|
Torka valnötter?, Hur gör jag ? |
|
|
|
21-08-2008, 10:23
|
Medlem
Antal inlägg: 5
Medlem sedan: 21-08-2008
Medlem nr: 18 456

|
Hej, Jag har ett stort Valnötsträd och brukar få ca 1000 nötter varje år. Har de senaste åren försökt torka dem på olika sätt men hur jag än gör så ruttnar/möglar de...? Jag har testat i svag värme i ugn. utlagda i rumstemp, liggandes utomhus, liggandes i garaget.... Hur jag än gör blir det fel. Har du något "recept" ? Skulle vara kul att bjuda på egna nötter till jul i år.
|
|
|
|
|
21-08-2008, 19:28
|
Medlem
Antal inlägg: 7 985
Medlem sedan: 04-10-2007
Medlem nr: 12 723

|
Det är min fråga, är de mögla eller ruttna inne i frukten eller ute: 1 är det ute det är lätt, bara lägga frukter i vatten som blandad med bikarbonat eller med Atamon några dagar, sedan lämna de i platsen som varm och luftigt. 2 är de inne i frukten: - Ska börja från nu samla alla skadad frukten och bladen och grenar sen bränna de. - Samla alla ogräs och gräs under träd och bränna dem. - Plöja marken under träd , för att dö alla generationen som ska komma nästa år. - Vattna med vatten som blandad med Bekarbonat eller Atamon. - Föröka spreja träd med vatten som blandad med mjölk en gång på hösten nästa gång före blommor knoppar öppna tredje gång när frukten börja. - Obs: det är svårt, men hjälper mycket. - H: Bassam
|
|
|
|
|
21-08-2008, 19:48
|

Moderator
Antal inlägg: 18 405
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009

|
CITAT (Bassam @ 21-08-2008, 20:28)  - Plöja marken under träd , för att dö alla generationen som ska komma nästa år. Undrar vad trädets rötter skulle tycka om det?
|
|
|
|
|
21-08-2008, 19:50
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Huggorm @ 21-08-2008, 20:48)  Undrar vad trädets rötter skulle tycka om det? inget märkligt - man plöjer ju i alla fruktodlingar, doik inte så djupt att rötterna skadas....
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
23-08-2008, 13:48
|
Medlem
Antal inlägg: 5
Medlem sedan: 21-08-2008
Medlem nr: 18 456

|
Tack Bassam för ett uttömligt svar!
Hmmm... Nu är det ett år sedan senast men visst var det nötternas utsida som var mögliga...
Vad är det som gör det ? Vad är det som försvinner med Bekarbonat ? Är Bekarbonat samma sak som Bikarbonat ? Har inte hört talas om det första. Var köper jag det ?
|
|
|
|
|
23-08-2008, 14:19
|
Medlem
Antal inlägg: 7 985
Medlem sedan: 04-10-2007
Medlem nr: 12 723

|
: det är vanliga bikarbonat eller Atamon som säljas i vanligt mat affär. H: Bassam
|
|
|
|
|
23-08-2008, 15:06
|

Medlem
Antal inlägg: 2 045
Medlem sedan: 24-06-2004
Medlem nr: 3 927

|
CITAT (Bassam @ 23-08-2008, 15:19)  : det är vanliga bikarbonat eller Atamon som säljas i vanligt mat affär. H: Bassam Men hallå, bikarbonat och atamon är ju inte alls samma sak!?
--------------------
Hellre planering än plantering
|
|
|
|
|
23-08-2008, 15:17
|
Medlem
Antal inlägg: 5
Medlem sedan: 21-08-2008
Medlem nr: 18 456

|
Hoppsan...
Vad är det jag skall försöka utrota ? Är trädet sjukt eller är det något som växer/lever "på" trädet som skall tas bort?
|
|
|
|
|
23-08-2008, 20:44
|

Medlem
Antal inlägg: 3 419
Medlem sedan: 21-01-2005
Medlem nr: 4 901

|
Mögel är ju en naturlig reaktion på något som ligger lite för fuktigt och mörkt, ett vanligt rum kan vara för fuktigt så kanske du kan lägga dom utspritt på ett lakan vid ett element. Fruktköttet måste naturligtvis bort helt men det har du väl redan gjort. Jag har torkat en hel del valnötter och de har aldrig möglat. Alltså, fruktkött bort, tvätta valnöten och torka noggrant. Sedan torrt, rejält torrt.
Och det är inte själva trädet som möglar så några ingrepp på det eller i jorden nedanför behövs inte!
|
|
|
|
|
24-08-2008, 05:00
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Jag tror som Cilla att det är luftfuktigheten som ställer till det för dig då du ska torka dina nötter. Ovanpå en värmekälla kan vara idé att testa, ex.vis på ett element.
Om man ska torka frukter av olika slag i ugn så krävs det god cirkulation för att det inte ska bli kondens och frukten blir kokt istället för torkad (jmf med erfarenheter av att torka svamp, äpplen i vanlig ugn).
Och nä ditt träd är nog inte sjukt. Vad jag förstod så får du problem med dina nötter efter att de skördats?
--------------------
|
|
|
|
|
26-08-2008, 09:28
|
Medlem
Antal inlägg: 5
Medlem sedan: 21-08-2008
Medlem nr: 18 456

|
Nötter och skalet är jättefina när de trillar ner.
Ok. jag har ju inte direkt torkat av dem på utsidan. Problemet är att jag har nötter till en hel fabrik i mitt träd så att lägga dem på elementet kommer bli stökigt.
Kan det fungera om man torkar av dem och lägger dem i varmluftsugn med luckan öppen och låg temperatur ? Hur vet jag när de är "torkade" ? Hur lång tid kan det ta?
|
|
|
|
|
26-08-2008, 10:24
|

Medlem
Antal inlägg: 2 677
Medlem sedan: 16-10-2006
Medlem nr: 8 727

|
Skulle vilja dubbelkolla en sak med dig som jag inte riktigt tycker framgår, men det är möjligt att det liksom varit givet i hela diskussionen och jag bara slår in öppna dörrar. Visst tar du bort fruktköttet som Cilla skriver om? "Utsidan" på det som faller ner är inte samma som skalet på nöten, nöten är kärnan i frukten.
--------------------
Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
|
|
|
|
|
26-08-2008, 11:37
|
Medlem
Antal inlägg: 74
Medlem sedan: 16-04-2008
Medlem nr: 15 352

|
CITAT (Strit @ 26-08-2008, 10:28)  Nötter och skalet är jättefina när de trillar ner.
Ok. jag har ju inte direkt torkat av dem på utsidan. Problemet är att jag har nötter till en hel fabrik i mitt träd så att lägga dem på elementet kommer bli stökigt.
Kan det fungera om man torkar av dem och lägger dem i varmluftsugn med luckan öppen och låg temperatur ? Hur vet jag när de är "torkade" ? Hur lång tid kan det ta? Det borde fungera. Max 50°C brukar man ha när det gäller att torka frukt och liknande. Jag brukar lägga en grytvante el. liknande som stopp så att luckan inte stänger helt när jag torkar frukt och svamp. Har dock aldrig provat att torka nötter - men det är väl aldrig fel att provsmaka en då och då så att du vet hur torra de är?
|
|
|
|
|
26-08-2008, 11:42
|
Medlem
Antal inlägg: 5
Medlem sedan: 21-08-2008
Medlem nr: 18 456

|
CITAT (ingrids @ 26-08-2008, 11:24)  Skulle vilja dubbelkolla en sak med dig som jag inte riktigt tycker framgår, men det är möjligt att det liksom varit givet i hela diskussionen och jag bara slår in öppna dörrar. Visst tar du bort fruktköttet som Cilla skriver om? "Utsidan" på det som faller ner är inte samma som skalet på nöten, nöten är kärnan i frukten. Ja det är skalade när jag försöker torka dem. De ser ut precis som de Piff och Puff äter Kan jag få det som man skall äta att se ut och smaka precis som de jag köper i affären ? Eller är det så att de är torkade på något speciellt sett typ rostade?
|
|
|
|
|
26-08-2008, 12:09
|

Medlem
Antal inlägg: 2 677
Medlem sedan: 16-10-2006
Medlem nr: 8 727

|
Ville som sagt bara dubbelkolla utifrån min egen förvirring över vad som är en utsida ... Jag tror inte att de man köper är rostade, däremot får jag genast visioner av varma rostade valnötter, stilton och portvin Just det här med ånga, hur mycket lucka man ska ha på glänt och sån't där tycker jag är bökigt när man torkar i ugn. Har dock aldrig använt varmluftsfunktionen, vilket ju känns smart nu när du säger det. Särskilda torkar, typ svamptorkar, löser ångan med fläktsystem och har du massor med nötter kanske det är värt 600 spänn (finns ofta begagnade på blocket också).
--------------------
Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
|
|
|
|
|
20-07-2009, 23:29
|

Medlem
Antal inlägg: 183
Medlem sedan: 17-10-2008
Medlem nr: 19 422

|
Hej. Försöker sparka igång den här tråden igen, trots att det var länge sedan någon skrev.
Jag måste ju fråga hur farao man "skalar" dem, så som ni säger att man ska göra? De är ju en grön oval boll och om jag tar en kniv och skär/skalar så kommer ju "allt" med. Krossar jag den lätt så samma där. Det blir ju bara mos i princip att försöka pilla ut kärnan?
Det här hårda skalet som är i affären, som man krossar om man köper dem "oskalade", är inte det den gröna utsidan? Har jag kanske plockat dem för tidigt. Hoppas ni kan förklara,
Mvh Yaowsa
--------------------
Hälsning/ Yaowsa
"Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
|
|
|
|
|
14-10-2009, 18:36
|
Medlem
Antal inlägg: 1
Medlem sedan: 14-10-2009
Medlem nr: 26 514

|
I min familj brukade vi plocka nötterna allt eftersom de trillade ner. Gröna skalet skulle helst ha blivit brunt så man lätt kunde gnugga bort det. Sen torkades nötterna i pannrummet i källaren, på ett hönsnät uppspänt på en träram. I slutet av november brukade de vara torra och de höll sedan i flera år.
|
|
|
|
|
15-10-2009, 08:47
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
Jag tycker valnötter är ungefär som (häst)kastanjer, när frukterna öppnar sig av sig själv (på marken el trädet) då är de färdiga.... Men hur man får dem att hålla vet jag inte - tänkte ge mina till ekorrarna så jag ska hänga ut dem nu när det blivit kyligt och jag misstänker att de går åt så jag inte behöver tänka på hur de ska hålla sig
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
|
18-10-2009, 15:40
|
Medlem
Antal inlägg: 1
Medlem sedan: 27-07-2007
Medlem nr: 11 724

|
Hej, Ser att ni diskuterar torkning av valnötter. Vi bor strax nordost om Stockholm och har ett valnötsträd sedan 20 år. Det började med en pinne jag fick av en kompis, pinnen glömdes bort men efter några år blev det ett lite träd som sedan tre år ger valnötter. Första tre åren ca 200-300 st men i år blir det nog ett tusental. Har prövat oss fram med torkningen eftersom vi också drabbats av mögel på skalen. Kommit fram till att det som funkat för oss är att samla ihop dem vartefter de ramlar ner, ta bort gröna skalet, skrubba av nötterna lite snabbt i vatten för att få bort det mesta av fibertrådarna. Sedan lägga dem på ugnsgaller och in i varmluftsugn med luckan på glänt (osthyvel), 50 grader, ca 2 tim. Själva valnöten är inte torr o krispig efter detta men får ligga o ”eftertorka” på ett bord. Efter några veckor smakar de som köpenötter och är goda. Hittills har vi inte haft problem att spara dem i rumstemperatur fram till jul då vi frossar.
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|