|
Att koka risgrynsgröt, behöver tips så jag inte bränner vid igen |
|
|
|
20-12-2007, 09:20
|
Medlem
Antal inlägg: 2 496
Medlem sedan: 27-01-2006
Medlem nr: 7 002

|
Nu har julstressen slagit till med full kraft. Inser att det är julafton på måndag och jag har gjort noll förberedelser. Därför stjäl jag några minuter på betald arbetstid och frågar bla: - Hur kokar ni er risgrynsgröt för att slippa bränna vid den? Jag försöker vara försiktig men lyckas ändå att bränna vid den vartenda år! Kunde vara kul att servera gröt som inte bär en svag smak av vidbränt Är det tex någon skillnad på att koka gröten på en induktionsspis jämfört med vanlig spis (lättare?) ?
--------------------
Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
|
|
|
|
|
20-12-2007, 09:29
|

Medlem
Antal inlägg: 2 292
Medlem sedan: 11-07-2007
Medlem nr: 11 481

|
Jag har aldrig testat själv men jag har hört att man kan göra såhär: Koka upp gröten på spisen, ställ in den med lock i ugnen på 100 grader. Vänta (kommer ej ihåg hur länge). Klart!
Annars brukar nog mamma lägga ett mynt på plattan så att inte kastrullen ligger dikt an mot plattan...
|
|
|
|
|
20-12-2007, 09:33
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
Koka upp, dra ner värmen till riktigt svag värme, räcker att det sjuder i kastrullen och rör ofta, ofta.
|
|
|
|
|
20-12-2007, 09:35
|
Medlem
Antal inlägg: 2 496
Medlem sedan: 27-01-2006
Medlem nr: 7 002

|
Det låter klart intressant med ugnen! Kan det inte bränna vid i den? CITAT (Anma @ 20-12-2007, 09:33)  Koka upp, dra ner värmen till riktigt svag värme, räcker att det sjuder i kastrullen och rör ofta, ofta. Det är så jag försöker göra och misslyckas varje gång. Kanske har med passningen att göra?
--------------------
Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
|
|
|
|
|
20-12-2007, 09:36
|

Medlem
Antal inlägg: 2 292
Medlem sedan: 11-07-2007
Medlem nr: 11 481

|
Hittade ett recept här. Bara att googla på risgrynsgröt ugn.
|
|
|
|
|
20-12-2007, 10:01
|
Medlem
Antal inlägg: 2 496
Medlem sedan: 27-01-2006
Medlem nr: 7 002

|
Tack Ulrica! Det verkar vara ett bra recept. Det här skall jag absolut prova! Ingen passning, det blir finfint.
--------------------
Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
|
|
|
|
|
20-12-2007, 10:02
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Jag gör alltid gröten i ugnen. Funkar jättebra. Se till bara att hela kastrullen inklusive handtag och lock tål 100 gr. Den kokar ungefär lika länge i ugnen som på platta. OBS, jag sätter in gröten när jag först har grundkokat riset i vatten och sedan kokt upp gröten med mjölk i (tag den lägre mängden mjölk i receptet). När den är klar brukar jag snabbt koka ihop den lite på plattan om den är för lös, då rör jag kraftigt under tiden och går absolut inte ifrån. Ett annat alternativ är att låta gröten stå och svälla efter ett uppkok på en träplatta (skärbräda t ex) inlindad i frottéhanddukar eller yllefilt. Då tar koket längre tid, men det absolut energisnålaste alternativet! Förresten, min moster kokar gröten på vatten istället och när den är klar tillsätts vispgrädde! Enl henne enkelt och gott. Jag har inte provat själv. Lycka till med grötkoket!
Redigerat av myskmadra: 20-12-2007, 10:03
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
20-12-2007, 10:48
|

Medlem
Antal inlägg: 11 250
Medlem sedan: 30-08-2006
Medlem nr: 8 513

|
Jag har aldrig varit förtjust i risgrynsgröt och den har inte heller varit tradition hos oss till jul. Men så kom de där "korvarna" med gröt som jag tycker är jättegoda. Värma i micron i tallriken direkt.....lätt som en plätt.
Mannagrynsgröt kokar jag däremot och har samma problem att den bränns vid....även om jag står och rör hela tiden.
Tipset med tillagning i ugn har jag aldrig hört......väl värt att prova.
|
|
|
|
|
20-12-2007, 11:52
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
CITAT (Alba @ 20-12-2007, 10:48)  Jag har aldrig varit förtjust i risgrynsgröt och den har inte heller varit tradition hos oss till jul. Men så kom de där "korvarna" med gröt som jag tycker är jättegoda. Värma i micron i tallriken direkt.....lätt som en plätt.
Mannagrynsgröt kokar jag däremot och har samma problem att den bränns vid....även om jag står och rör hela tiden.
Tipset med tillagning i ugn har jag aldrig hört......väl värt att prova. När jag kokar mannagrynsgröt har jag en klick smör i botten som får smälta innan häller i mjölken. Visst det fastnar lite men det blir inte vidbränd smak och svart som när potatis kokar torrt. Vidbränd potatis! Ukr. Alltså när jag kokar mannagrynsgröt så i med klick smör. Sen i med mjölk. Låt koka upp. Lyft från plattan och häll i grynen. Sen drar jag ner värmen till 1 och rör för fullt. Ibland lyfter jag kastrullen helt. Gröten blir god och inte vidbränd. .
|
|
|
|
|
20-12-2007, 22:17
|

