Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Knäckig kolapaj?
          Castea
          Inlägg 28-11-2005, 10:51
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 458
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 087



          Har någon ett recept på någon paj som är litet seg, knäckig i kolasmak? Som en variant av choklad-kladdkaka, typ?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 2)
          Castea
          Inlägg 28-11-2005, 17:09
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 458
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 087



          Ni behöver inte leta längre, jag fann nåt själv som jag ska pröva! wub.gif

          Kolapaj med romgrädde (10-12 pers)

          Pajdeg:
          210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
          100 g mjukt smör
          1 msk olja
          1 st äggula
          3 msk kallt vatten
          1 msk socker
          1 pajform med låg kant och löstagbar botten, 28 cm i diameter.

          Kolafyllning:
          1 1/2 dl brunt farinsocker
          1 1/2 dl ljus sirap
          1 1/2 dl vispgrädde
          2 tsk kakaopulver
          1 tsk vaniljsocker
          150 g smör
          100 g grovhackade valnötter (2 dl)

          Tillbehör:
          3 dl vispgrädde
          1 msk socker
          2-3 msk rom
          12 st valnötskärnor till garnering (40-50 g)

          1. Sätt ugnen på 250°. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare, monterad med stålkniven. Kör det hela någon minut eller tills du får en sammanhållande, smidig pajdeg som släpper från beredningsskålens botten och kanter.

          2. Tryck ut degen till ett heltäckande foder i pajformen. Var noga med att få upp degen ordentligt runt, och en aning över kanten. Nagga pajdegen lätt med en gaffel och grädda den på galler mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna.

          3. Kolasmeten: Blanda farinsocker, sirap, vispgrädde, kakaopulver och vaniljsocker i en ej för liten kastrull. Koka upp och koka smeten under sporadisk omrörning på medelstark värme ca 10 minuter. Se till att smeten verkligen kokar ordentligt hela tiden.

          4. Tag kastrullen från värmen och rör i smöret klickvis. Blanda slutligen i de grovhackade valnötterna. Slå upp kolasmeten i pajskalet, garnera med hela valnötskärnor och låt svalna. Ställ den sedan kallt i kylen.

          5. Låt pajen stå minst 2-3 timmar i kylen så att kolasmeten hinner stelna till en lagom kolakonsistens. Lyft bort kanten på pajformen och dela pajen i lämpliga portionsbitar med hjälp av en vass tunnbladig kniv.

          6. Vispa grädden och sockret till lagom tjock konsistens och smaka av den med 2-3 msk rom, punsch eller någon lämplig likör som du har hemma. Spritsa eventuellt grädden till små toppar på pajbitarna eller servera den i en skål separat.
           
          Citera
          stina
          Inlägg 28-11-2005, 19:39
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 6 103
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 26



          Härligt, härligt men farligt, farligt.... tongue.gif biggrin.gif laugh.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 00:51
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon