Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Saffran, Har fått krydda i present
          Ciczi
          Inlägg 27-04-2005, 07:10
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 836
          Medlem sedan:
          19-07-2004
          Medlem nr: 4 113



          Hej

          Fick en ask med saffran av goda vänner och nu undrar jag om någon har förslag på vad man kan göra med den? Skulle vara skoj att laga någon mat med saffran i. Har ni några recept att dela med er av?

          Ciczi


          --------------------
          Egenföretagande Trädgårdsingenjör. Besök www.tradgardsservice.com

          ********************************************************

          "Mest klorofyll vinner!!!"
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 5)
          netaave
          Inlägg 27-04-2005, 07:20
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Saffran används idag till allt mer, förut var det väl mest till julbaket och en och annan fisksoppa.
          Idag finns saffranssill, många såser förgylls med saffran och efterrätter med exotiska frukter kan piffas upp med lite saffran.
          Själv gör jag en kall sås till skaldjur, där jag stöter ett halvt gram med lite salt och grovmalen svartpeppar och rör i 5 dl fraiche. Ibland marinerar jag skaldjuren och kan då också stöta i några strån.


          --------------------


           
          Citera
          Castea
          Inlägg 27-04-2005, 13:21
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 458
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 087



          SYDFRANSK TORSKGRYTA MED SAFFRAN, 4 pers

          400 g torskfilé (färs eller fryst)
          2 gula lökar
          1 bit purjolök
          100 g färska champinjoner
          2 msk olja
          1 burk krossade tomater
          2 msk hummerfond eller 1 fiskbuljongtärning
          2 dl vatten
          1 pressad vitlöksklyfta
          0,5 pkt saffran
          2 msk tomatketchup
          2 msk färsk oregano eller timjan
          1 tsk salt

          Skär torsken i kuber och strö över 0,5 tsk av saltet. Skala lökarna och skär dem i bitar. Skölj och strimla purjolöken och skär champinjonerna i fyra delar.

          Värm oljan i en stekgryta eller en teflonpanna och fräs grönsaker och svamp en stund. Slå sedan på tomatkrosset och resten av ingredienserna utom torsken.

          Låt allting puttra 10-15 min. Vänd försiktigt ner torskbitarna och koka ytterligare ca 5 min. Servera med kokt ris eller potatis.


          POTATISGRATÄNG MED FÄNKÅL OCH SAFFRAN, 2-3 pers

          3-4 potatisar
          1-3 vitlöksklyftor
          1 fänkålsstånd
          0,5 g saffran
          1-2 tsk salt
          1-2 krm svartpeppar
          1 tsk oregano
          2 dl vispgrädde

          Smörj en ugnsform. Skala och skiva potatisarna. Blanda saffran med vispgrädde. Skär fänkålen i mindre bitar. Lägg potatis och fänkål i formen. Salta och häll över saffransgrädden. Krydda med svartpeppar, oregano och hackad vitlök.

          Grädda långt ner i ugnen i 200° i 40 min.


          SAFFRANSSKORPOR

          100 g smält smör
          2 pkt saffran á 0,5 g
          2 ägg
          1,5 dl socker
          5 dl vetemjöl
          1,5 tsk bakpulver
          1,5 dl grovt hackade hasselnötskärnor

          Rör ihop smör och saffran. Blanda i ägg, socker, mjöl, bakpulver och nötter. Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten. Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och dela i sneda bitar. Rosta dem i 175° ca 10-15 min, tills de fått en gyllenbryn yta. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills de svalnat.

          SAFFRANSKAKA

          6 ägg
          200 g smör eller margarin
          4 dl strösocker
          1 pkt saffran á 0,5 g
          1 msk vanillinsocker
          2 tsk bakpulver
          4,5 dl vetemjöl
          0,5 dl mjölk

          Glasyr:

          3 dl florsocker
          50 g smält smör eller margarin
          2 msk vanillinsocker
          4 msk kakao
          2 msk kaffe

          Smöra och bröa en långpanna. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i ett annat kärl. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt gulorna en i taget och sedan den stötta saffranen. Vispa allt väl. Blanda mjölet med bakpulver och vanillinsocker. Sikta ner blandningen i smeten, växelvis med mjölken. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ner dem i smeten.

          Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175° ca 35 min. Känn med en sticka, om den känns torr då är kakan färdig. Låt svalna under duk.

          Blanda under tiden glasyren och låt den stelna litet innan den breds över kakan.


          Har testat alla recepten själv. Gotti-gotti!
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 27-04-2005, 20:48
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          SAFFRANSKAKOR

          Nr 1


          50gr smör eller margarin
          1 dl mjölk
          2 ägg
          2 dl socker
          1 paket saffran
          3 dl vetemjöl
          1½ tsk bakpulver
          florsocker

          Smörj o bröa form.
          Smält fettet o häll i mjölken,den kan gärna bli lite varm,
          vispa ägg o socker poröst, tillsätt saffran mjölken med fettet.
          Blanda i mjölet med bakpulvret rör ner i smeten.

          Grädda i nedre delen av ugnen 175 g i 35-40 min
          Sikta florsocker över kakan vid servering.


          Nr 2

          2 ägg
          3 dl socker
          4 dl mjöl
          2 tsk bakpulver
          1 dl mjölk
          200 g smält margarin
          1 påse saffran

          Vispa ägg och socker pösigt.
          Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda i äggsmeten tillsammans med det smälta margarinet.
          Grädda 175 grader i ca 45 minuter.






          Nr 3



          200 g margarin eller smör
          1 pkt saffran à 1/2 g
          1 sockerbit
          2 ägg
          3 dl socker
          1 1/2 dl mjölk
          4 dl vetemjöl
          2 tsk bakpulver
          ev florsocker
          1.
          Sätt ugen på 175 grader. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
          2.
          Smält matfettet och låt det svalna.
          3.
          Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel.
          4.
          Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten.
          5.
          Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
          6.
          Låt kakan vila i formen i 5 minuter och stjälp sedan upp den. Låt den kallna övertäckt av formen.
          7.
          Sikta gärna över florsocker när kakan skall serveras.


          --------------------


           
          Citera
          brittmarie
          Inlägg 28-04-2005, 22:07
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          20-08-2004
          Medlem nr: 4 339



          Saffransglass med hallonsås

          3 äggulor
          ½ dl florsocker
          ½ dl honung
          1 pkt saffran (½ g)
          1 dl vispgrädde
          2 dl matlagningsyoghurt

          Sås:
          4 dl djupfrysta hallon, ca 300 g
          florsocker
          ev vatten

          1 Vispa äggulor, florsocker, honung och saffran till en pösig smet.
          2 Vispa grädden.
          3 Blanda äggsmet, matlagningsyoghurt och grädde i en form.
          4 Frys glassen minst 6 timmar.
          5 Tina hallonen och kör dem i en mixer. Smaksätt med florsocker. Späd med vatten om såsen är för tjock.
          6 Ta fram glassen 5 minuter före servering och servera med hallonsåsen till.



          Hedmans Saffran-Vanilj och Honungssnaps

          1 kuvert äkta saffran
          1 vaniljstång
          Honung
          Brännvin Special

          Stöt saffran i en mortel och häll i brännvin så att det löser sig. Häll över i en glasburk. Snitta vaniljstången och gröp ur kärnorna. Lägg ner allt detta i burken - på med locket och låt burken stå två veckor. Sila essensen genom ett kaffefilter och blanda ut med Brännvin Special till lagom smak. Koka upp honung och tillsätt även detta efter smak. Låt stå en vecka och sila sedan genom kaffefilter några gånger. Snapsen är vackert gul när den klarnar.



          Squashgatäng med saffran (4-6 personer)

          1/2 påse Saffran
          5 st. medelstora Squash
          12 msk olja
          5 st ägg
          Salt och Peppar

          Skala och skär squashen i tunna skivor. Skala och hacka lökarna.
          Stek lökarna i olja tills de får en gyllene färg, tillsätt sedan squashen och stek även dem.
          Lös saffranet i lite kokt vatten och häll den sedan över squashen.
          Knäck äggen i en skål och rör om ordentligt och tillsätt sedan salt och peppar. När squashen kallnat blandas äggen och squashen ordentligt.
          Häll oljan i en ugnsäker form och sätt in den i ugnen på 175 grader.
          När oljan blivit het tar du ut formen försiktigt och häller squashsmeten i den.
          Sätt in formen i ugnen igen och grädda i ca 45 minuter tills den är gyllenefärgad.


          --------------------
          " Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 01-05-2005, 12:53
          Länk hit: #6


          Gäster






          Arroz con leche, eller spansk risefterrätt

          200 gram rundkornigt ris
          2,5 dl vatten
          en kanelstång
          strimlor av citron- och apelsinskal
          en nypa saffran
          12,5 dl mjölk
          100 gram socker
          1 krm salt

          Koka riset på svag värme med vatten, citrusskal och kryddor tills nästan allt sugits upp. Häll på mjölk, tillsätt socker och låt koka tills riset är mycket mjukt (mjukare än för risgrynsgröt) och gröten känns krämig när man rör i den. Smaka av med salt. Servera ljummen.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 30-06-2025, 04:11
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon