Medlem
Antal inlägg: 1 140
Medlem sedan: 21-05-2005
Medlem nr: 5 846
Smörja med olja? Min var inte insmord innan vad jag vet iaf... Varför ska man göra det? Spontant så känns det som att man täpper till den då, så att den inte kan ta upp så mkt vatten... Eller?
Medlem
Antal inlägg: 6 295
Medlem sedan: 04-07-2007
Medlem nr: 11 365
I bruksanvisningen till min lergryta står att man bara lägger i varmt vatten så att rester löses upp, sedan tar man ett tag med diskborsten och sköljer ur se´n. Det står "undvik diskmedel"
Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31
Jag tror också vindspel tänker på gjutjärn.
Tror inte det står något om att man inte fick använda diskmedel i min instruktion till lergrytan men jag tror inte enbart vatten funkar alltid, jag gör mest kyckling i lergrytan så den blir ganska flottig. Maskindiskmedel tror jag dock man ska undvika för det fräter väl men handdiskmedel är ju ganska skonsamt.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296
Jag har kollat bruksanvisningen för min ärvda lergryta av märket Schlemmer-Topf.
I den tryckta bruksanvisningen står det att dom rekommenderar att tillsätta några droppar milt flytande diskmedel.
I en medföljande? maskinskriven bruksanvisning rekommenderas varmt vatten, om nödvändigt med några droppar diskmedel. ALDRIG STÅLULL - SKURPULVER. Om grytan missfägats efter en tids användning fylls den med kallt vattren och ställs in i kall ugn som sen sätts på 250 grader i 45 minuter.
I "Läckert lagat i lergryta - ICA-förlaget" står det rengöring med borste och ev lite diskmedel. Grovrengöring där rekommenderas 40-60 minuter i varm ugn med svagt ättiksvatten.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです