Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Fruktbröd, med fikon och aprikos
          Viola
          Inlägg 11-12-2002, 13:56
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 93
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 94



          Hej!

          I dag 11.12.02 i (EN DOS NEDSTRESSAT) SMÅPRAT" skrev helull (Helena) om sin fruktbröd-bakning. Bättre tur nästa gång!

          Men det lät så MUMS - har du, helull, receptet? - jag skulle så gärna pröva jag också. Kanske också andra har recept på nåt liknande bröd..??

          O saliga juletid - nu får man frossa i godsaker!!!!

          biggrin.gif rolleyes.gif biggrin.gif
          Tacksam för tips!
          Hälsingar
          Viola
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 11-12-2002, 14:06
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Här kommer ett gott brödrecept:

          Äppel och valnötskavring

          Det här behövs till 2 bröd:
          8 dl filmjölk (3%)
          2 dl mörk brödsirap
          1 msk bikarbonat
          1 tsk malda nejlikor
          1 tsk mald ingefära
          1 tsk malda pomeransskal
          2 tsk salt
          8 dl vetemjöl (480g)
          3 dl grahamsmjöl
          4 dl grovt rågmjöl
          2 dl grovhackade valnötter
          2 äpplen

          Gör såhär:

          1. Sätt ugnen på 175º
          2. Blanda filmjölk och sirap. Rör ihop alla torra ingredienser även nötter. Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i ½ cm stora bitar. Blanda ner dem i mjölblandningen. Rör sedan ner mjölblandningen i filmjölken. Degen ska vara ganska lös.
          3. Smörj 2 avlånga bakformar, 2 liter. Fördela degen i formarna. Pudra lite grovt rågmjöl på ytan. Grädda bröden på nedersta falsen i ca 1 timme och 15 min. Lägg ev. på aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Ta ut, stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.



          Frys in brödet och ta fram en bit i taget, bikarbonatsbröd blir lätt lite torrt om man har det framme i flera dagar i rumstemperatur.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 11-12-2002, 14:17
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          Här en annan variant på kavring
          som påminner lite om Åsas recept:

          6 dl filmjölk
          3/4 liter vetemjöl
          3/4 liter rågsikt
          4 tsk bikarbonat
          2 dl honung
          2 dl lingonsylt

          Blanda de torra ingredienserna.
          Tillsätt honung, lingonsylt och filmjölk i små portioner.
          Rör till en jämn smet och fördela i två välsmorda 1,5 liters formar.
          Grädda i 175 grader ca 1 timma.


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          helull
          Inlägg 11-12-2002, 14:38
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 52
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 116



          Receptet på mitt misslyckade fruktbröd ur minnet:

          Saltås Fruktbröd

          2 dl rågmjöl
          3 dl grahamsmjöl
          50 gram jäst
          1 l fingervarmt vatten
          2 tsk salt

          Blanda ihop (lös jästen å saltet i vattnet först) och låt stå i 20 min. (Kan tillägga att det var här jag gjorde fel, jag skållade nämligen mjölet först för jag var rädd att brödet skulle bli för torrt annars, men det blev alltså - för kladdigt istället sad.gif )

          3 dl blötlagda fikon (jag blötlade över dagen, ca 8 timmar)
          3 dl russin (fast jag tog 1,5 dl blölagda aprikoser istället - russin är usch i bröd tycker jag)
          1 liter vetemjöl

          Hacka frukten, pytsa i den i degen. I med allt vetemjöl å mer om det behövs. Arbeta till spänstig bröddegskonsistens och låt jäsa i 30-40 min.

          Knåda lite på bakbord och gör limpor i formar eller "lösa" bröd på plåt. Jag använde formar och degen räckte till tre smorda formar. Ugnen ska vara 250 grader varm när du sätter in bröden, vrid direkt ner till 225 grader och grädda i 25 min.

          Kanske finns receptet i originalversion på Saltå Kvarn å bageris hemsida?

          Lycka till med baket!


          --------------------
          Helena
          Småbrukare och mångsysslare

          Genom att odla deltager jag i den enorma väven av samspel mellan växter, djur, anden och materian i både natur och trädgård.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 11-12-2002, 14:53
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Japp orginalreceptet finns på saltå kvarns hemsida:

          http://www.saltakvarn.se/


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Viola
          Inlägg 12-12-2002, 07:59
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 93
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 94



          Hej!
          TUSEN TACK till ER ALLA tre, Åsa, Berith och helull!
          Vilken tur jag hade! Hela tre recept!
          Alla verkade MUMS!

          Massor med hälsningar från en mycket tacksam
          Viola
          biggrin.gif wub.gif biggrin.gif
           
          Citera
          Brandklipparen
          Inlägg 28-01-2004, 17:54
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 107
          Medlem sedan:
          28-01-2004
          Medlem nr: 2 731



          Goddag.
          Detta bröd skall testas, älskar russin.


          --------------------
          Robin
          Örebro
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 19:41
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon