Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Grå köttfärs i skyddande atmosfär, Är det ok?
          Christa
          Inlägg 01-08-2010, 09:35
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Vi har köpt köttfärs packad i skyddande atmosfär. Den har blivit aldeles grå men den luktar ok. Brukar den bli grå när den är packad på det viset?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 15)
          Myosotis
          Inlägg 01-08-2010, 09:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          sick.gif Nä usch jag tycker inte du ska äta den. Rötmånad och allt.


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Eva i Stuvsta
          Inlägg 01-08-2010, 09:46
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 88
          Medlem sedan:
          22-03-2004
          Medlem nr: 3 047



          Kom att tänka på det här som stod i SvD i veckan:
          "Ett exempel är kött. I Sverige förpackas det ofta i en atmosfär med hög andel syre för att bevara den röda färgen, något kunderna förväntar sig.
          I Norge förpackas kött i en atmosfär med större mängd kväve vilket gör att det blir gråbrunt men håller längre."


          --------------------
          Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet. (Cicero)
          Let no one think that real gardening is a bucolic and meditative occupation. It is an insatiable passion, like everything else to which a man gives his heart. (Karel Capek)
          An addiction to gardening is not all bad when
          you consider all the other choices in life. (Cora Lea Bell)
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 01-08-2010, 09:53
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Eva i Stuvsta @ 01-08-2010, 10:46) *
          Kom att tänka på det här som stod i SvD i veckan:
          "Ett exempel är kött. I Sverige förpackas det ofta i en atmosfär med hög andel syre för att bevara den röda färgen, något kunderna förväntar sig.
          I Norge förpackas kött i en atmosfär med större mängd kväve vilket gör att det blir gråbrunt men håller längre."


          Jag funderade också på om frånvaron av syre kan vara orsaken till gråheten. Köttfärs som förpackas på vanligt sätt blir ju ofta grå på de ställen som hamnat under och emellan medan den röda färgen finns kvar överst.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 01-08-2010, 12:21
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Christa @ 01-08-2010, 10:53) *
          Jag funderade också på om frånvaron av syre kan vara orsaken till gråheten. Köttfärs som förpackas på vanligt sätt blir ju ofta grå på de ställen som hamnat under och emellan medan den röda färgen finns kvar överst.


          Tycker att det är precis tvärtom. Är du säker på att den luktar OK? När köptes den och hur har du förvarat den? Själv stoppar jag alltid köttfärsen i frysen direkt jag kommer från affären om jag inte ska använda den samma dag eller nästa.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 01-08-2010, 12:32
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Kött är grått i naturligt tillstånd. Att korv, smörgåspålägg mm är rött beror på tillsatt nitrit som konserverar det.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 01-08-2010, 13:04
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Markus_H @ 01-08-2010, 13:32) *
          Kött är grått i naturligt tillstånd. Att korv, smörgåspålägg mm är rött beror på tillsatt nitrit som konserverar det.


          Inte sjutton är kött grått i naturligt tillstånd. Så pass många grisar och nötkreatur har jag varit med och slaktat så jag vet det. Inte ens hängmörat kött är grått. Köttet till köttfärsen finns det inga tillsatser i.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 01-08-2010, 13:44
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Nej köttet är inte grått.

          Även jag var med ofta vid slakt och en av mina döttrar slaktar fortfarande på sin gård. Inte skulle hon kunna sälja köttet om det vore grått

          Redigerat av Elisabeth-Västkustkolonisten: 01-08-2010, 13:45
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 01-08-2010, 14:05
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          När köttet oxiderar blir det gråare. Man stoppar den processen med nitrit och tillsatser men det finns smörgåspålägg (såg sådan salami härom dagen) som är onaturligt röd, rödare än kött brukar och då är det absolut manipulerat.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 01-08-2010, 14:23
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Markus var det danskt Salami? Den är alltid så rött. Men sånt köper man inte.

          Min dotter är en ekologiskt odlande bonde ( eller skall man säga bondkvinna?) och tillsätter ingenting.
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 01-08-2010, 14:36
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Klart att kött är rött när det är färskt men grånar efter en tid fast detta behöver inte betyda att det är otjänligt som föda för det, tycker det är märkligt om man skulle förpacka kött i syrerik miljö eftersom det är just syret som får många saker att oxidera snabbare. Gammeldags julskinka/korv var alltid grå och att det är rött numera beror på all denna nitrit som man sprutar in.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 01-08-2010, 18:01
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (malcolm @ 01-08-2010, 15:36) *
          Klart att kött är rött när det är färskt men grånar efter en tid fast detta behöver inte betyda att det är otjänligt som föda för det, tycker det är märkligt om man skulle förpacka kött i syrerik miljö eftersom det är just syret som får många saker att oxidera snabbare. Gammeldags julskinka/korv var alltid grå och att det är rött numera beror på all denna nitrit som man sprutar in.

          färsk köttkorv (kokekôrv) är aldrig röd.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 01-08-2010, 18:17
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Markus_H @ 01-08-2010, 19:01) *
          färsk köttkorv (kokekôrv) är aldrig röd.


          Den är åtminstone här i mellansverige mer rosa än grå, rosa för att det är fläskkött i som alltid är ljusare än nötkött.
          Är det sen dessutom gryn i så blir korven mörkare och mer åt det grå hållet. Har aldrig sett en färsk korv gjord på rent nötkött i någon butik.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Lokan
          Inlägg 01-08-2010, 19:55
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 3 662
          Medlem sedan:
          06-11-2009
          Medlem nr: 26 737



          http://www.svenskkottinformation.se/kopa/att-kopa-kottfars/


          --------------------
          " Den som väntar på svårigheter, kan få lida dem två gånger "
          Lokan i zon 3-4, mellan Norrtälje och Uppsala
           
          Citera
          Överbölingen
          Inlägg 03-08-2010, 19:00
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          När du påtalar det så visst har jag sett grånad köttfärs i affärerna. Vi har nog inte köpt köttfärs sedan 1967. Älgfärsen från frysen har aldrig varit grått. Möjligen "frysbränt" någon gång. Fläskfärs har däremot varit gråaktig i stället för rosa. Men är datumet OK så köper jag. Använder till älgkorv, fiskfärsbiffar, patéer och julköttbullarnas blandfärs.
          Jag är ingen näringskemist, men nog sker en oxidation om köttfärsen får stå förlänge öppen innan förslutning och därav grånaden. Min gissning.
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 04-08-2010, 10:33
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Skrapar man lite på ytan på grå köttfärs så brukar den vara röd under om den inte blivit gammal men då luktar den skunk. wacko.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-09-2025, 04:05
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon