Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          3 sidor V   1 2 3 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Bakformar för bröd, Frågor och funderingar
          Christa
          Inlägg 04-11-2009, 14:11
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Jag bakar grovt rågbröd av surdeg vilket kräver formar eftersom degen blir ganska lös. Har hittills kört med aluminiumformar men upptäckte nu att de som jag kört i diskmaskinen troligen ger ifrån sig aluminiumoxid.

          Upptäckte det när jag smorde formarna och papperet blev grått. Diskade formen för hand senast jag bakade men det hjälpte inte. Torkade med fuktigt papper om och om igen i morse men det blir grått.

          Inte så kul eftersom aluminiumoxid inte är bra att få i sig.

          Har tidigare ratat formar av teflon och silikon pga kontamineringsrisken. Nu står jag som en åsna mellan hötapparna och vill få fram fakta. Det vore ju himla bra med silikonformar eftersom de inte behöver smörjas. Är det någon som vet om silikonformar kan överföra några kemiska ämnen till brödet?

          Det jag också undrar är om de kan avge några gaser till rumsluften.

          Jag är lika frågande när det gäller teflon där jag läst både för och emot.

          Har ni några fakta kring detta? Vilka är era favoritformar ur praktisk synpunkt?

          Läste också i min bok att man kan baka brödet i lergryta. Det borde ju inte tillföra några skadliga ämnen. Dock måste den då smörjas och limpan blir jättetjock. Tar dubbelt så lång tid i ugnen och lång tid att svalna och tina upp.

          Funkar det att grädda bröd i kärl av glas eller i rostfria kärl?

          Finns det andra förslag?

           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 04-11-2009, 14:27
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Glas borde ju fungera (såna där runda med lock). Det har jag aldrig tänkt på. Det blir ju runda fina bröd kan jag tänka smile.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          KURT
          Inlägg 04-11-2009, 14:40
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det går ju att baka bröd i allt man kan stoppa i ugnen. Gjutjärnsgryta borde fungera utmärkt.

          http://paindemartin.blogspot.com/2009/10/k...med-kummin.html
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 04-11-2009, 14:55
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Chamomille @ 04-11-2009, 14:27) *
          Glas borde ju fungera (såna där runda med lock). Det har jag aldrig tänkt på. Det blir ju runda fina bröd kan jag tänka smile.gif


          Tror att jag läste någonstans att glasformar inte skall ställas in utan vätska i men vet inte riktigt. Man borde ju använda dem utan lock för bröd.

          Kan det finnas någon risk att de spricker då?

          Frågan är också om det kan vara svårt att få loss brödet. En form går ju att böja lite så att brödet lossnar om det fastnat.

          Annars är ju glas väldigt bra eftersom det är väldigt beständigt. Tror inte det kan ge ifrån sig några ämnen alls.

          Skulle vara intressant om någon provat att baka bröd i glasformar.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 04-11-2009, 15:00
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Jag har använt glasformar att värma mat i massvis med gånger. Det där med att det måste vara vätska i tror inte jag. Alldeles nyss värmde jag en bit paj på 200 grader smile.gif Den sprack inte.
          Naturligtvis baka utan lock... Jag ville bara beskriva glasformarna som vi har. Bröar man formen så tror jag det fungerar utmärkt att baka i tummenupp.gif Det ska jag prova.


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 04-11-2009, 15:06
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Jag har ett par gratängformar i glas, såna ovala, och dom har jag bakat limpor i men smort först förståss.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Starfight
          Inlägg 04-11-2009, 21:47
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 173
          Medlem sedan:
          14-07-2006
          Medlem nr: 8 184



          Det finns ju även brödformar i trä som går att använda ca 2-3ggr, har dock inte prövat dom själv.

          Brödformar i trä finns hos Hus-modern och säkert på fler ställen.


          --------------------
          /Starfight

           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 04-11-2009, 23:08
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Min mamma brukade baka sockerkaka i stekpanna av gjutjärn. En sån måste gå bra för bröd också.

          Baka större sats och gör det i långpanna.


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 05-11-2009, 09:11
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag ofta)så klär jag formarna med bakplåtspapper. Då behöver man inte smörja formen och degen kommer inte i kontakt med materialet i formen.



          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          blomkronan
          Inlägg 05-11-2009, 09:39
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 467
          Medlem sedan:
          28-07-2008
          Medlem nr: 17 820



          CITAT (Red Top @ 05-11-2009, 09:11) *
          När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag ofta)så klär jag formarna med bakplåtspapper. Då behöver man inte smörja formen och degen kommer inte i kontakt med materialet i formen.

          tummenupp.gif Det va ju en bra idé smile.gif
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 05-11-2009, 11:20
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Red Top @ 05-11-2009, 09:11) *
          När jag bakar grovt bröd med surdeg(det gör jag ofta)så klär jag formarna med bakplåtspapper. Då behöver man inte smörja formen och degen kommer inte i kontakt med materialet i formen.


          Kan man hälla en lös och klibbig deg direkt mot bakplåtspapper? Jag trodde det fastnade då. Om man klär en aluminiumform med det så kan man ju inte pudra den med mjöl heller.

          Ville bara vara säker innan jag provar.

          Det kan i och för sig finnas oönskade ämnen i papper också men det är inte lätt att få reda på. Jag har själv använt bakplåtspapper på plåt till vanliga jästbröd.
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 05-11-2009, 12:16
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Brödet jag bakar brukar vara så fast så det går att forma limpor. Bakar jag i form använder jag metallkakformen med teflon, skulle det vara farligt? Då kan man ju inte heller baka kaka i den. Jag har en muffinsform där beläggningen släpper, i den använder jag pappersformer för det är nog inte så nyttigt att äta teflonflagor. Silikon är jag tveksam till men har inga argument emot, det bara känns som om det borde smaka plast.

          Jag tänkte som Red Top, lägg bakplåtspapper i formen! Du kan ju smörja in pappret med olja eller smör.

          CITAT (Christa @ 04-11-2009, 14:11) *
          ...Läste också i min bok att man kan baka brödet i lergryta. Det borde ju inte tillföra några skadliga ämnen...

          Jag har ett recept på små bröd bakade i (nya) blomkrukor av lera, det ser jättegulligt ut men jag har hört att det är mycket farligt, så jag tänker inte testa. Vad kan det vara för farligt i dem?


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Björken
          Inlägg 05-11-2009, 19:34
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 135
          Medlem sedan:
          06-04-2005
          Medlem nr: 5 335



          Jag bakar allt bröd i formar från en firma som jag inte vill namnge här eftersom det då kanske räknas som reklam. Men om du vill veta vilken så skicka mig ett PM så ger jag dig länken där.
          Det handlar i vart fall om silikonformar med hög hållbarhet och användarvänligt.
           
          Citera
          Mire
          Inlägg 05-11-2009, 23:30
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10
          Medlem sedan:
          03-10-2004
          Medlem nr: 4 576



          Jag bakar mina kladdiga bröd i silikonformar. Smörjer iofs med lite olja, förmodligen mest av gammal vana.
          Mina formar är stora och rejäla och bröden tar inte smak av silikon.


          --------------------
          blev med hus hösten 2004
          Höör, zon I/II
           
          Citera
          eddie
          Inlägg 06-11-2009, 00:17
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 17
          Medlem sedan:
          29-02-2008
          Medlem nr: 14 306



          Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskindiskmedel är alkaliska och de angriper den oxiderade ytan på aluminiumformarna. Handdiska istället så har du inget problem.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 06-11-2009, 00:34
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (eddie @ 06-11-2009, 00:17) *
          Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskindiskmedel är alkaliska och de angriper den oxiderade ytan på aluminiumformarna. Handdiska istället så har du inget problem.


          tummenupp.gif Det trodde jag alla visste men så är det tydligen inte.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 06-11-2009, 10:08
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (Myosotis @ 05-11-2009, 12:16) *
          ........


          Jag har ett recept på små bröd bakade i (nya) blomkrukor av lera, det ser jättegulligt ut men jag har hört att det är mycket farligt, så jag tänker inte testa. Vad kan det vara för farligt i dem?


          Ja det undrar jag också. confused.gif VAD kan det vara för farligt i dem?


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          pejori
          Inlägg 06-11-2009, 12:17
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 19 528
          Medlem sedan:
          12-01-2004
          Medlem nr: 2 682



          CITAT (Rosmarin @ 06-11-2009, 10:08) *
          Ja det undrar jag också. confused.gif VAD kan det vara för farligt i dem?



          Undrar jag med:
          Har gamla lergrytor från tiden det begav sig och man skulle laga mat i lergryta.
          Dom har jag som bakformar och lever fortfarande. dunno.gif
          Ungsfasta glasformar går utmärkt att baka i utan vätska. tummenupp.gif


          --------------------
          Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare.
          Bor i zon 2
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 06-11-2009, 14:25
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (eddie @ 06-11-2009, 00:17) *
          Aluminiumkärl ska inte diskas i diskmaskin. Maskindiskmedel är alkaliska och de angriper den oxiderade ytan på aluminiumformarna. Handdiska istället så har du inget problem.


          Tyvärr så visste jag inte det där med aluminium. Har bara haft diskmaskin några år. Nu är de ju redan missfärgade och de färgar av sig hur jag än gnuggar. Går det att restaurera dem på något sätt?

          Du skriver att diskmedlet angriper den oxiderade ytan. Den som jag inte diskat i maskin är helt blank medan de jag diskat i maskinen är mörkgrå och flammiga. Jag trodde det var oxid som hade bildats och inte tvärtom?
           
          Citera
          pejori
          Inlägg 06-11-2009, 14:28
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 19 528
          Medlem sedan:
          12-01-2004
          Medlem nr: 2 682



          CITAT (Christa @ 06-11-2009, 14:25) *
          Tyvärr så visste jag inte det där med aluminium. Har bara haft diskmaskin några år. /.../



          Du är inte ensam om att göra den tabben kan jag lova. tummenupp.gif
          Här rök både vitlökspressen och alu-kastruller och jag vet att det inte går, ändå blev det så -fear-.gif


          --------------------
          Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare.
          Bor i zon 2
           
          Citera

          3 sidor V   1 2 3 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-09-2025, 10:27
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon