Först: Champagne
Sedan:
Hem-gravad lax
Nånting med kalvlägg
Kaffe med liten bit mörk choklad
Har aldrig gravat lax förut, men tänkte sätta igång imorgon. Det blir förmodligen typ socker/salt/ingefära/citrus.
Enkelt serverad i tjockare skivor, rostat bröd, hemgjord (traditionell) sås eller någon vinegrette (har inte bestämt närmare), något grönt.
Ett gott alcacevin eller veteöl.
Kalvlägg, dvs långkok. Stjälkselleri, fänkål, lök och vitt vin. Salt. Kanske lite vitpeppar eller någonting annat.
Tillbehör: Kantareller (ett berg av knaper-smör-stekta, en aning charlottenlök och pyttlite salt). Puré på palsternacka (och lite mjölig potatis, salt). Bönor. Och vad det nu blir.
Här känns valet av dryck svårare. Alcace möjligen. Får fundera.
Och så då kaffe med en bit mörk choklad. Kanske öppnar vi konjaken vi haft oöppnad i skåpet 5-6 år.
Vid tolvslaget skålar vi i enkelt bubbel. Smaklökarna är ju ändå förstörda.
CITAT (Monarda @ 28-12-2009, 22:16)

Jag har nyss lagt ner en 2 kilos laxsida i matkällaren på gravning och på nyårsafton halstrar vi den i öppna spisen. Till det en smarrig potatisgratäng och några glas Chevalier de Malte. Jättegott! Och vi äter samma sak vareviga nyårafton.

Kan man få receptet på den gravade laxen, ja själva gravningen