SYDFRANSK TORSKGRYTA MED SAFFRAN, 4 pers
400 g torskfilé (färs eller fryst) 2 gula lökar 1 bit purjolök 100 g färska champinjoner 2 msk olja 1 burk krossade tomater 2 msk hummerfond eller 1 fiskbuljongtärning 2 dl vatten 1 pressad vitlöksklyfta 0,5 pkt saffran 2 msk tomatketchup 2 msk färsk oregano eller timjan 1 tsk salt
Skär torsken i kuber och strö över 0,5 tsk av saltet. Skala lökarna och skär dem i bitar. Skölj och strimla purjolöken och skär champinjonerna i fyra delar.
Värm oljan i en stekgryta eller en teflonpanna och fräs grönsaker och svamp en stund. Slå sedan på tomatkrosset och resten av ingredienserna utom torsken.
Låt allting puttra 10-15 min. Vänd försiktigt ner torskbitarna och koka ytterligare ca 5 min. Servera med kokt ris eller potatis.
POTATISGRATÄNG MED FÄNKÅL OCH SAFFRAN, 2-3 pers
3-4 potatisar 1-3 vitlöksklyftor 1 fänkålsstånd 0,5 g saffran 1-2 tsk salt 1-2 krm svartpeppar 1 tsk oregano 2 dl vispgrädde
Smörj en ugnsform. Skala och skiva potatisarna. Blanda saffran med vispgrädde. Skär fänkålen i mindre bitar. Lägg potatis och fänkål i formen. Salta och häll över saffransgrädden. Krydda med svartpeppar, oregano och hackad vitlök.
Grädda långt ner i ugnen i 200° i 40 min.
SAFFRANSSKORPOR
100 g smält smör 2 pkt saffran á 0,5 g 2 ägg 1,5 dl socker 5 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 1,5 dl grovt hackade hasselnötskärnor
Rör ihop smör och saffran. Blanda i ägg, socker, mjöl, bakpulver och nötter. Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten. Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och dela i sneda bitar. Rosta dem i 175° ca 10-15 min, tills de fått en gyllenbryn yta. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills de svalnat.
SAFFRANSKAKA
6 ägg 200 g smör eller margarin 4 dl strösocker 1 pkt saffran á 0,5 g 1 msk vanillinsocker 2 tsk bakpulver 4,5 dl vetemjöl 0,5 dl mjölk
Glasyr:
3 dl florsocker 50 g smält smör eller margarin 2 msk vanillinsocker 4 msk kakao 2 msk kaffe
Smöra och bröa en långpanna. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i ett annat kärl. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt gulorna en i taget och sedan den stötta saffranen. Vispa allt väl. Blanda mjölet med bakpulver och vanillinsocker. Sikta ner blandningen i smeten, växelvis med mjölken. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ner dem i smeten.
Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175° ca 35 min. Känn med en sticka, om den känns torr då är kakan färdig. Låt svalna under duk.
Blanda under tiden glasyren och låt den stelna litet innan den breds över kakan.
Har testat alla recepten själv. Gotti-gotti!
|