Jag brukar sällan odla så mycket att det blir något att frysa in, men jag odlar ju lite andra spenatliknande växter så här kommer några recept. Recepten har jag tagit från Runåbergs recepthäfte (ofta blir det inte exakt efter recepten när jag lagar mat men man kan ju ha dem som inspiration)
Malabarspenatpaj
1 sats valfri pajdeg
300g malabarspenat (går bra att byta ut till spenat, nässlor, mangold och liknande, mängden kan man ta på en höft)
3ägg 3dl mjölk Salt & peppar Muskot Ost
Klä en pajform som vanligt och förgrädda i ugn ca 200C i 10min. Förväll bladen lätt, krama ur vätska och grovhacka och fördela i pajskalet. Vispa ihop äggstanningen smaksätt med salt och peppar + en massa muskot, slå detta i pajformen och strö på ost. Grädda i 200C i ca 30min. (man kan piffa till pajen med fetaost, tomater, oliver el. dyl. efter smak och vad man har hemma)
Calaloopizza
Pizzadeg 40g jäst 2msk olja 2 ¼ dl ljummet vatten 3/4tsk salt 6-7dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och blanda ner det andra, jäs i kyl ca 1-2timmar.
Pålägg: 4msk olivolja 2 ½ dl salamikorv 2 ½ dl hackad lök 2 finhackade vitlöksklyftor 1dl hackad paprika (valfri färg) 1 ½ dl skivade färska champinjoner 1-2tsk torkad oregano 2 liter Calaloo (el bladspenat, nässlor, mangold) Salt & peppar 6dl mozarellaost el annan ost man har hemma 1 ½ dl parmesanost
Bryn korven och ställ den åt sidan. Hetta upp 3msk olivolja och bryn lök, vitlök, paprika, champinjoner och oregano i 3-5min. Tillsätt bladen och fräs 1-2min, lägg ner korven i blandningen och smaksätt med salt och peppar. Sätt ugnen på 250C. Kavla ut degen i en stor långpanna och strö ut hälften av mozarellaosten. Lägg på bladblandningen och strö över resten av osten, krydda med lite oregano och svartpeppar. Droppa över lite ca 1msk olja och grädda i ca 15min.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|