CITAT (Cilla @ 02-02-2005, 23:05)
Det är roligt att experimentera med fruktträd, men om man sätter sina första och kanske trädgårdens enda och förlorar dem första stränga vintern, torra våren, solfattiga sommaren eller dyngblöta hösten är det inte kul. Att de överlevt de första åren är heller ingen garanti - de kan tyvärr ge upp senare när man redan väntat flera år på att skörda de första äpplena...
Birger - intressant att läsa om dina erfarenheter av Aroma. För trädgårdsodling (och om man inte vill lagra mycket och länge) tycker jag inte den är stötkänslig eller får gloesporiumfläckar, men så har jag inte lagrat mängder heller.
Du har nog rätt. Experimenten kanske vi ska överlåta åt de verkliga entusiasterna och inte till förstagångsplanterarna...

Aroma har ett lösare fruktkött och det är ofta sådana äpplen som drabbas av gloesporium. Det är naturligtvis olika beroende på var de växer och enligt studier vid bl.a. Kiviks försöksstation har det att göra med balansen mellan kväve-kalcium-bor. Övervikt av kväve ger generellt svaga cellväggar medan kalcium-bor stärker dem. Direkt kan detta kopplas till jordtypen också. Aroma verkar ge bäst frukt (utan gloesporium) på något lättare jordar medan Amorosa ger bättre resultat på något tyngre jordar och vise versa.
Det är också intressant att notera skillnaderna mellan fritidsodlarens varsamma hantering av sina äpplen och det långa distributionsled som den proffesionella äppelodlarens äpplen måste gå igenom. Där visar det sig att Aroma är stötkänslig i jämförelse med andra sorter. Men faktum kvarstår att Aroma är ett mycket bra äpple för fritidsmässig odling.