CITAT (flaxss @ 09-11-2009, 17:03)

problemet med frön från tebuske är att dom är känsliga under tiden man förvarar dom. och att dom inte klarar av att förvaras länge, utan förlorar sin grobarhet väldigt snabbt. så nästan de flesta tebuske frön man köper har redan förlorat sin grobarhet eller är i dålig kvalité det är därför så många inte får fram plantor av tebuske. inte att dom är svåra att få till att gro utan att dom har förvarats fel och för länge.
jag har inte fått fram plantor, men när man sår dom så ska dom ligga i vatten bad (enligt impecta)som du gjort och sedan sås i lucker och luftigjord som är lätt fuktig med fuktigluft. tempen ska inte vara för hög men heller ej för låg. runt +23c +25c kan nog va en bra temp.
Christer i Falköping fick ett att gro när han gjorde såhär
http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...amp;mode=linearfor du tag i färska frön är det MYCKET enklare då är det bara att vänta tills dom gror.
Men då har jag några följdfrågor...
1) Hur vet man om de förlorat sin grobarhet eller ej? Kan man se det på färgen, formen eller något?
2) VAR får man tag på färska frön? Botaniska trädgårdar kanske?
Går det att få tag på småplantor i Sverige, alt sticklingar? Om det nu är SÅ svårt att få de rackarns fröna att gro är det kanske bäst att börja en bit på vägen

Är det ett positivt eller negativt tecken att fröerna är spruckna? De måste ju spricka för att gro, men de kanske spricker annars också?
Maria - Hur lång tid är "tid"? Två månader, ett halvt år, ett år???
Redigerat av KRT: 09-11-2009, 18:47