Sanningen är väl att man har rätt stor handlingsfrihet vad gäller gödning. Efter några års odling tenderar jag att undvika hönsgödsel för det är för snabbverkande och kväverikt samt icke-organiska kväverika gödselmedel generellt (typ blå korn). Algomin ligger i något slags mellanläge för mig. Det är enklare att lyckas med organiska gödselmedel som hästgödsel, hushållskompost och benmjöl eftersom det är svårt att skapa några allvarliga obalanser med den typen av medel. Stenmjöl tror jag också på. Rikt på mikronutrienter, kisel och extremt långtidsverkande.
Generellt sett är det bra att mylla ner gödslet i ytlagret, men fältet är fritt för experiment. "Jordisering" av hushållskompost är ett exempel som givit bra skördar.
Använder man tillräckligt långtidsverkande medel spelar det mindre roll när man gödslar, om man nu inte håller på med zonknäckarodling och vill optimera samtliga parametrar. Då kan det vara värt att gödsla perenner enbart på våren.
Som komplement till de långsamma medlen kan man gödselvattna vissa speciellt krävande växter som tomat, gurka, squash och pumpa. Jag provade gödselvatten gjort på nässlor och vallört i somras. Det fungerade bra. Urin här hemma i denna kategori också.
--------------------
Zon 2-3, odlar i pallkragar på urberget. Äger även ett läckande växthus.
|