|
|
  |
Äpplen äpplen, Recept önskas på vin bl.a. |
|
|
|
08-09-2008, 13:35
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
Japp. Fram med recepten nu  . Är det någon som har recept på ett gott, inte sött äppelvin. Jag hittar ingen på nätet som verkar "roligt". Är det någon som har gjort sherry på äpplen? Skulle även vilja göra juice eller nån annan lemonad. Chutney? Annat gott? /Jag går ut och plockar äpplen så länge
Redigerat av Chamomille: 08-09-2008, 14:50
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
08-09-2008, 20:45
|

Medlem
Antal inlägg: 2 662
Medlem sedan: 26-03-2006
Medlem nr: 7 292

|
Äppelöl!
4kg äpplen 10 liter vatten ca 2 hg socker 50 g jäst Tvätta äpplena, skär i bitar. Koka upp vattnet och häll över äpplena. Låt stå på sval plats i tre dygn. Sila saften, koka upp med sockret i 5 minuter och skumma väl. Blanda den ljumma saften med jästen och låt jäsa i tre dygn. Tappa på flaskor och lägg i 4-5 russin i varje flaska så mousserar drycken lite. Klart efter en vecka
10 liter äppelvin 6 kg äpplen, 8 liter vatten, 3 kg socker, 1 g vinsvavla, 3 g jästnärsalt, vinjäst, se mängd enligt förpackning. Tärna äpplen, med skal och kärnhus i en damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten vinsvavla och jäst. Rör om och låt stå i 3-5dagar. Sila och blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Häll på flaskor efter c.a 4-8 veckor.
15 liter äppelvin Äpplen 10,0 kg, Äppel konc2 dl, Socker 6,0 kg, Vatten 12-15 liter, Vinsyra35gram, Jästnärsalt 6 gram, vinjäst, se mängd enligt förpackning. Tvätta och skär äpplena i klyftor eller bitar och lägg dem i en damejeanne/ (Stor jäshink) Häll kokt vatten över dem ca. 9-10 l och låt det stå tills det blivit jummet, ca 35 grader. blanda 3kg socker, vinsyra och jästnärsalt, jäst, i lite jummet vatten, och rör om. Låt stå i 4-6 dagar sila och häll på en damejane. Tappa om och gör en sockerlag på reterande 3kg socker o vatten. Efter 6-8 veckor testar man vinet och smakar av. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Sila och häll på flaskor.
--------------------
Frihet är att ha modet att följa sina känslor.
|
|
|
|
|
09-09-2008, 09:10
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
Tack Pia L Öl lät spännande. Har du provat själv?
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
09-09-2008, 11:11
|

Medlem
Antal inlägg: 2 662
Medlem sedan: 26-03-2006
Medlem nr: 7 292

|
Om jag hade haft äppelträd vore jag den första att försöka, men dom som har gjort det säger att det är gott, ett öl typ som färsköl (lite grumsigt alltså) Själv får jag sitta och sukta och se alla grannar omkring som har äppelträd, men, men, det kommer nog här också framöver
--------------------
Frihet är att ha modet att följa sina känslor.
|
|
|
|
|
09-09-2008, 14:39
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (Pia L @ 09-09-2008, 12:11)  Om jag hade haft äppelträd vore jag den första att försöka, men dom som har gjort det säger att det är gott, ett öl typ som färsköl (lite grumsigt alltså) Själv får jag sitta och sukta och se alla grannar omkring som har äppelträd, men, men, det kommer nog här också framöver  Om du frågar snällt så får du med all säkerhet plocka äpplen hos nån granne. Man hinner/kan inte ta tillvara på alla äpplen om man har flera träd. Här runtikring dräller det av äpplen i diken och på gräsmattor. Grannarna blir nog glada ifall du plockar lite fallfrukt
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
13-09-2008, 22:44
|

Medlem
Antal inlägg: 1 228
Medlem sedan: 11-03-2005
Medlem nr: 5 153

|
Jag har fått ett recept på äppeldricka av en kompis. Alkoholfritt alltså, men det kan ju vara OK ändå.
6 liter äppelbitar (varje äpple i 8 bitar, med skal och kärnhus) 4 liter kokande vatten slås över frukten 2 tsk citronsyra tillsätts 2 påsar vinsyra (totalt 50 gr) tillsätts Låt stå i 2 dygn Sila av frukten Blanda saften med 5-6 hg socker per liter 2 tsk "Atamon" tillsätts
Detta blir 3-3,5 liter koncentrerad dricka. Kan med fördel frysas- Passar utmärkt även för andra frukter och bär (vi har provat krusbär, rabarber, päron).
Brukar ta 1 del koncentrerad dricka och 3 eller 4 delar vatten (kan variera beroende på äpplesort), skrev han. Jag tänker testa.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|
|
|
|
|
13-09-2008, 22:51
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
Tack för det Ingrid. Vi ska göra just äppeldricka och då ska vi göra efter ditt recept
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
23-09-2008, 05:25
|

Medlem
Antal inlägg: 1 228
Medlem sedan: 11-03-2005
Medlem nr: 5 153

|
Gick det bra, Camilla? Lite nyfiken för det är nog snart dags att ta hand om mina Aroma snart.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|
|
|
|
|
23-09-2008, 07:14
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (Ingrid Zon3 @ 23-09-2008, 06:25)  Gick det bra, Camilla? Lite nyfiken för det är nog snart dags att ta hand om mina Aroma snart. Nja, våra äpplen som har mognat är hemskt maskätna. Så vi får nog vänta på vinteräpplena. Varför 17 blir det så mycket mask i dom? Hur undvika det?
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
23-09-2008, 08:53
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Chamomille @ 23-09-2008, 07:14)  Nja, våra äpplen som har mognat är hemskt maskätna. Så vi får nog vänta på vinteräpplena. Varför 17 blir det så mycket mask i dom? Hur undvika det? Det är främst äppelvecklare och rönnbärsmal som brukar angripa äpplen. Rönnbärsmalen kan gå på äpplen om det är ont om rönnbär. Men som amatörodlare kan man inte göra så mycket åt dessa, man kan möjligen se till att det är så mycket biologisk aktivitet som möjligt - t ex sätta upp fågelholkar.
|
|
|
|
|
18-09-2010, 16:03
|

Medlem
Antal inlägg: 956
Medlem sedan: 01-05-2007
Medlem nr: 10 095

|
Hej!
Vet att jag nu puttar upp en skitgammal tråd (ryck mig i örat om ni vill) men är nyfiken på hur det gick? Vart äppeldrickan god?
Anledningen till min fråga är just för att jag själv vill göra äppeldricka.
--------------------
Zon II
|
|
|
|
|
02-07-2011, 05:47
|
Medlem
Antal inlägg: 132
Medlem sedan: 26-06-2011
Medlem nr: 58 594

|
Jag puttar oxå upp. Hur gick det? Ska tillverka Äppelmust tänkte jag i höst.
Jag trodde bara man malde och pressade sina äpplen sen tappade upp och kanske frös in meddetsamma....
Vilken must/saft är att föredra egentligen?
|
|
|
|
|
13-07-2011, 21:29
|
Medlem
Antal inlägg: 3
Medlem sedan: 02-07-2011
Medlem nr: 60 520

|
Vi har mustat äpplen många gånger. Vi har fått hjälp att riva äpplena och pressa ur saften. Sen har vi fryst in musten. Våra äpplen heter Whelty (vinterfrukt) och ger väldigt god och mycket must.
|
|
|
|
|
13-07-2011, 21:51
|
Medlem
Antal inlägg: 132
Medlem sedan: 26-06-2011
Medlem nr: 58 594

|
Okej! Låter lovande  Äppelsorten var för mig främmande, men det finns ju så många sorter oxå... Det är synd att man inte har obegränsad plats i frysen när man kan göra så god must. Tack för ditt svar
|
|
|
|
|
18-08-2011, 19:59
|
Medlem
Antal inlägg: 132
Medlem sedan: 26-06-2011
Medlem nr: 58 594

|
Äppelmusten kan bli grumlig och oklar, tror ni citronsyra kan hålla den klar?
Ska pressa äpple för allra första gången nu i höst och funderar på detta lite...
|
|
|
|
|
23-08-2011, 09:38
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Sörgårdsnissen @ 18-08-2011, 20:59)  Äppelmusten kan bli grumlig och oklar, tror ni citronsyra kan hålla den klar?
Ska pressa äpple för allra första gången nu i höst och funderar på detta lite... Vill man få äppelmusten klar så kan man sila den genom duk.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
12-09-2011, 20:50
|
Medlem
Antal inlägg: 132
Medlem sedan: 26-06-2011
Medlem nr: 58 594

|
askorbinsyra gjorde underverk. Men då liknade inte musten must så jag skippade C-vitaminet. Men annars så höll det äppelmusten helt ljus och genomskinlig.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|