Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hur tillagar man vinbergssnäckor?
          solsken
          Inlägg 15-05-2005, 19:33
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 18
          Medlem sedan:
          21-04-2005
          Medlem nr: 5 534



          Hjälp! Här är så mycket vinbergssnäckor och de ser ut att bli fler för varje år. En gång åt jag sniglar på restaurang och det var inte dumt alls! Tänkte nu försöka bekämpa de på samma sätt som de bekämpar min trädgård; matsmältningsvägen laugh.gif
          HUR GÖR MAN?? De ska svältas och äta sallad, men lite mer exakt?? Är det någon som vet? Vem vet, jag kanske bjuder på snigelfest en ljum sommarkväll... wink.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 2)
          stintan
          Inlägg 15-05-2005, 22:25
          Länk hit: #2


          Gäster






          Det finns flera metoder för att rensa sniglarna från oönskat tarminnehåll före slakten:

          l. Låt sniglarna fasta minst en vecka innan.
          2. låt sniglarna ligga i mjölk högst en vecka innan.
          3. Låt sniglarna äta fritt av väl sköljd sallad innan.


          Snäckorna slaktas genom att släppas ned i kokande vatten och får sjuda cirka sex minuter. De kokta snäckorna dras försiktigt ur skalet med en nål eller liknande. Det är viktigt att alla mjukdelar följer med ur skalet, om dessa senare skall användas. Inälvssäcken, mantelfästet runt skalöppningen och hos äldre djur den hårda krypsulespetsen rensas bort. Skalen tvättas och torkas för senare användning.

          Den slutliga rensningen sker genom att låta sniglarna ligga i vatten med salt och ättika (3 msk salt och I dl vinäger per liter vatten). Efter några byten av vatten och nogrann sköljning är sniglarna rena från slem. De flesta recept förutsätter att snäckorna kokats i osaltat eller svagt saltat vatten i minst två timmar. Därefter kan de tillagas enligt något av följande recept.

          Recept

          Kokta snäckor (20 st)
          Lag
          2 liter vatten,
          1 tsk salt,
          vitpepparkorn,
          lagerblad,
          1 msk hackad gul lök,
          1 msk hackad purjolök,
          1 klyfta krossad vitlök,
          1 msk hackad morot,
          1 msk hackad rotselleri,
          1 tsk timjan,
          l tsk finklippt persilja
          Lägg snäckorna i den kokande lagen och låt koka i cirka 3,5 timmar.
          Låt svalna och tag bort tarmen. Ätes varma eller kalla.

          Snäckor á la Bourguignonne (48 st)
          Lag
          7,5 dl vatten
          1 flaska vitt vin
          1 skivad gul lök
          3 krossade vitlöksklyftor
          l skivad morot
          persiljekvistar

          Vitlökssmör
          200 gram smör
          3 krossade vitlöksklyftor
          1 finhackad chalottenlök
          1 msk finhackat späck
          2 tsk citronsaft
          2 msk finhackad persilja
          salt, vitpeppar
          Sniglarna sköljs och kokas sedan i 2,5 - 3,5 d~ i lagen ovan.
          De kokta sniglarna läggs i skalen med en klick vitlökssmör både under och ovan. Skalen ställs med öppningen uppåt i sand eller salt på en bakplåt. De gräddas i het ugn, 275 grader i 5-10 minuter men tas ut innan smöret blivit brunbränt. De ugnsbakade sniglarna kan ätas med rostat bröd eller liknande.

          Gratinerade snäckor (20 st)
          Kryddsmör
          drygt 3 msk smör
          2 tsk riven gul lök
          1/2 tsk riven eller krossad vitlök
          1 msk finklippt persilja och gräslök
          1/2 msk konjak
          1 knivsudd vitpeppar
          1/2 tsk salt
          Tryck in cirka en halv tsk kryddsmör i varje snäckskal, tryck in mjukdelarna i smöret och förslut öppningen med smör. Ställ skaleri upprätt i sand eller salt på en bakplåt. Gratinera i ugn i 10- 15 minuter i god värme, cirka 250-275 grader.

          Snäckor på spett (30 st)
          fransk senap
          smält smör
          skorpmjöl
          50 gram bacon
          Torka snäckorna i handduk och skär bacon i rutor cirka 3 gånger 3 cm. Trä upp sniglar och bacon varvade på ett spett, pensla med senap, vänd i smält smör och panera i skorpmjölet. Stek till läcker brunfärg i smörad stekpanna eller på halster. Låt spetten svalna på papper i varmt serveringsfat.

          Panerade snäckor
          De kokta sniglarna paneras tjockt i äggula och skorpmjöl och steks i het olja. Ätes med sallad.

          Snäcksallad
          De kokta snäckorna används hela, halva eller skivade och blandas med skivad lök och smakas av med matolja, ättika, salt och peppar.

          Spanska sniglar
          Kokta snäckor blandas med hackad lök, vitlök, torkad svamp, persilja, oliver och matolja hälls över saffransris och värms i ugn.
           
          Citera
          solsken
          Inlägg 17-05-2005, 09:08
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 18
          Medlem sedan:
          21-04-2005
          Medlem nr: 5 534



          TACK!
          Nu är det bara att skrida till verket då... känns ändå liiite obehagligt, men det är nog övergående.
          Här ska mumsas! biggrin.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-07-2025, 20:54
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon