Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Chilirecept önskas
          hippo
          Inlägg 12-08-2007, 18:10
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 117
          Medlem sedan:
          09-03-2007
          Medlem nr: 9 263



          Jag har odlat några chiliplantor i år, likaså förra året, men jag är inte så bra på att använda dom i matlagningen. Gillar stark mat, men dom här är ju så himla starka... Har ni några tips eller recept??
          Vänliga hälsningar
          "Hippo"
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 15)
          Mollis
          Inlägg 13-08-2007, 00:31
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 425
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 996



          Jag brukar torka en del och frysa in en del, sen använder jag dem i alla möjliga rätter: kött-/köttfärs-rätter, omeletter, soppor, såser och ja i allt där jag vill ha lite pepprigare smak. Finns inga gränser för hur man kan använda chili, det är bara att testa!

          //Mollis
           
          Citera
          Karin z7
          Inlägg 13-08-2007, 02:00
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 22
          Medlem sedan:
          14-07-2006
          Medlem nr: 8 190



          CITAT (hippo @ 12-08-2007, 19:10) *
          Jag har odlat några chiliplantor i år, likaså förra året, men jag är inte så bra på att använda dom i matlagningen. Gillar stark mat, men dom här är ju så himla starka... Har ni några tips eller recept??
          Vänliga hälsningar
          "Hippo"

          Ledsen, kan ej ge recept, beror på hur du vill att det ska smaka!?
          Men
          För mig är chili en krydda (om än den är torkad eller odlad själv)
          Använder den i huvudsak till gytor eller liknande gjorda på kött eller köttfärs.
          Vi känner oss fram hela tiden för det bara några år jag odlat dem själv, trodde aldrig att det gick i zon 7
           
          Citera
          hippo
          Inlägg 13-08-2007, 21:02
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 117
          Medlem sedan:
          09-03-2007
          Medlem nr: 9 263



          Okej, men hur gör jag när jag ska torka/frysa in chilin...?
          När man använder den färsk, är det vanligast att man skär den i små "skivor" då..?
          Kanske dumma frågor, fast det finns väl inga såna eller hur var det? blush.gif
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 13-08-2007, 22:11
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (hippo @ 13-08-2007, 22:02) *
          Okej, men hur gör jag när jag ska torka/frysa in chilin...?
          När man använder den färsk, är det vanligast att man skär den i små "skivor" då..?
          Kanske dumma frågor, fast det finns väl inga såna eller hur var det? blush.gif


          Ska man frysa chili så brukar de flesta dela frukterna och kärna ur dem innan de fryser dem. ska man torka chilin så spelar det mindre roll hur man gör. Jag har trätt upp hela frukter på tråd och torkat dem hängande ute i solen elelr låtit de torka hela på en bricka. Kärnorna kan man lätt pilla ur när man delar på den torkade frukten.

          Skivor, strimlor eller finhackad chili är en smaksak. Är den jättestark så är det kanske lättare att äta små bitar av chilin är den mild så kan man mycket väl använda ringar/ skivor.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Mollis
          Inlägg 14-08-2007, 02:00
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 425
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 996



          Jag har också torkat chili på alla möjliga sätt ,upphängda i trådar, utllagda på nät etc och det bästa sättet jag kommit på¨är att lägga dem på ett nät (en ram med nätbotten som jag byggt själv, typ en torkolla) och låta dom ligga på ett värmegolv i ett badrum, (det används aldrig så det blir inte fuktigt där)...torkar svamp på samma sätt och det funkar kanonbra..


          //Mollis
           
          Citera
          Preussen
          Inlägg 03-09-2007, 10:18
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 443
          Medlem sedan:
          02-03-2007
          Medlem nr: 9 179



          annars så kör frukterna i en mixer, tillsätt ev. vatten eller juice. häll melassen i iskubsfack och frys. när de är färdigfrusna så lägg kuberna i en återslutbar fryspåse. släng sen kuben i den mat du ska göra.

          när du ska torka frukter så beror det på vilka frukter du ska torka. tjockväggiga typ jalapeno, habanero, rocoto funkar inte så bra att torka under längre tid då de möglar. då är det bättre torka dem i ugn eller i apparat avsedd för att torka tex evermat
          jalapeno är lätt att göra pickles av.

          mer recept och inspiration hittar du på fiery-foods

          lycka till

          Redigerat av Preussen: 03-09-2007, 11:12


          --------------------
          Odlar i zon0-1!
          bloggen
           
          Citera
          kantarell
          Inlägg 03-09-2007, 15:45
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 57
          Medlem sedan:
          24-04-2004
          Medlem nr: 3 392



          Hej!
          Jag har också erfarenhet av att det kan bli för starkt när man använder starka sorter. Min och sambons lösning har blivit att vi tar bort kärnor och ev även innerväggar och låter frukten koka med i så stora bitar som möjligt. Obs! Detta ska ske under "uppsikt", dvs att man rör om och smakar av med jämna mellanrum och tar upp alla chilibitarna när rätten fått lagom sting. Frukterna hinner ju avge mer smak ju längre de ligger i och har man tex hackat är det förstås svårt att sätta stopp för processen...
          Lycka till!

          Redigerat av kantarell: 03-09-2007, 15:46


          --------------------
          PS. om du vet namnet på suckulenten i min signaturbild, skicka gärna ett meddelande med det. Det finns en till bild på den på min hemsida DS.
          hemsida: www.hsprodukter.se/mona (sidan innehåller en del av mina växter men även målningar mm)
           
          Citera
          Dito Verde
          Inlägg 05-09-2007, 21:34
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          20-07-2007
          Medlem nr: 11 610



          Hej
          Jag var på marknad i Backamo i lördags. Där kunde man köpa chiliskorpor. Små runda goda skorpor med chilipulver i. Det var en chiliodlare från Romelanda som gjorde reklam för sig där och sålde chiliprodukter. Skorporna var jättegoda och jag tänker försöka mig på att baka sådana.
          /Peggy

           
          Citera
          aanderss
          Inlägg 05-09-2007, 22:45
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 29 979
          Medlem sedan:
          23-01-2007
          Medlem nr: 8 994



          Het chiligryta
          4 Portioner

          1 tb Smör
          500 g Fläskkarré; mager
          1 Gul lök; i strimlor
          200 g Squash; i bitar
          1 ts Örtsalt Svartpeppar; nymald
          1 Köttbuljongtärning
          3 dl Vatten; ev mer, upp till -nästan det dubbla
          1 Burk vita bönor i tomatsås
          2 tb Hot chilisås
          1 Vtlöksklyfta; pressad
          1 tb Maizena såsredning

          Servering
          Bröd; att bryta i bitar till -grytan ELLER Kokt ris; ELLER Kokt potatis Kinakål; i strimlor
          1 Äpple
          1 Morot; stor, strimlad
          1 tb Citron

          Skär köttet i små benfria bitar och bryn i fettet med lök. Blanda i squash, krydda med örtsalt och peppar. Smula i buljongtärning och späd med vatten. Låt koka sakta under lock i 30-45 minuter, späd med mer vatten om det ser ut att behövas. Blanda i bönor, chilisås, vitlök och såsredning. Låt koka ett par minuter eller tills köttet är mört. Servera med bröd, ris eller potatis och kinakål med äpple, rot och citron.
           
          Citera
          josohl
          Inlägg 11-09-2007, 15:38
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 516
          Medlem sedan:
          21-08-2004
          Medlem nr: 4 341



          Man kan göra provensalsk chiliolja: lägg in chilisarna i olivolja (eller blandat raps och oliv) med lite andra gröna kryddor (rosmarin, lagerblad...), några pepparkorn (svart, vitt och/eller rosé). Jättegott på pizza eller bruschetta och trevligt att ge bort.


          Här är också ett bra recept från Jamie Oliver (castor sugar är finmalet strösocker, vanligt strösocker går lika bra)

          PICKLED CHILLIES

          Pickled chillies are absolutely superb. They are brilliant because they can just sit in the fridge waiting to be used. I particularly like to use them in stir-frying or in broths or to eat them just as they are with some cheese and bread.

          600g/1lb 5oz medium green chillies
          15 black peppercorns
          5 bay leaves
          3 tablespoons coriander seeds
          5 teaspoons salt
          6 heaped tablespoons castor sugar
          1 litre / 13⁄4 pints white wine vinegar or rice vinegar

          For this recipe you must use perfect green chillies without any blemishes (you can use red chillies, but they will be slightly hotter).

          Carefully score from the stalk end to the tip on one side only and remove the seeds (use the handle of a teaspoon for this). Pour boiling water over the chillies, let them sit for 5 minutes, then drain. This will get rid of most of the seeds left behind.

          Next put the black peppercorns, bay leaves, coriander, chillies and salt into a large jar, or other airtight container. Put the sugar and the vinegar into a pan and heat until the sugar is fully dissolved. When this is quite hot, but not boiling, pour it into the jar with the chillies. Allow to cool down and then put the lid on.

          Put in the fridge and leave for a minimum of two weeks before using. They will keep in the fridge for at least four months.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 11-09-2007, 15:58
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Jag har en planta som ger mycket frukt nu och för att den inte ska bli förstörd så försöker jag ta vara på så mycket jag kan. ska frysa in rensade frukter men jag gjorde en omgång med eget chilipulver först. Experimentera med att rosta chili istället för att bara torka den. Rostningen tar fram helt andra smaker i chilin, se bara upp så den inte blir bränd. Eget chilipulver blir mycket godare än köpt.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 11-09-2007, 17:07
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (josohl @ 11-09-2007, 15:38) *
          Man kan göra provensalsk chiliolja: lägg in chilisarna i olivolja (eller blandat raps och oliv) med lite andra gröna kryddor (rosmarin, lagerblad...), några pepparkorn (svart, vitt och/eller rosé). Jättegott på pizza eller bruschetta och trevligt att ge bort.
          Här är också ett bra recept från Jamie Oliver (castor sugar är finmalet strösocker, vanligt strösocker går lika bra)

          PICKLED CHILLIES

          Pickled chillies are absolutely superb. They are brilliant because they can just sit in the fridge waiting to be used. I particularly like to use them in stir-frying or in broths or to eat them just as they are with some cheese and bread.

          600g/1lb 5oz medium green chillies
          15 black peppercorns
          5 bay leaves
          3 tablespoons coriander seeds
          5 teaspoons salt
          6 heaped tablespoons castor sugar
          1 litre / 13⁄4 pints white wine vinegar or rice vinegar

          For this recipe you must use perfect green chillies without any blemishes (you can use red chillies, but they will be slightly hotter).

          Carefully score from the stalk end to the tip on one side only and remove the seeds (use the handle of a teaspoon for this). Pour boiling water over the chillies, let them sit for 5 minutes, then drain. This will get rid of most of the seeds left behind.

          Next put the black peppercorns, bay leaves, coriander, chillies and salt into a large jar, or other airtight container. Put the sugar and the vinegar into a pan and heat until the sugar is fully dissolved. When this is quite hot, but not boiling, pour it into the jar with the chillies. Allow to cool down and then put the lid on.

          Put in the fridge and leave for a minimum of two weeks before using. They will keep in the fridge for at least four months.


          Det är bra när man tillsätter vinäger för att sänka pH-värdet. Man skall vara försiktig med att lägga in färska grönsaker eller kryddor i olja. Är det alltför mycket vatten där kan farliga bakterier växa där.
           
          Citera
          hippo
          Inlägg 12-09-2007, 21:00
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 117
          Medlem sedan:
          09-03-2007
          Medlem nr: 9 263



          Tack för era svar. Tyckte det verkad enklast att mixa och frysa in, så det har jag gjort nu. Enkelt och det blev jätte gott i maten, när jag testade häromdagen. bravo.gif
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 12-09-2007, 21:11
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (Markus_H @ 11-09-2007, 16:58) *
          Jag har en planta som ger mycket frukt nu och för att den inte ska bli förstörd så försöker jag ta vara på så mycket jag kan. ska frysa in rensade frukter men jag gjorde en omgång med eget chilipulver först. Experimentera med att rosta chili istället för att bara torka den. Rostningen tar fram helt andra smaker i chilin, se bara upp så den inte blir bränd. Eget chilipulver blir mycket godare än köpt.

          Hur gjorde du när du rostade den?

          nyfiken
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 12-09-2007, 22:46
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (ingrid fuxwall @ 12-09-2007, 22:11) *
          Hur gjorde du när du rostade den?

          nyfiken


          Bra fråga egentligen, är väl lite subjektivt var gränsen går mellan att rosta och torka chili. Minns inte nu var jag läste eller hörde att man kunde göra det. Men istället för att torka frukterna länge på medelhög värme i ugnen så rostar jag dem kortare tid med högre värme. Gör inget om frukten får lite färg (mina röda chili brukar bli rödbrun) men se upp så den inte blir bränd bara (får inte smaka sot). Hög värme brukar göra att smaken förändras. Nu minns jag inte vilken sort jag provade härom året när jag gjorde det första gången men den fick fin sötstark smak med lite chokladton nästan.

          Rökt chili lär ju vara en delikatess också men jag har tyvärr ingen rök så jag har inte testat det ännu.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 01:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon