|
Trikinfynd hos vildsvin |
|
|
|
23-01-2013, 14:05
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
"Ytterligare trikinfynd på vildsvin skjutet i Småland. SVA har även dom hittat trikiner i ett vildsvin skjutet i Nöbbele, Vederslöv, Växjö kommun. Den skjutna grisen var en sugga på 90 kg. Det har alltså gjorts två trikinfynd under januari månad, båda i Växjö kommun"
Vad säger jägarna om detta? Hur ofta undersöker man sånt och hur lockande är det att skjuta vildsvin om detta blir vanligt förekommande?
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
23-01-2013, 17:19
|
Medlem
Antal inlägg: 2 446
Medlem sedan: 26-02-2010
Medlem nr: 28 186

|
ja,jag är ju inte jägare men intresserad av jaktfrågor då de flesta i bekantskapskretsen är jägare.här har ju gått en omgång artiklar i pressen om just vildsvin,jakt och naturskadorsom jag följt. generellt gäller att allt kött du inte använder själv skall testas,du får alltså inte ens bjuda på vildsvinsmiddag av egenskjutit kött om det är otestat. det finns en bra artikel om trikiner på www.jagareforbundet.se/svenskjakt leta efter artikeln "18 frågor och svar om trikiner" personligen gillar jag inte viltkött i någon form men smaken är ju olika. huruvida några trikinfynd skulle påverka jakt ,tror inte det då det tydligen är ovanligt med trikinfynd samt om köttet testas så är ju risken minimal,mycket hänger ju också på tillagningen. vad jag förstår att det snarare brist på slakterier som gör att det inte jagas mer på vildsvin. en jakt som behöver ökas då vildsvinsstammen växer fort. ulf
|
|
|
|
|
23-01-2013, 17:41
|
Medlem
Antal inlägg: 2 398
Medlem sedan: 10-08-2007
Medlem nr: 11 952

|
Klarar man inte trikiner gm att frysa köttet? Vet nästan inget om detta, men tror väl att det 'är ganska ovanligt att man kan köpa färskt vildsvin, allt jag sett har varit fryst (eller omgjort till rökt korv)?
Redigerat av EKLO: 23-01-2013, 17:42
|
|
|
|
|
23-01-2013, 18:09
|

Moderator
Antal inlägg: 18 405
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009

|
CITAT (EKLO @ 23-01-2013, 17:41)  Klarar man inte trikiner gm att frysa köttet? Vet nästan inget om detta, men tror väl att det 'är ganska ovanligt att man kan köpa färskt vildsvin, allt jag sett har varit fryst (eller omgjort till rökt korv)? Om jag inte missminner mig så tål de frysning men dör vid tillagning. Tycker mig minnas att de dör vid 70 grader eller så
|
|
|
|
|
23-01-2013, 18:37
|

Medlem
Antal inlägg: 1 504
Medlem sedan: 09-07-2005
Medlem nr: 6 154

|
Jag lämnar alltid in trikinprov... kostar bara 150:- per djur vid enstaka djur men sjunker för varje ytterligare djur vid samma tillfälle och det är det klart värt ifall man är rädd om hälsan.
Trikiner finns ju bland annat i daggmaskar och andra kryp som finns i jorden... kollas lösgående tamsvin för trikiner vid slakt? Kollas det efter trikiner i Danmark? Jag har faktiskt inte en aning.
Vissa trikiner lever i arktis och har påträffats hos isbjörn och dessa kan tydligen färdas med flyttfåglar söderut och hamna även hos oss fast troligtvis dör dom i sommarvärmen här men klarar extrem kyla och vissa överlever tydligen i flera år i frysboxen. Urdumt att äta kött som inte är testat och jag har inte hört talas om någon jägare som inte lämnar in prover... oftast har man svaret inom 3 dagar så djuret hinner hänga några dagar innan man styckar... är det trikiner i behöver man ju inte bry sig om att stycka.
|
|
|
|
|
23-01-2013, 19:00
|
Medlem
Antal inlägg: 2 446
Medlem sedan: 26-02-2010
Medlem nr: 28 186

|
trikiner kan förekomma hos alla djur som äter blandad kost,räv,björn,svin,varg ,grävling m.fl. smittkällor är ju kadaver,jaktbyten osv. människan är ju också allätare och därmed i riskzonen trikiner kan tydligen överleva frysning rätt bra,det finns ju olika arter. de kan även överleva tillagning om temperaturen är för låg,min 66 grader i minst 10 minuter gäller,så stekt kött med rosa/röd mitt duger alltså inte. men som dahla skriver och som artikeln i svensk jakt beskriver så testas det mesta. ulf
|
|
|
|
|
23-01-2013, 19:19
|

Medlem
Antal inlägg: 3 662
Medlem sedan: 06-11-2009
Medlem nr: 26 737

|
--------------------
" Den som väntar på svårigheter, kan få lida dem två gånger " Lokan i zon 3-4, mellan Norrtälje och Uppsala
|
|
|
|
|
23-01-2013, 21:15
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (malarmaster @ 23-01-2013, 19:00)  trikiner kan förekomma hos alla djur som äter blandad kost,räv,björn,svin,varg ,grävling m.fl. smittkällor är ju kadaver,jaktbyten osv. människan är ju också allätare och därmed i riskzonen trikiner kan tydligen överleva frysning rätt bra,det finns ju olika arter. de kan även överleva tillagning om temperaturen är för låg,min 66 grader i minst 10 minuter gäller,så stekt kött med rosa/röd mitt duger alltså inte. men som dahla skriver och som artikeln i svensk jakt beskriver så testas det mesta. ulf Nu brukar ju inte människor käka räv, björn, varg och grävling så ofta så där är väl inte risken så stor.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
23-01-2013, 22:44
|

Medlem
Antal inlägg: 1 504
Medlem sedan: 09-07-2005
Medlem nr: 6 154

|
CITAT (*Stintan* @ 23-01-2013, 21:15)  Nu brukar ju inte människor käka räv, björn, varg och grävling så ofta så där är väl inte risken så stor. Björn äts ju givetvis och under krigsåren var det ganska vanligt med grävling istället för gris och jag känner faktiskt till ett gäng gubbar som träffas en gång per år för att tillaga just grävling... (jag har inte smakat) numera trikintestar dom grävlingen på samma vis som vi andra testar björn och vildsvin.
|
|
|
|
|
23-01-2013, 23:11
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (dahla @ 23-01-2013, 22:44)  Björn äts ju givetvis och under krigsåren var det ganska vanligt med grävling istället för gris och jag känner faktiskt till ett gäng gubbar som träffas en gång per år för att tillaga just grävling... (jag har inte smakat) numera trikintestar dom grävlingen på samma vis som vi andra testar björn och vildsvin. Tyckte jag skrev "så ofta" .
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
23-01-2013, 23:32
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
Det var inte många dagar sen dom pratade om vildsvinsjakt på lokalradion. Jägarna vill inte jaga vildsvinen för att man inte kan äta/sälja köttet utan att testa för trikiner, att det var därför vildsvinsstammen ökat explosionsartat här i Småland och att man måste hitta på något för att locka jägarna att jaga dom.
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
24-01-2013, 08:24
|
Medlem
Antal inlägg: 940
Medlem sedan: 23-04-2011
Medlem nr: 42 015

|
CITAT (Anki på Öland @ 24-01-2013, 00:32)  Det var inte många dagar sen dom pratade om vildsvinsjakt på lokalradion. Jägarna vill inte jaga vildsvinen för att man inte kan äta/sälja köttet utan att testa för trikiner, att det var därför vildsvinsstammen ökat explosionsartat här i Småland och att man måste hitta på något för att locka jägarna att jaga dom. Det är nog inte därför jägarna inte jagar, utanför att det är en helt annan typ av jakt än den lugna jakten på älg och rådjur som de är vana vid. Vildsvin jagas antingen på tråkig vakjakt vid åtel eller extremt snabb jakt med drivande hund, där hunden löper stor risk att skadas. Men naturligtvis behövs det lockmedel för jägarna så att vildsvinen jagas mycket effektivare. Om man låter jakträttsinnehavarna betala kostnaderna som vildsvinen orsakar, så har man det t ex i Tyskland och Polen, så skulle ju jägarna plötsligt få mycket bättre motivation att jaga också vildsvin.
|
|
|
|
|
24-01-2013, 08:32
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Anki på Öland @ 23-01-2013, 23:32)  Det var inte många dagar sen dom pratade om vildsvinsjakt på lokalradion. Jägarna vill inte jaga vildsvinen för att man inte kan äta/sälja köttet utan att testa för trikiner, att det var därför vildsvinsstammen ökat explosionsartat här i Småland och att man måste hitta på något för att locka jägarna att jaga dom. Då är det alltså precis som jag befarade att jägarna inte vill jaga vildsvinen. Inte konstigt att vildsvinsstammen ökat så mycket.... inte bara i Småland. Jag tyckte det kunde vara intressant att höra från jägarhåll här på forumet om det ointresset av vildsvinsjakt är vanligt bland jägare. Och vad ska man isåfall göra för att locka jägarna att jaga dom?
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
24-01-2013, 09:15
|
Medlem
Antal inlägg: 1 402
Medlem sedan: 18-05-2009
Medlem nr: 23 407

|
CITAT (dahla @ 23-01-2013, 22:44)  Björn äts ju givetvis och under krigsåren var det ganska vanligt med grävling istället för gris och jag känner faktiskt till ett gäng gubbar som träffas en gång per år för att tillaga just grävling... (jag har inte smakat) numera trikintestar dom grävlingen på samma vis som vi andra testar björn och vildsvin. jaha, det måste vara jägare. I min bekantskapskrets finns inga som varken skjuter eller äter grävling.
|
|
|
|
|
24-01-2013, 09:55
|

Medlem
Antal inlägg: 1 504
Medlem sedan: 09-07-2005
Medlem nr: 6 154

|
CITAT (*Stintan* @ 24-01-2013, 08:32)  Då är det alltså precis som jag befarade att jägarna inte vill jaga vildsvinen. Inte konstigt att vildsvinsstammen ökat så mycket.... inte bara i Småland. Jag tyckte det kunde vara intressant att höra från jägarhåll här på forumet om det ointresset av vildsvinsjakt är vanligt bland jägare. Och vad ska man isåfall göra för att locka jägarna att jaga dom? Utanför mitt hus där jag för övrigt även jagar såg jag lite drygt 50 vildsvin vid ett och samma tillfälle... jag sköt två... Jag har en vanlig frys i köket plus en frysbox på 300 liter i ett uthus. Dessvärre så har jag inte plats med mer för stunden. Ska jag skjuta grisarna och bara kasta dom till räven? Jag brukar ge bort häften av älgköttet som jag tilldelas inom jaktlaget till mina föräldrar. Dom har fått ett helt vildsvin och ett rådjur... dom har samma problem som jag nu med för lite plats i frysboxen. Jag har frågat vänner och bekanta om dom vill ha vildsvin. Jag har då erbjudit mig att flå djuret, skicka in trikinprov (men det får dom då betala för själva) och se till så djuret blir hängmörat på rätt sätt... dessvärre är det ingen som vill ha en hel gris... inte ens halva grisar vill någon ha... kunskaperna om hur man styckar ett djur finns helt enkelt inte och jag har ingen lust att finstycka någonting jag ger bort. Det är precis lika i de jaktlag jag har omkring mig.
|
|
|
|
|
24-01-2013, 10:32
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Är det viltvård att därför låta vildsvinsstammen få föröka sig ohejdat? Har inte jägarna något ansvar? Att du inte har lust att finstycka är det ett försvar för att slippa ta ansvar? Om du kan stycka så kan du väl lära ut den konsten bland vänner och bekanta. Men såklart är det lättare och lönsammare att avyttra rådjur och älg och därmed intressantare att jaga. Finns inget intresse för handeln att saluföra vildsvinskött? Sällan man ser viltkött i affären men själv skulle jag gärna köpa det om det fanns. Jag trodde i min enfald att en av jägarnas uppgifter är att hålla viltet på rimlig nivå och inte bara jaga det dom själva kan dra nytta av och fylla sin frys med.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
24-01-2013, 11:31
|

Medlem
Antal inlägg: 1 504
Medlem sedan: 09-07-2005
Medlem nr: 6 154

|
Jag har inte någon lön eller annan ersättning för min fritidssyssla och säljer inget av det jag jagar. Jag både fiskar, jagar och odlar och har därutöver ett socialt liv med flertalet andra intressen.
Jag är absolut ingen expert på att finstycka så för mig tar det riktigt lång tid om det ska bli bra. (räkna med cirka 3 timmar för en vuxen gris) Om det var någon som ville lära sig att stycka så skulle jag absolut försöka lära ut vad jag kan men det är ingen bland mina bekanta som vill befatta sig med med en slaktkropp.
Ett av problemen "vi" har är att man odlar potatis på marken.. potatis är ju jättegott och det tycker även vildsvinen. Vi har även väldigt mycket ek på marken vilket också gynnar vildsvinen. På marken där man odlar potatis är det ypperlig jord för king edvard och det går nästan inte att odla nånting annat där. Markägare och brukare av jorden är medvetna om att grisarna kommer ställa till mer problem framöver. Som tur är så förstår dom att vi som jagar där även är människor och inte enbart jägare...
Vi jägare har väl bara ansvar och skylldigheter verkar det som... vi betraktas ju inte ens som människor bland vissa...
|
|
|
|
|
24-01-2013, 11:45
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Inte speciellt snällt mot jägarna om de skall känna ett tvång att skjuta så mycket som möjligt, men att samtidigt betala för "nöjet" både i pengar, arbete och framför allt tid. Samtidigt får de kritik från visst håll över att de öht jagar och lustmördar djur. Hur skall man ha det?
Borde man inte få tag på något slakteri som tar hand om vildsvinen efteråt, betalar jägarna en slant, trikintestar köttet och sen rationellt styckar och försäljer det?
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
24-01-2013, 12:14
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Kan ju tillägga att Vildsvin är mycket mer svårjagade än annat vilt och vildsvinsjakten är relativt ny i Sverige därför har vi heller inte riktigt dom hundraserna som lämpar sig för den jakten så jägarna har en del kvar för att kunna jaga vildsvin ultimat .
|
|
|
|
|
24-01-2013, 12:33
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Förr i världen fanns det något som hette skottpengar, skulle man inte kunna ha det på vildsvin?
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|