Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vad åt vi 1967?
          Monarda
          Inlägg 03-08-2012, 13:33
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 644
          Medlem sedan:
          06-03-2005
          Medlem nr: 5 125



          Hoppas det finns några "gamlingar" här med minnet i behåll. Ska nämligen ha en liten fest och visa en film från just 1967 och det vore skoj att bjuda på tidsenlig mat till detta. Men vad åt och drack vi på den tiden när det skulle vara lite festligt?
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Natur liv
          Inlägg 03-08-2012, 13:42
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 739
          Medlem sedan:
          08-05-2011
          Medlem nr: 43 937



          Jag skulle kika i någon av Tore Wretmans kokböcker. Han lagade kulinariska måltider under bland annat 1960-talet. Dessvärre har jag ingen kokbok här just nu, så något konkret tips har jag inte. Möjligen att svensk husmanskost var vanligt och att man slapp pizza och hamburgare.


          --------------------
          Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
           
          Citera
          RibesRubusVitis
          Inlägg 03-08-2012, 14:04
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 133
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          Om du bortser från det "festliga" och tar fasta på "tidsenligt": FISKPINNAR!!!
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 03-08-2012, 14:57
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Åhh.... min mamma gjorde ibland vinmarinerad skinka när de skulle ha fest. Jag gör den fortfarande själv ibland. Jättegott och enkelt. Önskas recept så kan jag dra det. Mina egna middagsgäster fick nöja sig med korvgryta på den tiden giggle.gif eller om vi skulle slå på riktigt stort så var det oxfilé, pomfrites och bearnais. Gratinerad kassler med ananas var ju också poppis på 60-talet.

          Rödvin drack vi redan på den tiden.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          gunsta
          Inlägg 03-08-2012, 15:25
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 616
          Medlem sedan:
          21-05-2011
          Medlem nr: 48 334



          Mat från 1967, sök recept hos Märit Huldt d v s Hiram och/eller Pernilla Tunberger (mor till Anna Bergenström).
          Hiram har flera kokböcker med klassiska recept, likaså Pernilla Tunberger. Ria Wägner är kanske ett gränsfall och jag har inte 'kläm' på om hon har så mycket kokböcker utgivna som dom andra två. Lycka till - personligen skulle jag satsa på något av Hirams fantastiska recept.

          Redigerat av gunsta: 03-08-2012, 21:30


          --------------------
          Ibland, när jag säger vad jag tänker, märker jag att så tycker jag inte. Kanin (Nalle Puh)
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 03-08-2012, 17:08
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Kalvstek, kyckling marengo, pajer, landgångar och snittar....


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Natur liv
          Inlägg 03-08-2012, 17:16
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 739
          Medlem sedan:
          08-05-2011
          Medlem nr: 43 937



          Semlor till efterrätt kanske. Här från Nordiska museets receptsamling:

          "Tore Wretman, Svensk husmanskost, 1967

          Här följer Tore Wretmans recept på semlor och Fettisdagsbullar:

          Semlor
          100 g smör
          3 dl mjölk
          75 g jäst
          ½ tsk salt
          1 dl socker
          1 ägg
          1 liter vetemjöl (600 g)
          ½ tsk hjorthornssalt

          Av denna sats blir det omkring 12-14 semlor.
          Man börjar med att smälta smöret och hälla det i mjölken.
          Jästen smulas fint i en degbunke, salt, socker, ägg och degspad tillsätts.
          Pudra över hjorthornssaltet och undan för undan mjölet allt under det ni arbetar degen blank och smidig.
          Låt degen jäsa 10 minuter.
          Arbeta den på nytt och tag sedan upp den på bakbordet och forma jämna bullar som skall jäsa på plåt en gång till och penslas med ägg innan de gräddas i 250 graders ugnsvärme i 5-10 minuter."


          --------------------
          Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
           
          Citera
          andersen
          Inlägg 03-08-2012, 18:16
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 131
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 51



          Måndagar rester från helgen, Tisdagar fisk, onsdag, torsdag, fredag, husmanskost så som pölsa, kåldolmar, korv mm, lördag fin mat bla kalv, nötkött och efterrätt ofta inlagd frukt päronhalvor med grädde eller glass, söndag ungefär lika som lördag.

          Alla åt tillsammans och ingen fick lämna för en alla var klara, det var mycket viktigt.


          --------------------
          Problemet är inte de onda människorna
          utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King.


          Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T.

          Att inte cykla är att gå för långt.

          Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 03-08-2012, 18:44
          Länk hit: #9


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          Men åt man verkligen så mycket alls? Jag har läst att det ofta var hungersnöd förr i tiden, och att man fick leva på kålrötter rolleyes.gif
           
          Citera
          Krolliljan
          Inlägg 03-08-2012, 19:05
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 192
          Medlem sedan:
          20-05-2007
          Medlem nr: 10 539



          Spagetti och köttfärssås med mellanöl.


          --------------------





           
          Citera
          xlxl67
          Inlägg 03-08-2012, 20:31
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 870
          Medlem sedan:
          12-08-2009
          Medlem nr: 25 446



          CITAT (Monarda @ 03-08-2012, 14:33) *
          Hoppas det finns några "gamlingar" här med minnet i behåll. Ska nämligen ha en liten fest och visa en film från just 1967 och det vore skoj att bjuda på tidsenlig mat till detta. Men vad åt och drack vi på den tiden när det skulle vara lite festligt?


          67 var ju igår...

          När jag var i 10-årsåldern (mitten av 70) åt vi nästan bara fisk o griskött o potatis... Å andra så åt den välbärgade familjen brevid oss lyxmat som köttfärssås, spagetti, pannkakor, kyckling allt som oftast...

          Skillnaden var väl mer husmanskost/kött o mindre pasta?

          Undrar vad man åt typ 1700-1800 när man "festade" till det hemma i familjen?
          Fanns det ngt utrymme att variera maten på den tiden för smakens skull?
           
          Citera
          gnon49
          Inlägg 03-08-2012, 20:59
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 4 721
          Medlem sedan:
          19-07-2008
          Medlem nr: 17 660



          Svensk husmanskost är väl ungefär samma, då som nu. Skillnaden är kanske att det var mer hemlagat när jag växte upp. Källaren var fylld med saft o sylt o annat inlagt. Söndagsmiddag var ofta kalops kommer jag ihåg. Fryst mat blev det aldrig eftersom vi inte hade frys. Men en jordkällare fylld med potatis hade vi. Den var iskall även på sommaren. Ljuva 60-tal.


          --------------------
          Odlar i zon 2-3 utanför Uddevalla

          Den bästa huvudkudden har ett positivt innehåll.
           
          Citera
          malarmaster
          Inlägg 03-08-2012, 21:31
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 446
          Medlem sedan:
          26-02-2010
          Medlem nr: 28 186



          CITAT (gnon49 @ 03-08-2012, 21:59) *
          Svensk husmanskost är väl ungefär samma, då som nu. Skillnaden är kanske att det var mer hemlagat när jag växte upp. Källaren var fylld med saft o sylt o annat inlagt. Söndagsmiddag var ofta kalops kommer jag ihåg. Fryst mat blev det aldrig eftersom vi inte hade frys. Men en jordkällare fylld med potatis hade vi. Den var iskall även på sommaren. Ljuva 60-tal.

          mitt 60-tal var ju skolålder och några festrätter kommer jag inte ihåg,söndagar var ju riktig middag och det var oftast stek med potatis o grönsaker,ibland kalops eller sjömansbiff.
          vardagar var oftast fisk(farfar var fiskare),ärtsoppa eller pytt på rester.kassler med ananas kommer jag dock ihåg och levergryta.färsfyllda paprikor gör jag själv fortfarande ibland,mycket gott,eller köttfärslimpa med ärtor o morötter i färsen.
          mor köpte oftast en halv gris på hösten och gjorde julmat,syltor och korv.frys fanns inte hemma men vi hade en andel i kvarterets fryshus där det mesta förvarades.
          tror att det var bättre mat på den tiden,dagens kebab och pizza som många lever på är ju väldigt enformigt och inte särskilt nyttigt.
          tror också att titta i sextiotalets kokböcker ger mer,själv använder jag Bonniers kokbok från sent sextiotal med mycket svensk husmanskost. ulf
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 03-08-2012, 21:42
          Länk hit: #14


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          När blev det vanligt att äta ris i Sverige, det måste ha varit senare väll?
           
          Citera
          Anki på Öland
          Inlägg 03-08-2012, 21:46
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 6 847
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 723



          Vi käkade ofta ris på 60-talet. Vår söndagsmiddag var hemgrillad broiler (små kycklingar med mycket kött) ris och sallad med mammas hemmagjorda salladssås.


          --------------------
          Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :)
          Huserar på södra Öland

          mitt album
           
          Citera
          malarmaster
          Inlägg 03-08-2012, 22:21
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 2 446
          Medlem sedan:
          26-02-2010
          Medlem nr: 28 186



          CITAT (Huggorm @ 03-08-2012, 22:42) *
          När blev det vanligt att äta ris i Sverige, det måste ha varit senare väll?

          jag har få minnen av ris annat än gröt och det var ju mest till jul.annars var det havregrynsgröt och mannagrynsgröt som gällde.likaså var det sällan kyckling serverades,mer vanligt var kokt höns,ingen höjdare.ytterst sällan pasta(det var köpemat)annat än i skolan där det serverades stuvade makaroner och falukorv med lingonsylt.däremot på 70-talet var det ju vanligare,ris o currykyckling.
          tror att det beror mycket på hur och var man bodde.min barndom var fortfarande mycket självförsörjning med grönsaks/potatisodling,syltning och saftning,blåbär,lingon,jordgubbar,fläder,hallon och hemmagjord nyponsoppa,sovel var mycket fisk,ål,kött oftast gris och höns(sega o trådiga).då det ibland saknades pengar köptes inte så mycket.bröd o kakor/bullar bakades hemma,ägg erhölls billigt från farfar som hade hönsgård.
          ack ja,vad nostalgisk man blir,jag o syskonen hade egentligen en bra,sund uppväxt. ulf
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 04-08-2012, 01:28
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Jag minns just -67 eftersom vi flyttade då. Min mamma gjorde hemgjord rostbiff med potatisgratäng som festmat, var det riktigt festligt fanns en förrättsconsommé m äggula (blä tyckte vi barn), och en hemgjord efterrättsmarängsviss (stavas?) eller finskuren fruktsallad m gräddklick
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 04-08-2012, 07:28
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Jag frågade sambon men vad han åt 1967 men det kommer han inte ihåg. Men när han var barn så åt dom ofta fisk (minst 3 gånger i veckan om inte 4 )

          Söndagar kunde det bli kalvstek elller kalops. Och till allt potatis. Pasta och ris hade dom aldrig. Men i skolan fick han också stuvade makkaroner och dom kan han inte äta än idag. Så äckligt tyckte han det var....

          Svärmor gjorde också ofta en grönsaksstuvning (mer stuvning än grönsaker), t.ex. purjolöksstuvning. Det tillhörde s.a.s. till steken. Och inlagd gurka/pressgurka

          Sen blev det en del grytor. T.ex nåt hon/sambon kallar för slinkan. Är en grönsaks/köttgryta-soppa.
          Såg på internet att man gör den också i Blekinge om än lite annorlunda.

          Elisabeth
           
          Citera
          merlin68
          Inlägg 04-08-2012, 13:29
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 4 044
          Medlem sedan:
          09-03-2010
          Medlem nr: 28 369



          Min svenske make fick alltid [b]köttsoppa med klimp hos sin dagmamma.
          Ostspäckad falukorv med potatismos, senap, lök och tomater http://luffarnas.blogspot.se/2011/02/midda...d-falukorv.html och som efterrätt chokladpudding är nog också typiska rätter från 60-talet smile.gif
          [/b]
           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 04-08-2012, 19:29
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Som " finmat " var det hemma hos oss stek , nötstek oftast ,med gräddsås , presgurka och gelé. Kokt potatis och blomkål till . En vanlig grönsallad med någon sorts majonnäsdressing bredvid.

          Det kunde också vara stekt kyckling , med fyllning av t ex äpplen , med ungefär samma tillbehör som till steken. Mamma jobbade ibland extra i en saluhall och då kunde det bli t ex bli fasan ibland.

          Efterrätt var oftast glass så vitt jag kommer ihåg. Kanske med chokladsås till.

          Så drack man läsk till , iaf om man var barn.


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 07:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon