Ytterligare en sårvårdsprodukt för träd, tack för den länken! Ska intervjua företaget vid tillfälle och se om de kan hänvisa till något som kan likna forskning. Andra sårvårdande smeter och kläggor har testats, och de ger resultat att röta, missfärgad ved mm utvecklas snabbare än om trädet själv får försvara sig utan människans hjälp.
Problemet med trädkräfta är flera. Dels tyder mycket på att den är systemisk, dvs finns i hela växten. Dels ringbarkar den de delar där den angriper, vilket resulterar i grendöd eller om såret är på stammen, att hela kronan dör. Och dels sprider den sig, särskilt om man beskär allt möjligt lövbärande på vårvintern och särskilt också om man använder samma verktyg utan att decinficera dem emellan träden.
Det är en sanning med modifikation att man inget kan göra. Man kan inte få bort kräftan ur trädet, men man kan göra så att trädet kan leva längre med den, och man kan få kräftan mer passiv. Detta gör man genom att öka tillväxten i trädet (sök med ordet gröngödsling här) och genom att vattna (t ex nu när det varit mycket torrt), genom att upphöra helt med beskärning eller bara beskära under JAS. och att upphöra med kvävegödslingar i närheten, t ex gräsmattegödsel i trädets närhet.
Angreppet på bilden visar att kräftan för tillfället vinner över trädet, dvs att övervallningen är alltför långsam för att öpppningen ska förbli så stor som den är. Varje år tar svampen ett grepp under barken medan trädet försöker övervalla. Om övervallningen är långsam, som den är med långsamväxande träd, blir svampens öppningar större.
Jag har sett aktiva kräftangrepp som dessa som efter en jordluckring och kraftig bevattning av trädet avstannar och till och med blir passiv så att trädets övervallningar är snabbare än angreppen, och öppningarna därmed börjar förslutas.
Så det finns något att göra.
Redigerat av Cilla: 11-07-2010, 01:43
--------------------
|