Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Snälla ni!, Vad gör ni med era gurkor!?
          Gillan
          Inlägg 06-07-2006, 08:57
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Nu är jag så glad att jag bara köpte ( ja jag köpte faktiskt
          den) en enda gurkplanta.

          Jag får så mycket gurkor att jag inte hinner med dem.

          Det är : gurka på mackan
          gurka som tilltugg
          gurka i salladen
          1-2-3 gurka

          plus att alla som kommer hit får med sig en gurka hem.

          Men snälla ni! Vad gör Ni med alla gurkor.
          Själv kommer jag snart att se ut som en gurka wub.gif
          Det är då ett som är säkert laugh.gif laugh.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 06-07-2006, 09:03
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Tzatziki


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          kooh-i-noor
          Inlägg 06-07-2006, 09:31
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 13
          Medlem sedan:
          25-05-2006
          Medlem nr: 7 787



          Precis, tzatiki kan man äta hur mkt som helst av rolleyes.gif

          Riv gurkan och pressa ur vattnet, blanda med massor av riven vitlök, grekisk/turkisk yoghurt salt och ev pyttelite olja och några citrondroppar. Lite svartpeppar fungerar också. Tokgott wub.gif på mackan och till maten!
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 06-07-2006, 10:02
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Ha ha ! Vi kanske kan byta ! Om du får två skottkärror mangold av mig så får jag en kasse gurkor av dig !? laugh.gif

          Det är trots allt ett kärt besvär att ha sånt överflöd av godsaker bara några meter utanför dörren.

          Vad är det för gurka du har ?


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          marskattan
          Inlägg 06-07-2006, 10:11
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 400
          Medlem sedan:
          24-01-2006
          Medlem nr: 6 987



          och då undrar jag vad är 1-2-3 gurka? Förvisso får jag inte massvis med gurkor av min planta med en handelsträdgård i närheten säljer gurka jättebilligt.


          --------------------
          Agge/
          Trädgårsnybörjare som odlar på i zon 1-2.
           
          Citera
          Yin o Yang
          Inlägg 06-07-2006, 10:19
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 113
          Medlem sedan:
          28-09-2004
          Medlem nr: 4 545



          Precis så var det för mig förra sommaren. Jag tog med till jobbet, gav bort till grannarna osv smile.gif . Men, så upptäckte jag i affären färdig ättikslage att bara späda med vatten och slå över tunt skivad slanggurka. Klart på några minuter (jag skivar gurkorna i matberedaren med tunnaste kniven). Går kanonbra att frysa in - har fortfarande kvar några burkar tongue.gif i väntan på årets skörd wub.gif


          --------------------
          Marianne, zon 3

          När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 06-07-2006, 10:36
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Okidoki!

          Först, jag brukar göra tatsiki, och håller med om att det är
          jättegott.

          Gurkan! Synd att du bor så långt bort, annars kunde vi gladeligen
          idkat byteshandel, min mangold har inte kommit upp än wub.gif
          laugh.gif laugh.gif
          Sorten vet jag faktiskt inte mer än att det är växthusgurka sleep.gif


          marskatten! 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
          lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
          och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
          över. Otroligt gott.

          yin o yang ! Det där låter misstänkt likt det jag beskriver ovan.tongue.gif

          Tack ska ni ha och ha en bra gurksommar tongue.gif laugh.gif laugh.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Pirum
          Inlägg 06-07-2006, 12:56
          Länk hit: #8


          Validating
          Antal inlägg: 3 808
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 448



          Jag brukar lägga en gurka i kylen och knapra på när det är olidligt varmt smile.gif Istället för att dricka alltså, eller, som komplement. Inga problem att äta en hel gurka på ett par minuter smile.gif


          --------------------
          zon2.5
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 06-07-2006, 13:51
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
          1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
          lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
          och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
          över. Otroligt gott.

          Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 06-07-2006, 14:56
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Ja,ja,ja.... Det var väl ungefär det jag menade med tilltugg
          Pirum biggrin.gif


          Whiskuchi! Intressant, det måste jag prova nästa gång. Och
          för att vara ärlig så känner jag igen det, men har
          inte gjort det själv biggrin.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 06-07-2006, 15:11
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Kall gurksoppa kan man ju också göra, jag har inte testat själv men söker man på gurksoppa på nätet så hittar man många recept.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 06-07-2006, 21:37
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
          CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
          1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
          lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
          och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
          över. Otroligt gott.

          Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

          Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

          Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag?
          Är den lika fräsch efter upptining?
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 06-07-2006, 21:48
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
          CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
          CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
          1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
          lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
          och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
          över. Otroligt gott.

          Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

          Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

          Ingen aning om hållbarheten, den brukar gå åt ganska fort tongue.gif
          Och ättikans styrka vet jag inte heller, jag använder en fyrkantig flaska med röd och vit etikett (har jag för mig iaf) och smakar mig fram - följer alltså inte 1-2-3-regeln noga alls smile.gif


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 06-07-2006, 21:52
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 22:48)
          CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
          CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
          CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
          1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
          lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
          och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
          över. Otroligt gott.

          Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

          Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

          Ingen aning om hållbarheten, den brukar gå åt ganska fort tongue.gif
          Och ättikans styrka vet jag inte heller, jag använder en fyrkantig flaska med röd och vit etikett (har jag för mig iaf) och smakar mig fram - följer alltså inte 1-2-3-regeln noga alls smile.gif

          Oj! smakar... nej det kan inte jag.... följer recepten till punkt och pricka när de innehåller ättika. biggrin.gif
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 06-07-2006, 21:58
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
          CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
          CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
          1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
          lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
          och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
          över. Otroligt gott.

          Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

          Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

          Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag?
          Är den lika fräsch efter upptining?

          Ja, det är den 12%:iga ättikan som gäller. Och
          hållbarheten är möjligtvis en vecka?! Det kan hända
          att den är mycket längre, men jag tilhör de extremt
          löjliga när det gäller hållbarhet wub.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 06-07-2006, 22:00
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 22:58)
          CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
          CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
          CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
          1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
          lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
          och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
          över. Otroligt gott.

          Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

          Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

          Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag?
          Är den lika fräsch efter upptining?

          Ja, det är den 12%:iga ättikan som gäller. Och
          hållbarheten är möjligtvis en vecka?! Det kan hända
          att den är mycket längre, men jag tilhör de extremt
          löjliga när det gäller hållbarhet wub.gif

          Tack! wub.gif får köpa en flaska... nog för att jag får betala 24.90/kg (som lägst) för gurkan... men kul att testa ändå. smile.gif
           
          Citera
          Yin o Yang
          Inlägg 07-07-2006, 09:42
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 113
          Medlem sedan:
          28-09-2004
          Medlem nr: 4 545



          Jodå Felix Matte, jag tycker den är godkänt fräsch även efter att den har varit fryst smile.gif . Dessutom tycker jag det är bekvämt med den färdiga ättikslagen, för då vet man att man alltid har vad som behövs tongue.gif . Har hänt mer än en gång att jag stått med skivad gurka klar att göra lag och så har ättikan varit slut mad.gif . Evgeni - ingen fara att låta stå mer än en vecka wub.gif


          --------------------
          Marianne, zon 3

          När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 07-07-2006, 13:34
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Prova att mjölksyra den. Går bra i konserveringsburkar. Recept finns under surgurka i de flesta kokböcker. Det är samma princip som vid framställning av surkål. Jag brukar mjölksyra västeråsgurkor och de blir såå goda. Har dock inte testat slanggurka men det går säker bra om du skär dem i bitar. Själv brukar jag ta en slanggurka och bara äta rakt av.
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 07-07-2006, 20:26
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Yin o Yang @ 07-07-2006, 10:42)
          Jodå Felix Matte, jag tycker den är godkänt fräsch även efter att den har varit fryst smile.gif . Dessutom tycker jag det är bekvämt med den färdiga ättikslagen, för då vet man att man alltid har vad som behövs tongue.gif . Har hänt mer än en gång att jag stått med skivad gurka klar att göra lag och så har ättikan varit slut mad.gif . Evgeni - ingen fara att låta stå mer än en vecka wub.gif

          Har gjort en liten sats för att testa. Hittade ingen färdig lag på COOP så jag gjorde 1-2-3 blandning. smile.gif
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 08-07-2006, 12:04
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Man kan tydligen gör mycker mer av gurka än man från
          början tror.

          Gurksoppa hittade jag många intressanta recept på när
          jag googlade.

          Och inte har jag hört talas om att man kan frysa gurka heller
          innan.

          Syrad gurka har jag aldrig testat, men jag kaaanske testar wub.gif


          Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-12-2025, 22:00
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon