stor björk, men det tar tid att etablera dem och de blir aldrig så fina som om de växte ifred.
           
          Citera
          Gunilla T
          Inlägg 15-12-2007, 13:14
          Länk hit: #5


          Gäster






          Tack för era svar.

          Dethär med trädrötter i rabatter borde ju vara ett relativt vanligt bekymmer. Tittar alltid på bilder av trädgårdar och undrar hur dom gör, träd finns ju överallt. Jag har gjort ett antal Rhododendron och Azalea planteringar men där har jag satt plast under.

          Fråga till Jan; när du planterar Rhododendron i skogen, låter du all den övriga vilda växtligheten vara kvar? Hur klarar sig Rhodona med sitt behov av fukt? Om jorden är full av rötter brukar det snabbt bli torrt.

          Och ja, det handlar väl om att välja rätt sorts växter som kan konkurrera med naturen. Jag gillar ormbunkar så de vore säkert nå´t att försöka med samt olika marktäckare. Hard work....
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 15-12-2007, 13:44
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Jag skulle nog inte kunna tänka mig att använda plast eller väv, är för naturlig för det. Tänker på maskar mm. Annars är det ett svårlöst problem. Träd suger ut jorden på näring och vatten så skall men odla både träd och blommor får man räkna med att tillföra sådant. När träden väl har hittat rabatter med med näring söker sig rötterna ditåt och att kapa av dom hjälper bara tillfälligt. Sen skiljer sig träden år beroende på art och växtplats men hur är jag inte säker på helt och hållet. Under Askar är det närmast sterilt.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Jan Lindgren
          Inlägg 15-12-2007, 14:10
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 328
          Medlem sedan:
          26-06-2007
          Medlem nr: 11 218



          Hej Gunilla!
          Det är lite olika hur mycket fukt det finns i marken. Jag har relativt gott om plats så jag kan välja hur fuktigt det är. Rhodendendrona har gått förvånandsvärt bra på alla ställen. Är det mycket fuktigt så gör jag en liten upphöjd bädd med torv. Jag har satt rhoddisar mitt bland björkar men det har varit gott om vatten så det har fungerat. För ett antal år sedan satt lite fröplantor i min lilla granskog. De har inte fått någon skötsel eller gödsel men de hade perfekt jord. Plantorna växte strålande så nu har jag huggit ner skogen och håller på att plantera rhododendron i stället. Rhodendronskog är trevligare än granskog. Tyvärr är det den lägsta punkten på min trädgård så jag lär väl få en del frostskador innan jag fått upp en skyddsplantering av tall. Försök att succesivt byta ut de värsta träden mot sådana som är snällare mot rhododendron. Jag gillar rönnar, en del av mina rhoddisar står bland en massa vanlig rönn som jag gallrar lita när de blir för stora.
          MVH
          Jan Lindgren
           
          Citera
          Gunilla T
          Inlägg 15-12-2007, 15:56
          Länk hit: #8


          Gäster






          Jag har massor av plats i skogen men tyvärr är det mycket torrt där. De mest aggressiva träden är , som jag noterat iaf, björk, asp och gran. Har tagit bort de flesta asparna men en del björkar har jag kvar, vill absolut inte ta bort dem. Granrötter fick jag i komposten.. Däremot har jag goda erfarenheter av rönnar, de får bara lita putsning men dom vill jag ha kvar. Tallarna har pålrötter så jag hoppas att de gör mindre skada.

          Som svar till Ruda...jag vill inte heller hålla på med var sig plast eller markduk men efter att ha sett trädens framfart i rabatterna...det är verkligen jätten glufs. Blir inget kvar av vare sig fukt eller jord. Det hjälper inte att vattna och av jorden blir det nästan bara sand kvar.

          Ibland önskar jag mig en slät och fin gräsmatta att gräva i och inga träd inom en kilometer...näää..skogen och stenarna är sååå vackra, stenar är lika vackra som växter. Går alltid och letar sten på mina promenader med hundarna.

          Gräsmatta har jag men den är hundarnas uteplats så där planteras inget.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 19:16
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon