Jag har turen att det finns många körsbärsträd i parken där jag bor. I förrgår fyllde jag en 10-liters spann med bär, som nu är syltade på enklast möjliga vis. Det innebär att jag kärnar ur dem. Sedan har jag proportionen 2 liter bär - 6 dl syltsocker, vilket blir lagom. Koka i ca 3 minuter och tappa upp på heta, nydiskade burkar. Sätt locket på bums. Sylten blir jättegod och håller länge. Jag tycker att syltsocker är helt överlägset till både sylt och marmelad.
Har man sura bär (vilket jag egentligen tycker är godast), kan man nog öka sockermängden. Man får smaka sig fram.
Körsbärssmak är missaktad i vårt land. Den enda körsbärsglassen görs av Engelholms-glass, och den har ju ett begränsat spridningsområde. Om man är i södra Europa, finns det ofta både körsbärsglass och syltade körsbär till våfflorna.
Lycka till!
niggle
Att koka med krossade kärnor, tycker jag är överkurs. Sylten blir inte godare för det.
|