Jepp, också sårfria ympar sprider kräftan och bl a det gör att man tror att kräftsvampen är systemisk, dvs lever och sprids i hela trädet.
Jag kommer ofta till trädgårdar, torp, alléer och parker med kräftsjuka träd, och får frågan om vad man ska göra. Det finns inga åtgärder som passar överallt men detta är några resonemang som brukar hjälpa trädägarna att komma till beslut:
- Man kan leva med kräftan. Smittade träd kan leva länge men kräftsjukan vinner så småningom och träden får under tiden många döda partier. Orsak till att behålla kan vara att man inte har nyplanteringsplaner eller att grannen invid har näraliggande kräftsjuka träd som inte kommer att tas bort.
Behåller man starkt smittade träd är det bäst att inte utföra beskärning av dem alls. Sporerna sprider sig lättare om man beskär. Måste man beskära gör man det en torr dag under juli, augusti eller september. Har man inte nya trädplanteringsprojekt på gång och de intilliggande friska träden är av sorter som inte lätt smittas kan man vänta med att ta bort träden till dess att man själv eller grannen börjar få planer på trädplanteringar. Av våra vilda skogsträd är ask och asp sådana som lätt smittas och i övrigt lövträd som beskärs, skadas eller står i vattensjuk/sammanpackad mark. Fruktträd av alla sorter är lättsmittade även om det här finns sådana som smittas lättare än andra.
- har man friska fruktträd i närheten eller vill börja plantera är det stor risk att dessa också smittas. Helst ska man ta bort de smittade träden en torr dag på sommaren och genast bränna eller ta bort all död ved. Låter man veden ligga i ett hörn kan man lika gärna låta trädet stå kvar. Därefter väntar man ett år innan nyplantering sker.
- som Åsa skriver måste marken uppluckras och dräneras. Detta kan man göra det året man "väntar" och inte planterar. Ofta kommer kräftan i träden på grund av en kombination av sammanpackad mark, kanske med ler och hög vattenhalt delar av året, och illa utförd eller grov beskärning. Sammanpackad eller blöt mark gör att träden kommer igång senare på våren, och när luftvärmen kommer uppstår mycket små sprickor i och strax under barken, som kräftsvampen får fäste i. Har man dessutom sågat grovt kommer kräftan som på beställning.
- De första träden man planterar bör vara sorter som har mindre benägenhet att få kräfta. I övrigt håller man god trädhygien genom att t ex alltid decinficera beskärningsverktygen mellan varje träd/buske. Görs lätt med kokande vatten eller T-sprit.
--------------------
|