Mycket utav grönsakerna är inte för sent att så, snarare tvärtom en hel del grönsaker sår man inte förren jordtemp. är runt +10-15C. Många grönsaker kan man också så i omgångar + en del grönsaker ex. asiatiska kålväxter brukar funka bra att så i juli.
Morot kan direktsås på många håll nu i sverige det brukar räcka med att jorden har rett sig (morot kan inte förkultiveras). Sallat kan man så i flera omgångar man kan börja så snart jorden rett sig. Rädisor går utmärkt att så samtidigt som morötterna och salladen + man kan så spenat, bondbönor, sockerärt, kryddkrasse så snart som jorden har en temp på +5C.
Med frukter, bär och kryddväxter så finns det ju så mycket i den kategorin.
Tomat, physalis, paprika, chili är frukter och de är för sent att så men normalt sett så hinner man få skörd samma år man sår men man brukar förkultivera dessa inomhus. Squash och pumpa kan nog också räknas till frukter och dessa är det inte för sent att så det brukar räcka med att förkultivera dem i maj. (äpplen, plommon, körsbär, vinbär ger inte skörd vid sådd första året dessa brukar man dock inte så eftersom det inte blir samma frukt/bär som man tog fröerna ifrån utan dessa brukar förökas vegetativt).
Fleråriga kryddväxter brukar inte bli så mycket att skörda av första året men ettåriga+ tvååriga kryddväxter som ex. koriander, persilja, dill, basilika brukar man kunna skörda av under sommaren.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|