|
|
 |
Svar
(1 - 15)
|
13-08-2007, 00:31
|

Medlem
Antal inlägg: 2 425
Medlem sedan: 12-06-2007
Medlem nr: 10 996

|
Jag brukar torka en del och frysa in en del, sen använder jag dem i alla möjliga rätter: kött-/köttfärs-rätter, omeletter, soppor, såser och ja i allt där jag vill ha lite pepprigare smak. Finns inga gränser för hur man kan använda chili, det är bara att testa!
//Mollis
|
|
|
|
|
13-08-2007, 02:00
|

Medlem
Antal inlägg: 22
Medlem sedan: 14-07-2006
Medlem nr: 8 190

|
CITAT (hippo @ 12-08-2007, 19:10)  Jag har odlat några chiliplantor i år, likaså förra året, men jag är inte så bra på att använda dom i matlagningen. Gillar stark mat, men dom här är ju så himla starka... Har ni några tips eller recept?? Vänliga hälsningar "Hippo" Ledsen, kan ej ge recept, beror på hur du vill att det ska smaka!? Men För mig är chili en krydda (om än den är torkad eller odlad själv) Använder den i huvudsak till gytor eller liknande gjorda på kött eller köttfärs. Vi känner oss fram hela tiden för det bara några år jag odlat dem själv, trodde aldrig att det gick i zon 7
|
|
|
|
|
13-08-2007, 21:02
|

Medlem
Antal inlägg: 117
Medlem sedan: 09-03-2007
Medlem nr: 9 263

|
Okej, men hur gör jag när jag ska torka/frysa in chilin...? När man använder den färsk, är det vanligast att man skär den i små "skivor" då..? Kanske dumma frågor, fast det finns väl inga såna eller hur var det?
|
|
|
|
|
13-08-2007, 22:11
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (hippo @ 13-08-2007, 22:02)  Okej, men hur gör jag när jag ska torka/frysa in chilin...? När man använder den färsk, är det vanligast att man skär den i små "skivor" då..? Kanske dumma frågor, fast det finns väl inga såna eller hur var det?  Ska man frysa chili så brukar de flesta dela frukterna och kärna ur dem innan de fryser dem. ska man torka chilin så spelar det mindre roll hur man gör. Jag har trätt upp hela frukter på tråd och torkat dem hängande ute i solen elelr låtit de torka hela på en bricka. Kärnorna kan man lätt pilla ur när man delar på den torkade frukten. Skivor, strimlor eller finhackad chili är en smaksak. Är den jättestark så är det kanske lättare att äta små bitar av chilin är den mild så kan man mycket väl använda ringar/ skivor.
--------------------
|
|
|
|
|
14-08-2007, 02:00
|

Medlem
Antal inlägg: 2 425
Medlem sedan: 12-06-2007
Medlem nr: 10 996

|
Jag har också torkat chili på alla möjliga sätt ,upphängda i trådar, utllagda på nät etc och det bästa sättet jag kommit på¨är att lägga dem på ett nät (en ram med nätbotten som jag byggt själv, typ en torkolla) och låta dom ligga på ett värmegolv i ett badrum, (det används aldrig så det blir inte fuktigt där)...torkar svamp på samma sätt och det funkar kanonbra..
//Mollis
|
|
|
|
|
03-09-2007, 10:18
|

Medlem
Antal inlägg: 1 443
Medlem sedan: 02-03-2007
Medlem nr: 9 179

|
annars så kör frukterna i en mixer, tillsätt ev. vatten eller juice. häll melassen i iskubsfack och frys. när de är färdigfrusna så lägg kuberna i en återslutbar fryspåse. släng sen kuben i den mat du ska göra. när du ska torka frukter så beror det på vilka frukter du ska torka. tjockväggiga typ jalapeno, habanero, rocoto funkar inte så bra att torka under längre tid då de möglar. då är det bättre torka dem i ugn eller i apparat avsedd för att torka tex evermatjalapeno är lätt att göra pickles av. mer recept och inspiration hittar du på fiery-foodslycka till
Redigerat av Preussen: 03-09-2007, 11:12
--------------------
|
|
|
|
|
03-09-2007, 15:45
|

Medlem
Antal inlägg: 57
Medlem sedan: 24-04-2004
Medlem nr: 3 392

|
Hej! Jag har också erfarenhet av att det kan bli för starkt när man använder starka sorter. Min och sambons lösning har blivit att vi tar bort kärnor och ev även innerväggar och låter frukten koka med i så stora bitar som möjligt. Obs! Detta ska ske under "uppsikt", dvs att man rör om och smakar av med jämna mellanrum och tar upp alla chilibitarna när rätten fått lagom sting. Frukterna hinner ju avge mer smak ju längre de ligger i och har man tex hackat är det förstås svårt att sätta stopp för processen... Lycka till!
Redigerat av kantarell: 03-09-2007, 15:46
--------------------
PS. om du vet namnet på suckulenten i min signaturbild, skicka gärna ett meddelande med det. Det finns en till bild på den på min hemsida DS. hemsida: www.hsprodukter.se/mona (sidan innehåller en del av mina växter men även målningar mm)
|
|
|
|
|
05-09-2007, 21:34
|
Medlem
Antal inlägg: 696
Medlem sedan: 20-07-2007
Medlem nr: 11 610

|
Hej Jag var på marknad i Backamo i lördags. Där kunde man köpa chiliskorpor. Små runda goda skorpor med chilipulver i. Det var en chiliodlare från Romelanda som gjorde reklam för sig där och sålde chiliprodukter. Skorporna var jättegoda och jag tänker försöka mig på att baka sådana. /Peggy
|
|
|
|
|
05-09-2007, 22:45
|

Medlem
Antal inlägg: 29 979
Medlem sedan: 23-01-2007
Medlem nr: 8 994

|
Het chiligryta 4 Portioner
1 tb Smör 500 g Fläskkarré; mager 1 Gul lök; i strimlor 200 g Squash; i bitar 1 ts Örtsalt Svartpeppar; nymald 1 Köttbuljongtärning 3 dl Vatten; ev mer, upp till -nästan det dubbla 1 Burk vita bönor i tomatsås 2 tb Hot chilisås 1 Vtlöksklyfta; pressad 1 tb Maizena såsredning
Servering Bröd; att bryta i bitar till -grytan ELLER Kokt ris; ELLER Kokt potatis Kinakål; i strimlor 1 Äpple 1 Morot; stor, strimlad 1 tb Citron
Skär köttet i små benfria bitar och bryn i fettet med lök. Blanda i squash, krydda med örtsalt och peppar. Smula i buljongtärning och späd med vatten. Låt koka sakta under lock i 30-45 minuter, späd med mer vatten om det ser ut att behövas. Blanda i bönor, chilisås, vitlök och såsredning. Låt koka ett par minuter eller tills köttet är mört. Servera med bröd, ris eller potatis och kinakål med äpple, rot och citron.
|
|
|
|
|
11-09-2007, 15:38
|
Medlem
Antal inlägg: 516
Medlem sedan: 21-08-2004
Medlem nr: 4 341

|
Man kan göra provensalsk chiliolja: lägg in chilisarna i olivolja (eller blandat raps och oliv) med lite andra gröna kryddor (rosmarin, lagerblad...), några pepparkorn (svart, vitt och/eller rosé). Jättegott på pizza eller bruschetta och trevligt att ge bort.
Här är också ett bra recept från Jamie Oliver (castor sugar är finmalet strösocker, vanligt strösocker går lika bra)
PICKLED CHILLIES
Pickled chillies are absolutely superb. They are brilliant because they can just sit in the fridge waiting to be used. I particularly like to use them in stir-frying or in broths or to eat them just as they are with some cheese and bread.
600g/1lb 5oz medium green chillies 15 black peppercorns 5 bay leaves 3 tablespoons coriander seeds 5 teaspoons salt 6 heaped tablespoons castor sugar 1 litre / 13⁄4 pints white wine vinegar or rice vinegar
For this recipe you must use perfect green chillies without any blemishes (you can use red chillies, but they will be slightly hotter).
Carefully score from the stalk end to the tip on one side only and remove the seeds (use the handle of a teaspoon for this). Pour boiling water over the chillies, let them sit for 5 minutes, then drain. This will get rid of most of the seeds left behind.
Next put the black peppercorns, bay leaves, coriander, chillies and salt into a large jar, or other airtight container. Put the sugar and the vinegar into a pan and heat until the sugar is fully dissolved. When this is quite hot, but not boiling, pour it into the jar with the chillies. Allow to cool down and then put the lid on.
Put in the fridge and leave for a minimum of two weeks before using. They will keep in the fridge for at least four months.
|
|
|
|
|
11-09-2007, 15:58
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
Jag har en planta som ger mycket frukt nu och för att den inte ska bli förstörd så försöker jag ta vara på så mycket jag kan. ska frysa in rensade frukter men jag gjorde en omgång med eget chilipulver först. Experimentera med att rosta chili istället för att bara torka den. Rostningen tar fram helt andra smaker i chilin, se bara upp så den inte blir bränd. Eget chilipulver blir mycket godare än köpt.
--------------------
|
|
|
|
|
11-09-2007, 17:07
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (josohl @ 11-09-2007, 15:38)  Man kan göra provensalsk chiliolja: lägg in chilisarna i olivolja (eller blandat raps och oliv) med lite andra gröna kryddor (rosmarin, lagerblad...), några pepparkorn (svart, vitt och/eller rosé). Jättegott på pizza eller bruschetta och trevligt att ge bort. Här är också ett bra recept från Jamie Oliver (castor sugar är finmalet strösocker, vanligt strösocker går lika bra)
PICKLED CHILLIES
Pickled chillies are absolutely superb. They are brilliant because they can just sit in the fridge waiting to be used. I particularly like to use them in stir-frying or in broths or to eat them just as they are with some cheese and bread.
600g/1lb 5oz medium green chillies 15 black peppercorns 5 bay leaves 3 tablespoons coriander seeds 5 teaspoons salt 6 heaped tablespoons castor sugar 1 litre / 13⁄4 pints white wine vinegar or rice vinegar
For this recipe you must use perfect green chillies without any blemishes (you can use red chillies, but they will be slightly hotter).
Carefully score from the stalk end to the tip on one side only and remove the seeds (use the handle of a teaspoon for this). Pour boiling water over the chillies, let them sit for 5 minutes, then drain. This will get rid of most of the seeds left behind.
Next put the black peppercorns, bay leaves, coriander, chillies and salt into a large jar, or other airtight container. Put the sugar and the vinegar into a pan and heat until the sugar is fully dissolved. When this is quite hot, but not boiling, pour it into the jar with the chillies. Allow to cool down and then put the lid on.
Put in the fridge and leave for a minimum of two weeks before using. They will keep in the fridge for at least four months. Det är bra när man tillsätter vinäger för att sänka pH-värdet. Man skall vara försiktig med att lägga in färska grönsaker eller kryddor i olja. Är det alltför mycket vatten där kan farliga bakterier växa där.
|
|
|
|
|
12-09-2007, 21:11
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
CITAT (Markus_H @ 11-09-2007, 16:58)  Jag har en planta som ger mycket frukt nu och för att den inte ska bli förstörd så försöker jag ta vara på så mycket jag kan. ska frysa in rensade frukter men jag gjorde en omgång med eget chilipulver först. Experimentera med att rosta chili istället för att bara torka den. Rostningen tar fram helt andra smaker i chilin, se bara upp så den inte blir bränd. Eget chilipulver blir mycket godare än köpt. Hur gjorde du när du rostade den? nyfiken
|
|
|
|
|
12-09-2007, 22:46
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (ingrid fuxwall @ 12-09-2007, 22:11)  Hur gjorde du när du rostade den?
nyfiken Bra fråga egentligen, är väl lite subjektivt var gränsen går mellan att rosta och torka chili. Minns inte nu var jag läste eller hörde att man kunde göra det. Men istället för att torka frukterna länge på medelhög värme i ugnen så rostar jag dem kortare tid med högre värme. Gör inget om frukten får lite färg (mina röda chili brukar bli rödbrun) men se upp så den inte blir bränd bara (får inte smaka sot). Hög värme brukar göra att smaken förändras. Nu minns jag inte vilken sort jag provade härom året när jag gjorde det första gången men den fick fin sötstark smak med lite chokladton nästan. Rökt chili lär ju vara en delikatess också men jag har tyvärr ingen rök så jag har inte testat det ännu.
--------------------
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|