Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vin på Sharonfrukt?
          Christoffer
          Inlägg 21-12-2006, 14:09
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Jag funderar på att göra vin på sharonfrukt, men är rädd att
          sharonfrukt kan innehålla mycket pektin för att göra vin på.
          Vad tror/vet ni?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 16)
          Blomstertanten
          Inlägg 21-12-2006, 14:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Har ingen aning om hur mycket pektin sharonfrukt innehåller.
          Men den påminner ju lite om vissa söta plommonsorter så det borde ju gå att göra vin på dom !
          Kan vara värt att prova !
          Frågan är också hur aptitligt vinet kommer se ut unsure.gif
          Om du prövar så måste du rapportera hur det gått smile.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          RibesRubusVitis
          Inlägg 21-12-2006, 16:44
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 133
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          Du behöver enzymet pektolas som kan bryta ner pektinet. Jag visste inte detta när jag för många år sedan gjorde ”vin” av plommon och fick en svårhanterlig, trögflytande produkt.

          http://www.aircrafter.org/boggs/homebrew/p...wine/index.html

          http://scorpius.spaceports.com/~goodwine/plumwine.htm
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 21-12-2006, 17:45
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Som Ribes sa, pectolase gör jobbet och finns att köpa för några spänn i närmsta bryggbutik.

          Undvik processer som inkluderar värme, t.ex. att skålla frukten som rekomenderas i vissa recept. Det riskerar att lösa ut onödigt mycket pektin.

          Har inte provat Sharon men gjort lyckade vin på Kiwi, Mango, Papaya, Ananas mfl. exotiska frukter. Även fruktjuice går bra att göra vin av (läs bara innehållsförteckningen noga så där inte är några tillsatser).

          Jag har köpt granatäppeljuice idag som jag skall göra vin av, sambon lär vara galen i granatäpple så det blir mellandagspyssel att köra igång det. wub.gif


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 21-12-2006, 17:48
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          CITAT (Blomstertanten @ 21-12-2006, 14:45)
          ....
          Frågan är också hur aptitligt vinet kommer se ut unsure.gif
          ....

          Vad skulle bli oaptitligt med sharonvin ??

          Det kommer att bli vackert bärnstensfärgat när det är klart. wub.gif

          Nu blir jag sugen på att prova själv ... har du hittat sharonfrukt till bra pris Christoffer ??


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 21-12-2006, 22:24
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Ja, 4 sharon för en tia är bra pris, men en Netto hade 5 för 10:-

          Ska se om jag hinner åka till Vinbutiken och fråga efter pektolas.
           
          Citera
          Seppoliina
          Inlägg 21-12-2006, 23:11
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 10
          Medlem sedan:
          13-12-2006
          Medlem nr: 8 885



          MMmm... måste ni göra mig vinsugen? Nu måste man juh nästan få smaka rolleyes.gif
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 22-12-2006, 07:08
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          CITAT (Gurkan @ 21-12-2006, 17:48)
          CITAT (Blomstertanten @ 21-12-2006, 14:45)
          ....
          Frågan är också hur aptitligt vinet kommer se ut  :unsure:
          ....

          Vad skulle bli oaptitligt med sharonvin ??

          Det kommer att bli vackert bärnstensfärgat när det är klart. wub.gif

          Nu blir jag sugen på att prova själv ... har du hittat sharonfrukt till bra pris Christoffer ??

          Jag tänkte bara att det kanske skulle bli mörkt och grumligt. Men jag har ju ingen aning om det egentligen. tongue.gif
          Vackert bärnstensfärgat låter ju väldigt aptitligt ! rolleyes.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 17-01-2007, 21:05
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Nu har mitt sharonfruktsvin blivit färdigt, eller rättare sagt, sumpen ligger på botten och jag har redan provsmakat det. Jag tappade om det i en glasflaska och det blev ljusgulfärgat och smakar inte fy skam. Rätt gott egentligen. Men då jag inte är någon vinfantast, så tillsatte jag pyttelite flytande honung och lite krossad vaninljstång.

          Jag kommer att lägga upp bild sedan när jag får mera tid, men en sak är säker, och det är att det kostar mer än man får i utbyte. Vinet är ok, men med tanke på hur mycket detta kostade och hur lite man fick i utbyte, så är det billigare att köpa på systemet wink.gif

          Men ett roligt experiment var det i alla fall! smile.gif
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 18-01-2007, 17:04
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          FOTO ?????

          sleep.gif Inte vill jag se foto , jag vill ju provsmaka ! tongue.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 19-01-2007, 11:41
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          He he... tro mig, många av mina vänner vill provsmaka, men inte ens de kan jag ge. Skulle jag kunna, så skulle jag ge alla som vill smaka.
          Fick faktiskt knappt något över till mig, och strax över 2 dl ska gå som present till några som fyller år. Får tappa om det en sista gång bara, nu
          när klarningsmedlet har gjort sitt.
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 23-01-2007, 10:18
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Här är äntligen bilderna på mitt sharonfruktsvin. Den första bilden är utan flytande honung i, och den andra är med + en pikant vaniljstång som verkligen ger arom åt drycken. Min alkomätare är inte helt tillförlitlig och brukar visa under procenthalten, men mellan 12-14% alkohol blev det:



           
          Citera
          RibesRubusVitis
          Inlägg 23-01-2007, 10:58
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 133
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          OBS! Tänk på att honungen kan sätta igång jäsningen på nytt, så att trycket ökar. I värsta fall håller inte flaskan…
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 23-01-2007, 12:03
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Så även om jag har haft i jässtopp, så skulle det börja jäsa på nytt?
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 23-01-2007, 20:50
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Har du haft i jässtopp så är jästen död. Natriumbensoat + svavla ... det tar kål på vinälskarens bäste vän Saccaromyces cereviciae (ursäkta evt. stavfel ...) utan pardon om använt i rätt mängd.

          Men ... gjorde du bara en flaska ??

          Om man kollar på bilden ... det ser ut att vara ganska mycket vanilj ifh. vin ... hmmm ... huh.gif ... hoppas det blir gott när det är klart. Ett tips är att filtrera bort vaniljen inom nån vecka och låta vinet ligga kvar i en flaska ett bra tag och "vila till sig".


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 24-01-2007, 00:33
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Ja, jag tänkte ju det... har man haft i jässtopp, då är det ju liksom stopp, oavsett om man tillsätter honung efteråt eller inte.

          Ja, en flaska och någon dl eller lite till blev det. Det gick åt 30 sharonfrukter, så jag gjorde en mindre sats, så att jag inte skulle slösa en massa pengar ifall allt skulle gå åt skogen. På bilderna är vinet redan färdigt och smakar bra. Filtrera vaniljen kan jag inte göra, då jag gjorde vinet som en present till två tjejer som fyllde år, men jag kanske kan tipsa de om att göra det åt sig själva, så att det inte blir för vaniljaromatiskt.

          Det var nog kanske gott nog som det var innan tillägget av honung
          och vanilj, men jag gillar både mycket vaniljsmak och honung, så jag
          körde på med det. Fast nästa gång jag ska köra med vin, då får det bli
          på rödbetor. Sharonfruktsvin är för dyrt, även om den har en god ton
          av sharonfrukt i sig.
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 25-01-2007, 16:13
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Vill förresten tillägga att jag inte använde mig av skalen på sharonfrukterna, även om de var mjuka, utan bara innanmätet.
          Skalen åt jag upp när jag plockade ut innehållet.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 01:17
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon