Gullregn är tåligt och det borde du kunna flytta direkt. Avenboken är känslig för flytt.
Rotinskärningen som Marie nämner gör du på sensommaren (augusti-september) och flytten på våren därpå.
Oavsett när du gör flytten så bättras chanserna för att trädet ska ta sig rejält om du med en skarp sekatör klipper in de lite grövre rötterna med skarpa snitt, och om du behåller så mycket finrötter (de trådlika röttern) som möjligt. Finrötterna närmast stammen är mest centrala, om de finns.
Man kan frilägga rötter istället för att göra en tontung grävning. Tag bort marksvålen (gräsmattan ed) och räfsa ned till rötterna (som ofta ligger ytligt på 5-30 cm djup). Frilägg dem under bevattning (de tål inte att vara nakana i torra luften många minuter utan vattning). Skär in de grövsta och tag med så mycket rot under trädet som du orkar.
Stötta alltid ett flyttat träd med bindning osm inte skär eller skaver på stambarken. Stödet ska sitta lågt. kronann ska röra sig (och få "muskler) men inte roten, därav stöttning.
Vattna med stril under lång tid i nya gropen. De fina hårstråliknande rötterna ska komma i kontakt med jorden, och det sker genom bevattning. Håll marken i nya gropen fri från gräs och vattna rejält flera gånger under första sommarsäsongen.
Och plantera inte för djupt. En ny jord i en grop sjunker ihop. Den jord du ställer trädet på ska stampas till ordentligt och inte sjunka ned. För att vara säker på att trädet kommer på samma nivå som tidigare även efter första säsongen, ställ det lite högre från början.
Lycka till!
--------------------
|