|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
03-08-2012, 13:42
|
Medlem
Antal inlägg: 8 739
Medlem sedan: 08-05-2011
Medlem nr: 43 937

|
Jag skulle kika i någon av Tore Wretmans kokböcker. Han lagade kulinariska måltider under bland annat 1960-talet. Dessvärre har jag ingen kokbok här just nu, så något konkret tips har jag inte. Möjligen att svensk husmanskost var vanligt och att man slapp pizza och hamburgare.
--------------------
Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
|
|
|
|
|
03-08-2012, 14:04
|
Medlem
Antal inlägg: 2 133
Medlem sedan: 15-12-2005
Medlem nr: 6 842

|
Om du bortser från det "festliga" och tar fasta på "tidsenligt": FISKPINNAR!!!
|
|
|
|
|
03-08-2012, 14:57
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Åhh.... min mamma gjorde ibland vinmarinerad skinka när de skulle ha fest. Jag gör den fortfarande själv ibland. Jättegott och enkelt. Önskas recept så kan jag dra det. Mina egna middagsgäster fick nöja sig med korvgryta på den tiden  eller om vi skulle slå på riktigt stort så var det oxfilé, pomfrites och bearnais. Gratinerad kassler med ananas var ju också poppis på 60-talet. Rödvin drack vi redan på den tiden.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
03-08-2012, 15:25
|

Medlem
Antal inlägg: 5 616
Medlem sedan: 21-05-2011
Medlem nr: 48 334

|
Mat från 1967, sök recept hos Märit Huldt d v s Hiram och/eller Pernilla Tunberger (mor till Anna Bergenström). Hiram har flera kokböcker med klassiska recept, likaså Pernilla Tunberger. Ria Wägner är kanske ett gränsfall och jag har inte 'kläm' på om hon har så mycket kokböcker utgivna som dom andra två. Lycka till - personligen skulle jag satsa på något av Hirams fantastiska recept.
Redigerat av gunsta: 03-08-2012, 21:30
--------------------
Ibland, när jag säger vad jag tänker, märker jag att så tycker jag inte. Kanin (Nalle Puh)
|
|
|
|
|
03-08-2012, 17:08
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
Kalvstek, kyckling marengo, pajer, landgångar och snittar....
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
03-08-2012, 17:16
|
Medlem
Antal inlägg: 8 739
Medlem sedan: 08-05-2011
Medlem nr: 43 937

|
Semlor till efterrätt kanske. Här från Nordiska museets receptsamling:
"Tore Wretman, Svensk husmanskost, 1967
Här följer Tore Wretmans recept på semlor och Fettisdagsbullar:
Semlor 100 g smör 3 dl mjölk 75 g jäst ½ tsk salt 1 dl socker 1 ägg 1 liter vetemjöl (600 g) ½ tsk hjorthornssalt
Av denna sats blir det omkring 12-14 semlor. Man börjar med att smälta smöret och hälla det i mjölken. Jästen smulas fint i en degbunke, salt, socker, ägg och degspad tillsätts. Pudra över hjorthornssaltet och undan för undan mjölet allt under det ni arbetar degen blank och smidig. Låt degen jäsa 10 minuter. Arbeta den på nytt och tag sedan upp den på bakbordet och forma jämna bullar som skall jäsa på plåt en gång till och penslas med ägg innan de gräddas i 250 graders ugnsvärme i 5-10 minuter."
--------------------
Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
|
|
|
|
|
03-08-2012, 18:16
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
Måndagar rester från helgen, Tisdagar fisk, onsdag, torsdag, fredag, husmanskost så som pölsa, kåldolmar, korv mm, lördag fin mat bla kalv, nötkött och efterrätt ofta inlagd frukt päronhalvor med grädde eller glass, söndag ungefär lika som lördag.
Alla åt tillsammans och ingen fick lämna för en alla var klara, det var mycket viktigt.
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
|
03-08-2012, 19:05
|

Medlem
Antal inlägg: 10 192
Medlem sedan: 20-05-2007
Medlem nr: 10 539

|
Spagetti och köttfärssås med mellanöl.
--------------------
|
|
|
|
|
03-08-2012, 20:31
|

Medlem
Antal inlägg: 1 870
Medlem sedan: 12-08-2009
Medlem nr: 25 446

|
CITAT (Monarda @ 03-08-2012, 14:33)  Hoppas det finns några "gamlingar" här med minnet i behåll. Ska nämligen ha en liten fest och visa en film från just 1967 och det vore skoj att bjuda på tidsenlig mat till detta. Men vad åt och drack vi på den tiden när det skulle vara lite festligt? 67 var ju igår... När jag var i 10-årsåldern (mitten av 70) åt vi nästan bara fisk o griskött o potatis... Å andra så åt den välbärgade familjen brevid oss lyxmat som köttfärssås, spagetti, pannkakor, kyckling allt som oftast... Skillnaden var väl mer husmanskost/kött o mindre pasta? Undrar vad man åt typ 1700-1800 när man "festade" till det hemma i familjen? Fanns det ngt utrymme att variera maten på den tiden för smakens skull?
|
|
|
|
|
03-08-2012, 20:59
|

Medlem
Antal inlägg: 4 721
Medlem sedan: 19-07-2008
Medlem nr: 17 660

|
Svensk husmanskost är väl ungefär samma, då som nu. Skillnaden är kanske att det var mer hemlagat när jag växte upp. Källaren var fylld med saft o sylt o annat inlagt. Söndagsmiddag var ofta kalops kommer jag ihåg. Fryst mat blev det aldrig eftersom vi inte hade frys. Men en jordkällare fylld med potatis hade vi. Den var iskall även på sommaren. Ljuva 60-tal.
--------------------
Odlar i zon 2-3 utanför Uddevalla
Den bästa huvudkudden har ett positivt innehåll.
|
|
|
|
|
03-08-2012, 21:31
|
Medlem
Antal inlägg: 2 446
Medlem sedan: 26-02-2010
Medlem nr: 28 186

|
CITAT (gnon49 @ 03-08-2012, 21:59)  Svensk husmanskost är väl ungefär samma, då som nu. Skillnaden är kanske att det var mer hemlagat när jag växte upp. Källaren var fylld med saft o sylt o annat inlagt. Söndagsmiddag var ofta kalops kommer jag ihåg. Fryst mat blev det aldrig eftersom vi inte hade frys. Men en jordkällare fylld med potatis hade vi. Den var iskall även på sommaren. Ljuva 60-tal. mitt 60-tal var ju skolålder och några festrätter kommer jag inte ihåg,söndagar var ju riktig middag och det var oftast stek med potatis o grönsaker,ibland kalops eller sjömansbiff. vardagar var oftast fisk(farfar var fiskare),ärtsoppa eller pytt på rester.kassler med ananas kommer jag dock ihåg och levergryta.färsfyllda paprikor gör jag själv fortfarande ibland,mycket gott,eller köttfärslimpa med ärtor o morötter i färsen. mor köpte oftast en halv gris på hösten och gjorde julmat,syltor och korv.frys fanns inte hemma men vi hade en andel i kvarterets fryshus där det mesta förvarades. tror att det var bättre mat på den tiden,dagens kebab och pizza som många lever på är ju väldigt enformigt och inte särskilt nyttigt. tror också att titta i sextiotalets kokböcker ger mer,själv använder jag Bonniers kokbok från sent sextiotal med mycket svensk husmanskost. ulf
|
|
|
|
|
03-08-2012, 21:42
|

Moderator
Antal inlägg: 18 405
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009

|
När blev det vanligt att äta ris i Sverige, det måste ha varit senare väll?
|
|
|
|
|
03-08-2012, 21:46
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
Vi käkade ofta ris på 60-talet. Vår söndagsmiddag var hemgrillad broiler (små kycklingar med mycket kött) ris och sallad med mammas hemmagjorda salladssås.
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
03-08-2012, 22:21
|
Medlem
Antal inlägg: 2 446
Medlem sedan: 26-02-2010
Medlem nr: 28 186

|
CITAT (Huggorm @ 03-08-2012, 22:42)  När blev det vanligt att äta ris i Sverige, det måste ha varit senare väll? jag har få minnen av ris annat än gröt och det var ju mest till jul.annars var det havregrynsgröt och mannagrynsgröt som gällde.likaså var det sällan kyckling serverades,mer vanligt var kokt höns,ingen höjdare.ytterst sällan pasta(det var köpemat)annat än i skolan där det serverades stuvade makaroner och falukorv med lingonsylt.däremot på 70-talet var det ju vanligare,ris o currykyckling. tror att det beror mycket på hur och var man bodde.min barndom var fortfarande mycket självförsörjning med grönsaks/potatisodling,syltning och saftning,blåbär,lingon,jordgubbar,fläder,hallon och hemmagjord nyponsoppa,sovel var mycket fisk,ål,kött oftast gris och höns(sega o trådiga).då det ibland saknades pengar köptes inte så mycket.bröd o kakor/bullar bakades hemma,ägg erhölls billigt från farfar som hade hönsgård. ack ja,vad nostalgisk man blir,jag o syskonen hade egentligen en bra,sund uppväxt. ulf
|
|
|
|
|
04-08-2012, 01:28
|
Medlem
Antal inlägg: 2 398
Medlem sedan: 10-08-2007
Medlem nr: 11 952

|
Jag minns just -67 eftersom vi flyttade då. Min mamma gjorde hemgjord rostbiff med potatisgratäng som festmat, var det riktigt festligt fanns en förrättsconsommé m äggula (blä tyckte vi barn), och en hemgjord efterrättsmarängsviss (stavas?) eller finskuren fruktsallad m gräddklick
|
|
|
|
|
04-08-2012, 07:28
|

Medlem
Antal inlägg: 4 738
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 45

|
Jag frågade sambon men vad han åt 1967 men det kommer han inte ihåg. Men när han var barn så åt dom ofta fisk (minst 3 gånger i veckan om inte 4 )
Söndagar kunde det bli kalvstek elller kalops. Och till allt potatis. Pasta och ris hade dom aldrig. Men i skolan fick han också stuvade makkaroner och dom kan han inte äta än idag. Så äckligt tyckte han det var....
Svärmor gjorde också ofta en grönsaksstuvning (mer stuvning än grönsaker), t.ex. purjolöksstuvning. Det tillhörde s.a.s. till steken. Och inlagd gurka/pressgurka
Sen blev det en del grytor. T.ex nåt hon/sambon kallar för slinkan. Är en grönsaks/köttgryta-soppa. Såg på internet att man gör den också i Blekinge om än lite annorlunda.
Elisabeth
|
|
|
|
|
04-08-2012, 13:29
|

Medlem
Antal inlägg: 4 044
Medlem sedan: 09-03-2010
Medlem nr: 28 369

|
Min svenske make fick alltid [b]köttsoppa med klimp hos sin dagmamma. Ostspäckad falukorv med potatismos, senap, lök och tomater http://luffarnas.blogspot.se/2011/02/midda...d-falukorv.html och som efterrätt chokladpudding är nog också typiska rätter från 60-talet  [/b]
|
|
|
|
|
04-08-2012, 19:29
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Som " finmat " var det hemma hos oss stek , nötstek oftast ,med gräddsås , presgurka och gelé. Kokt potatis och blomkål till . En vanlig grönsallad med någon sorts majonnäsdressing bredvid.
Det kunde också vara stekt kyckling , med fyllning av t ex äpplen , med ungefär samma tillbehör som till steken. Mamma jobbade ibland extra i en saluhall och då kunde det bli t ex bli fasan ibland.
Efterrätt var oftast glass så vitt jag kommer ihåg. Kanske med chokladsås till.
Så drack man läsk till , iaf om man var barn.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|