Jag brukar titta på hur uppsvällda skidorna är. Är de uppsvälla så pass att man kan se formen av bönorna däri, då skördar jag. Oftast har då baljan börjat mörkna lite svagt. Om man väntar för länge finns alltid risken att bönorna börjar torka. Bönorna kan ju ätas redan som små och omogna så man kan välja rätt fritt när man skördar. Bondbönor tillhör den sortens bönor som ej bör ätas utan att kokas en stund först. Jag vet också att en del använder dem som ex brytbönor, dvs äter hela skidan, men jag tycker bondbönan vinner på att skalas.
Efter skörd tar jag ur bönorna ur skidorna, förväller dem kort i lättsaltat vatten och fryser dem. Sedan använder jag dem i grytor eller sallader. Bondbönor är gott tillsammans med mangold tyckerjag.
Jag har haft två olika sorter i år, Express och Longpod. Jag började skörda för cirka 10 dagar sedan. Express var en mycket bra sort. Den är tidig och levererar många bönor. Longpod är jag inte alls nöjd med, skidorna skulle bli långa och enligt beskrivningen innehålla upp till 9 bönor per skida. Men oftast har det inte varit fler än 4-5.
--------------------
Susanna (med fritidshus i zon 1)
|