Medlem
Antal inlägg: 4 878
Medlem sedan: 06-02-2007
Medlem nr: 9 054

|
CITAT (Alba @ 20-12-2007, 10:48)  Jag har aldrig varit förtjust i risgrynsgröt och den har inte heller varit tradition hos oss till jul. Men så kom de där "korvarna" med gröt som jag tycker är jättegoda. Värma i micron i tallriken direkt.....lätt som en plätt.
Mannagrynsgröt kokar jag däremot och har samma problem att den bränns vid....även om jag står och rör hela tiden.
Tipset med tillagning i ugn har jag aldrig hört......väl värt att prova. Ja, att lägga någon form av matfett i botten på kastrullen är bra, jag använder teflonkastrull när jag gör mannagrynsgröt och har först i lite olivolja som får täcka bottnen (det räcker att smeta ut det) sedan i med mjölken som får koka upp innan jag vispar i grynen. Angåeende risgrynsgröt så är det också att tänka på vilken typ av kokkärl man har, det bränns ju lättare vid i rostfritt. Men efterkok på träbräda är ett utmärkt knep som jag alltid använder när jag ska koka ris så det bör ju gå bra även vid risgrynsgrötskokning.
--------------------
Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet. 
|
|
|
|
|
20-12-2007, 22:21
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
1. man kan använda teflonkastrull - då bränns det inte vid 2. man kan sätta ner värmen till 1 och låta det ta den tid det tar 3. man kan använda sig av eftervärme, låta det koka upp, stänga av plattan och sedan täcka över kastrullen - typ ställa den i en frigolitlåda eller en massa badlakan.
ingrid
|
|
|
|
|
20-12-2007, 22:46
|

Medlem
Antal inlägg: 3 211
Medlem sedan: 09-03-2007
Medlem nr: 9 264

|
Koka i teflongryta med en klick smör,sakta ska det koka typ en timme på väldigt låg värme.
--------------------
|
|
|
|
|
20-12-2007, 23:17
|

Medlem
Antal inlägg: 544
Medlem sedan: 06-03-2007
Medlem nr: 9 233

|
Jag kokar så här när jag har hällt i mjölken så ställer jag pannan i en större panna o häller i vatten, man kokar gröten i ett vattenbad, funkar bra tycker jag.
|
|
|
|
|
20-12-2007, 23:35
|

Medlem
Antal inlägg: 3 807
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 29

|
Jag kokar alltid upp grötriset i vatten och en klick smör eller margarin. När vattnet har kokat bort så häller jag på mjölken, det får ett uppkok försiktigt sedan knäpper jag ner till typ 1 beroende på vilken spis man har så att det spåputtrar hela tiden under lock. Socker häller jag i allra sist när det är färdigkokt. Givetvis rör jag om ibland emellanåt också. Den gröt som sedan eventuellt blir över blandar jag med hårt uppvispad grädde och mandariner eller apelsiner och har som efterrätt någon av de följande dagarna. Lite mera socker kanske om ni använder apelsiner som är sura.
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|
|
|
|
|
21-12-2007, 14:23
|
Medlem
Antal inlägg: 40
Medlem sedan: 03-12-2007
Medlem nr: 13 248

|
Här kommer ett annat tips.... köp COOPs färdig gröt, du kan värma upp den i micron.
|
|
|
|
|
21-12-2007, 14:40
|

Validating
Antal inlägg: 3 808
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 448

|
En förhärdad risgrynskokarkompis hävdar stenhårt att aluminiumkastrull är det enda rätta. (Han äter alltså risgrynsgröt året runt, ej bara på jul)
Själv är jag mer inne på mikrovarianten, även om mor min som tur är envisas med att inbjuda till (riktig) grötfrukost på julafton.
Redigerat av Pirum: 21-12-2007, 14:40
--------------------
zon2.5
|
|
|
|
|
21-12-2007, 14:50
|
Medlem
Antal inlägg: 2 075
Medlem sedan: 28-07-2005
Medlem nr: 6 256

|
Färdig gröt? Nä, på julen ska det vara riktig och egengjord gröt naturligtvis. Liksom köttbullarna. Resten går bra att köpa
--------------------
Odlingzon 2
|
|
|
|
|
21-12-2007, 14:54
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (pia i sundsvall @ 21-12-2007, 14:23)  Här kommer ett annat tips.... köp COOPs färdig gröt, du kan värma upp den i micron. Klart bästa tipset. Den behöver naturligtvis inte köpas på Coop. Det finns många varianter. Väl så god som hemlagad. Varför krångla till det? Försöker ni visa hur duktiga ni är? Kom inte och klaga på att ni är stressade bara!
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
21-12-2007, 15:02
|

Validating
Antal inlägg: 3 808
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 448

|
En nackdel med den färdikkokta gröten är att den är ganska söt, enligt min ringa mening.
--------------------
zon2.5
|
|
|
|
|
21-12-2007, 15:12
|
Medlem
Antal inlägg: 2 075
Medlem sedan: 28-07-2005
Medlem nr: 6 256

|
Nej, köpt gröt är definitivt inte lika god som hemgjort. Tycker precis som Pirum att den är alldeles för söt och den smakar inte som riktig julgröt.
För övrigt är jag inte ett dugg duktig. Har aldrig lagt in sill, gravat lax, gjort Jansson eller liknande. Jag gör bara köttbullarna och gröten. Jansson äter jag inte ens.
--------------------
Odlingzon 2
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|