Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Slaktas det verkligen hästar i Sverige?, -diskussion om hamburgerkött
          netaave
          Inlägg 27-12-2006, 13:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Råkade köpa hamburgerkött som smörgåsmat och yngsta jäntan dånade nästan av.
          "Tycker du verkligen att vi ska äta häst?"

          Jag funderar på om scans hamburgerkött verkligen är hästkött, om det föds upp hästar för slakt och livsmedelsproduktion i Sverige idag eller om det är som jag tror att det är nöt som röks som hamburgerkött gjordes förr.
          Har tyvärr inte förpackningen kvar.


          --------------------


           
          Citera
          3 sidor V   1 2 3 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          anna_rispan
          Inlägg 27-12-2006, 14:02
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 869
          Medlem sedan:
          27-11-2004
          Medlem nr: 4 761



          Från Pärsons charkuterier
          Rökt hamburgerkött 100 g
          Ursprungsland: Sverige

          Ingredienser:
          Tillverkad av lårdetaljer av häst som saltats med lake innehållande vatten, koksalt och druvsocker. Antioxidationsmedel E 301 och E 331, konserveringsmedel E 250.


          jag är också nyfiken var de har hästarna. varför ser man inte dem på samma sätt som korna?? unsure.gif
           
          Citera
          Reserv
          Inlägg 27-12-2006, 14:05
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 6 877
          Medlem sedan:
          21-04-2005
          Medlem nr: 5 537



          CITAT (anna_rispan @ 27-12-2006, 14:02)
          jag är också nyfiken var de har hästarna. varför ser man inte dem på samma sätt som korna?? unsure.gif

          För att dom kommer från nån gammal travare, ridskolehäst som sett sina bättre dar och andra slaktade hästar. Tror inte att stuterierna i sverige i första hand avlar för slakt. Men det slaktas rätt mycket "sällakapshästar" på slakterierna
           
          Citera
          AnitaO
          Inlägg 27-12-2006, 14:06
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 7 640
          Medlem sedan:
          03-07-2005
          Medlem nr: 6 109



          Har nåt minne av att vi faktiskt äter för LITE hamburgerkött (hästkött) i Sverige.
          Det finns inte avsättning för att sälja kött från alla hästar som måste avlivas.
          Därför transporteras många sjuka och gamla hästar ner till Europa för slakt.
          Därmed vore det alltså en välgärning att äta hästkött.


          --------------------
          user posted image

          They say that memories are Golden. Well maybe that is true.
          But I never wanted memories, I only wanted You!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 27-12-2006, 14:13
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Hamburgerkött brukar vara hästkött men enligt denna länk är änglamarks Kravmärkta hamburgerkött gjort av nöt

          http://susning.nu/Hamburgerk%F6tt

          Även Gustavskorv innehåller en hel del hästkött så det är inte något avanligt kött i handeln.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          anna_rispan
          Inlägg 27-12-2006, 14:15
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 4 869
          Medlem sedan:
          27-11-2004
          Medlem nr: 4 761



          http://www.atl.nu/Article.jsp?article=32144 jag googlade lite o hittade en artikel från ATL. det har tydligen hänt en del på hästköttsmarknaden sedan hästpassen infördes.
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 27-12-2006, 14:19
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Vi äter mycket hästkött i Finland, det är vanligt som pålägg!
          I England dånar de av blotta tanken...
          Mulle
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 27-12-2006, 14:29
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Restauranger lär servera en hel del hästkött under namn med ox eller nöt-...
           
          Citera
          Reserv
          Inlägg 27-12-2006, 14:49
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 6 877
          Medlem sedan:
          21-04-2005
          Medlem nr: 5 537



          Hästfilé är mycket finare än oxfilé rolleyes.gif det smälter i munnen
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 27-12-2006, 14:54
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Jag läste nånstans för ett tag sedan att det importeras rätt mycket åsnekött till Sverige, men det är ju inget man ser till varken i butikerna eller på restaurangerna, så man kan ju undra om det inte är åsnekött i hamburgerköttet och i korv.


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          Björken
          Inlägg 27-12-2006, 14:56
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 135
          Medlem sedan:
          06-04-2005
          Medlem nr: 5 335



          Det finns ingen färsk statistik angående hur många hästar det finns i Sverige, det lär komma en runt årsskiftet. En uppskattning är mellan 220 000 - 300 000.

          När man ser den siffran så kan man mycket väl förstå att det finns en del av dem som av olika skäl går till slakt varje år och då kommer tillbaka till oss som livsmedel.

          Om jag inte missminner mig så får det inte kallas hamburgerkött om det inte kommer från häst, men där kan jag ha fel. Ska se om jag kan kolla den uppgiften.
           
          Citera
          Björken
          Inlägg 27-12-2006, 15:02
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 135
          Medlem sedan:
          06-04-2005
          Medlem nr: 5 335



          Enligt Wikepedia ”Hamburgerkött är oftast benämning på rökt hästkött. Men det kan även stå för en speciell typ av rökt nötkött med ursrung i hamburg.
          Hamburgerkött säljs ofta färdigskivad som smörgåspålägg.”

          Det här säger Susning.nu om
          ”Hamburgerkött, handelsnamn och eufemism för rökt hästkött. Skall inte förväxlas med hamburgare som görs av nötkött.
          Det finns även hamburgerkött gjort av nötkött. Ett exempel på detta är Änglamarks ekologiska hamburgerkött. Huruvida detta är en korrekt benämning vet jag icke. Däremot är det ironiskt med tanke på att ursprunget till ordet hamburgerkött är en önskan att framställa hästkött som det vore kött från nöt”.
           
          Citera
          Kathy
          Inlägg 27-12-2006, 16:25
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 7 909
          Medlem sedan:
          09-01-2005
          Medlem nr: 4 848



          Svärmor gör skillnad på sina hästar.

          Hennes arbetshäst, som hon motionsrider, kommer gå till slakt då det är dags.
          Däremot hennes riktiga ridhäst kommer hon inte slakta när tiden är inne.
           
          Citera
          Kathy
          Inlägg 27-12-2006, 16:26
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 7 909
          Medlem sedan:
          09-01-2005
          Medlem nr: 4 848



          CITAT (Birgitta P @ 27-12-2006, 14:54)
          så man kan ju undra om det inte är åsnekött i hamburgerköttet och i korv.

          Visst hamnar det köttet där.
           
          Citera
          Kat
          Inlägg 27-12-2006, 19:53
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 054
          Medlem sedan:
          12-04-2005
          Medlem nr: 5 397



          CITAT (netaave @ 27-12-2006, 13:58)
          Råkade köpa hamburgerkött som smörgåsmat och yngsta jäntan dånade nästan av.
          "Tycker du verkligen att vi ska äta häst?"

          För att hindra att Svenska hästar transporteras under vidriga förhållanden till sydeuropa, bör vi äta mera hästkött i Sverige, så att hästarna istället ger en viss vinst för den som säljer till slakt på plats.

          Det finns doock även ytterligare ett hinder än dålig konsumtion för att de svenska hästarna ska bli kvar i landet:
          Groteska karensregler.
          Det finns många preparat som flertalet ridhästar och travhästar i Sverige får i veterinärt syfte, som med svenska regler ger livstids karens. Många väljer då att istället skicka hästarna till slakt i länder där det är möjligt att få ut en slant för köttet.
           
          Citera
          faith
          Inlägg 27-12-2006, 21:35
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 040
          Medlem sedan:
          21-10-2006
          Medlem nr: 8 745



          CITAT (netaave @ 27-12-2006, 13:58)
          Råkade köpa hamburgerkött som smörgåsmat och yngsta jäntan dånade nästan av.
          "Tycker du verkligen att vi ska äta häst?"

          Hur kommer det sig att det för många är okej att äta ko, gris, kyckling, men inte okej att äta häst? Om man har betänkligheter inför att äta häst bör man väl ha det inför alla djur?


          --------------------


           
          Citera
          Kat
          Inlägg 27-12-2006, 21:39
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 054
          Medlem sedan:
          12-04-2005
          Medlem nr: 5 397



          CITAT (faith @ 27-12-2006, 21:35)
          CITAT (netaave @ 27-12-2006, 13:58)
          Råkade köpa hamburgerkött som smörgåsmat och yngsta jäntan dånade nästan av.
          "Tycker du verkligen att vi ska äta häst?"

          Hur kommer det sig att det för många är okej att äta ko, gris, kyckling, men inte okej att äta häst? Om man har betänkligheter inför att äta häst bör man väl ha det inför alla djur?

          Antagligen för att hästar är liknande husdjur för oss. För många av oss svenskar bär det emot att äta katt och hund också.
           
          Citera
          Kathy
          Inlägg 27-12-2006, 21:40
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 7 909
          Medlem sedan:
          09-01-2005
          Medlem nr: 4 848



          CITAT (faith @ 27-12-2006, 21:35)
          Hur kommer det sig att det för många är okej att äta ko, gris, kyckling, men inte okej att äta häst? Om man har betänkligheter inför att äta häst bör man väl ha det inför alla djur?

          Jag gissar att hästar räknas som husdjur och att det kanske är därför man väljer att inte äta häst. Känns inget vidare om man skulle äta katt eller hund heller, för den delen. Även om det förekommer i valda delar av världen.

          Personligen har jag inga problem med att äta vare sig häst eller lamm. smile.gif
           
          Citera
          askar
          Inlägg 27-12-2006, 21:42
          Länk hit: #19


          Gäster






          Ett hekto Solvalla... hörde man ibland beställas vid manuella charkdisken tongue.gif

          Vi köper aldrig hamburgerkött... däremot rökt Nötrulle
          som är jättegott.

          Varför vi inte äter häst, när vi äter ko, gris, kyckling osv?
          Tja... hänger nog ihop med matkultur vi är uppväxt med.
          Vi äter inte heller katt och hund.
           
          Citera
          faith
          Inlägg 27-12-2006, 22:17
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 040
          Medlem sedan:
          21-10-2006
          Medlem nr: 8 745



          Självklart hänger det samman med matkultur. Men om man förfäras inför tanken på att äta hästkött bör man kanske fundera lite varför tanken är så svindlande/främmande. Många har ju gris som husdjur idag t ex.


          --------------------


           
          Citera

          3 sidor V   1 2 3 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 15:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon